• Læs mere om:
  • Miljø og sikkerhed
  • Marked og mærker
  • Nye modeller
  • Konceptbiler
4. december 2001 - Segway

Bilens afløser

Nyt motoriseret løbehjul skal overtage kort, let transport

Opfinderen Dean Kamens vision er Segways overalt i byerne, mens bilerne tager sig af den tunge transport samt transport over lange afstande. Opfinderen Dean Kamens vision er Segways overalt i byerne, mens bilerne tager sig af den tunge transport samt transport over lange afstande.

Af Jeppe Lykke Hansen
Under stor mediebevågenhed har den amerikanske opfinder Dean Kamen offentliggjort sin seneste opfindelse, Segway, der på forhånd var blevet udråbt som århundredets største.

Nyskabelsen, der mest af alt ligner et motoriseret løbehjul, skal ifølge opfinderen kunne afløse bilen til lettere transport indenfor kortere afstande.

Styring ved tanken kraft
Det geniale ved Segway er, at der hverken er speeder eller bremse. Styringen foregår udelukkende ved, at chaufføren læner sig lidt i den ønskede retning.

Det skulle ifølge fabrikken give en følelse af at styre med tankens kraft, da du under alle omstændigheder ville bruge kroppen på den måde, når du styrer et motoriseret køretøj.

Fylder intet på fortovet
En Segway fylder ikke meget mere end en fodgænger, men den kan bevæge sig med en topfart på 20 kilometer i timen.

Det er opfinderens ide, at Segway hører hjemme blandt fodgængerne og altså ikke på cykelstien, men det er langt fra afklaret, om myndighederne er indforstået med dette.

Segway er batteridrevet og kan køre op til 28 kilometer på en enkelt opladning af en til to timers varighed. Fabrikken angiver dog selv at med vind og terræn og så videre, er den reelle auktionsradius nede på 17 kilometer.

Vendediameter på nul
En ting, der er med til at understrege Segway store fleksibilitet, er, at den har en vendediameter på nul. Den kan altså dreje på stedet, uden at genere andre i trafikken.

Desuden skulle den kunne komme frem overalt, hvor man kan gå. Det er dog endnu ikke blevet tilfredstillende demonstreret, at en Segway skulle kunne krydse en skov eller blot forcere en stejl trappe.

Langturs, last og indendørsmodel
Segway kommer i tre forskellige versioner: En langdistancemodel, der kan køre lidt stærkere og er lidt bedre til at forcere forhindringer, en lastmodel, som kan medtage 35 kilos ekstra bagage og en inden- og udendørsmodel, som er lettere, smallere, kortere og meget lydsvag.

Det er planen, at Segway kommer til salg i butikkerne om et år. Prisen forventes at blive omkring 25.000 kroner.



BILPRISER.DK'S NYHEDSBREV
Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag. KLIK HER

BILPRISER.DK'S NYHEDSBREV

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag.

Nyhedsbrev

Nyt fra Bilpriser.dk

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag


Siden 1999 har Bilpriser.dk været danmarks førende kilde til vurdering af brugte biler. Alle vurderinger er baseret på BilpriserPro Prisberegning, bilbranchens uafhængige værktøj til bilvurdering.