• Læs mere om:
  • Miljø og sikkerhed
  • Marked og mærker
  • Nye modeller
  • Konceptbiler
24. maj 2002 - Segway

Sløv start for Segway

Amerikanske myndigheder forsinker motoriseret løbehjul

Dean Kamens fremtidsvision, hvor Segway har overtaget alt let transport over kortere afstande. Dean Kamens fremtidsvision, hvor Segway har overtaget alt let transport over kortere afstande.

Af Jeppe Lykke Hansen
På forhånd var den udråbt til at være århundredets opfindelse, men myndighederne lægger den hindringer i vejen.

Det enpersoners køretøj Segway kæmper en kamp i USA for at blive godkendt til anvendelse på fortovet frem for på vejene, hvor ideen med køretøjet går fløjten.

Fodgænger eller stående knallert
Foreløbigt er det lykkedes for Segways opfinder, Dean Kamen, at få tildelt Segway-kørere fodgængerstatus i 23 amerikanske stater, men det er ikke nok.

Derfor har firmaet ifølge Thecarconnection valgt at udskyde lanceringen med mindst et år.

Elektrisk løbehjul
Segway ligner mest af alt et motoriseret løbehjul og skal ifølge Dean Kamen kunne afløse bilen til lettere transport indenfor kortere afstande.

Det geniale ved Segway er, at der hverken er speeder eller bremse.

Styring ved tanken kraft
Styringen foregår udelukkende ved, at chaufføren læner sig let den ønskede retning.

Det skulle give en følelse af at styre med tankens kraft, da du under alle omstændigheder ville bruge kroppen på den måde, når du styrer et motoriseret køretøj.

Fylder intet på fortovet
En Segway fylder ikke meget mere end en fodgænger, men den kan bevæge sig med en topfart på 20 kilometer i timen.

"Løbehjulet" er batteridrevet og kan køre op til 28 kilometer på en enkelt opladning af en til to timers varighed. Fabrikken angiver dog selv at med vind og terræn og så videre, er den reelle auktionsradius nede på 17 kilometer.

Vendediameter på nul
En ting, der er med til at understrege Segway store fleksibilitet, er, at den har en vendediameter på nul. Den kan altså dreje på stedet, uden at genere andre i trafikken.

Desuden skulle den kunne komme frem overalt, hvor man kan gå. Det er dog endnu ikke blevet tilfredsstillende demonstreret, at en Segway skulle kunne krydse en skov eller blot forcere en stejl trappe.

Men det kommer altså til at vare længe før, at det bliver muligt at erhverve sig et eksemplar. Og prisen bliver nok også en hindring for mange. En Segway forventes at komme til at stå i mindst 25.000 kroner.



BILPRISER.DK'S NYHEDSBREV
Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag. KLIK HER

BILPRISER.DK'S NYHEDSBREV

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag.

Nyhedsbrev

Nyt fra Bilpriser.dk

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag


Siden 1999 har Bilpriser.dk været danmarks førende kilde til vurdering af brugte biler. Alle vurderinger er baseret på BilpriserPro Prisberegning, bilbranchens uafhængige værktøj til bilvurdering.