Handelsguide - Bilpriser.dk

Guide til service af aircondition

Gør-det-selv guide til service af aircondition i din bil.

Nedenfor finder du 7 gør-det-selv-serviceringstrin, som vil sikre dig, at dit klimaanlæg køler hele foråret og sommeren. Nedenfor finder du 7 gør-det-selv-serviceringstrin, som vil sikre dig, at dit klimaanlæg køler hele foråret og sommeren.

Autospecialist.dk

Hvis du går til en fagmand, og du vil have lavet aircondition service eller et checkup, kan det hurtigt komme til at koste dig ”en bondegård”. Så ingen tvivl om det – der er en del penge at spare, hvis du selv løbende sørger for at lave en simpel vedligeholdelse om foråret og efter sommeren.

Nedenfor finder du 7 gør-det-selv-serviceringstrin, som vil sikre dig, at dit klimaanlæg køler hele foråret og sommeren.

Du kan finde mange flere gode gør-det-selv guides på Autospecialist.dk.

Hvad skal du bruge?
Det er for så vidt relativt simpelt hvad der skal bruges af værktøj:
•    En skruetrækker
•    En have slange
•    En kam eller lignende til rensning af filter
•    En støv børste
•    Fan motorolie (angivet af din fabrikant)

Trin 1 - Sluk for strømmen
Efter du har tjekket om klimaanlægget kører uden fejl, er det første du skal gøre, dels at slukke for strømmen til klimaanlægget og dels at finde kondensatoren.
Du kan nemt finde kondensatoren ved at følge anvisningerne fra din klimaanlægs producent.

Trin 2 - Rengør kondensatorventilatoren, og olie ventilatormotoren
Kondensatorventilen vil sandsynligvis være dækket godt til med støv, så der skal du rengøre grundigt med en støv børste.
Du begynder med at fjerne spjældet og løsne skruen, der holder ventilatoren på plads. Derefter fjernes ventilatoren for at få adgang til oliedele. Smør fanmotoren med den olie, der er specificeret af bilens producent.

Trin 3 - Rengør kondensatorspolerne og finnerne
Når du rengør kondensatorspolerne, gør du det simpelthen med en have slange. Fjern spolebeskyttelsen inden rengøring af indersiden. Dette vil hindre opsamling af snavs gennemblødt af vand inde i filtrene.
Hvis filtrene er bøjede, kan du rette dem med en fin kam. Du kan også rengøre dem med kammen.

Trin 4 - Genbrug kølemidlet

Hvis du har brug for nyt kølemiddel, bør du overveje at lade en mekaniker gøre det. Hvis du selv vil gøre dette, er det vigtigt, at du ved, hvordan du sikrer, at ingen skadelige gasser lækkes i løbet af processen.
Den letteste metode mht. at finde det rigtige kølemiddel, er at du ved hvilket år bilen blev fremstillet?

Biler lavet efter 1995 bruger kølemidlet R134a. Har du en ældre bil eller en ældre landbrugsmaskine skal du sikket bruge kølemidlet R12 (freon).
Når du påfylder, drejer du ventilen på toppen af kølemidlets dåse/emballering (med uret). Fortsæt indtil den punkterer toppen og begynder at frigøre kølemiddel igennem slangen og ind i bilens klimaanlæg.
Emballeringer åbnes på forskellig vis. Her henvises der til servicehåndbogen.

Trin 5 - Filteret
Hvis filteret ikke er i orden, skal du ændre det. Er det alene snavset, kan du nemt rense det. Manglende rengøring af filteret eller ændring af det kan føre til udvikling af svampe og bakterier, som ikke bør indåndes.
Rens filteret

For at rense filteret skal du fjerne det kabinet, der omfatter luftfilteret. Fjern filtret og rengør det med en klud. Du kan derefter rense filtret med en ikke-slibende sæbe og vand.
Gentag denne procedure en gang hver anden uge for at forbedre luftfilterets levetid. Sørg for, at det er helt tørt, inden det igen sættes på enheden.
Køb et nyt filter

Hvis dit filter er for snavset, er det en god ide at købe et elektrostatisk mesh filter fra en lokal leverandør.
Skær det nye filter til med en saks. Skyl med rent vand, og lad det tørre helt af. Derefter skal du installere filteret ved at lade det glide på plads, hvor det gamle filter var.

Trin 6 - Luftkanalerne

Rengør luftkanalerne regelmæssigt med en støvsuger. Dette vil medvirke til at fjerne snavs eller støvpartikler, der suges ind i kanalerne.

Trin 7 - Udfør rutinekontrol
Kontroller forskellige dele som sikringer og termostaten regelmæssigt.

Du kan finde mange flere gode gør-det-selv guides på Autospecialist.dk.

BILPRISER.DK'S NYHEDSBREV

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag.

Nyhedsbrev

Nyt fra Bilpriser.dk

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag


Siden 1999 har Bilpriser.dk været danmarks førende kilde til vurdering af brugte biler. Alle vurderinger er baseret på BilpriserPro Prisberegning, bilbranchens uafhængige værktøj til bilvurdering.