• Læs mere om:
  • Miljø og sikkerhed
  • Marked og mærker
  • Nye modeller
  • Konceptbiler
14. maj 2001 - Opel

Fremtidens drivkraft

Forureningsfrie brintbiler tættere på virkeliggørelse

Opel Hydrogen1's udstødning er ren vanddamp og ikke andet. Opel Hydrogen1's udstødning er ren vanddamp og ikke andet.

Af Jeppe Lykke Hansen
Sidst vi skrev om Opels test af den stort set forureningsfri brintbil Hydrogen1, kunne vi skrive, at den foreløbigt havde slået 11 rekorder for brintbiler.

Opel er nu færdig med den yderst krævede ørkentest i Arizona, hvor bilen er blevet testet under ekstreme temperaturer gennem fire uger. Bilen testes under disse forhold fordi, at det er her, bilen vil vise sine svage sider.

Hurtigste brintbil
Det endelige antal af rekorder, Opel Hydrogen1 har slået, er nu oppe på 15. Men det skyldes primært, at bilen testet på hele 11 distancer og over fire tidsperioder. Når først bilen nu er den hurtigste og mest udholdende, kan Opel teste i nye kategorier, som de kan vinde i en uendelighed.

Af Hydrogen1's vigtigste rekorder kan nævnes en kilometer med flyvende start, som blev taget med en gennemsnitsfart på 140 kilometer i timen, hvilket skulle være rigeligt til at give en ærefuld dansk fartbøde. Under udholdenhedstesten, hvor bilen kørte i et helt døgn, havde den en gennemsnitsfart på 58 kilometer i timen, men det var også inklusiv optankningsstop.

Elbil uden stik
En brintbil er i bund og grund en elbil, men den er mere at sammenligne med en almindelig bil, da der er tilsvarende langt mellem optankningerne, og den altså ikke skal stå natten over med et stik oppe bagi, hvis du skal en tur til nabobyen.

Der er dog stadig mange tekniske forhindringer, der skal overvindes inden, vi kan forvente at se en Opel Hydrogen1 på gaden. For det første skal brint opbevares ved en temperatur på minus 253 grader celsius i en særlig tank inden i bilen. Men inden for ti til 20 år skulle det blive muligt at købe en brintbil til privatbrug.

Tåge frem for smog
Fordelen for miljøet er til gengæld til at få øje på. Udstødningen fra en brintbil er ren vanddamp. Og tåge er noget sundere at indånde end smog.

BILPRISER.DK'S NYHEDSBREV

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag.

Nyhedsbrev

Nyt fra Bilpriser.dk

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag


Siden 1999 har Bilpriser.dk været danmarks førende kilde til vurdering af brugte biler. Alle vurderinger er baseret på BilpriserPro Prisberegning, bilbranchens uafhængige værktøj til bilvurdering.