• Læs mere om:
  • Miljø og sikkerhed
  • Marked og mærker
  • Nye modeller
  • Konceptbiler
16. juli 2007 - FDM

Farlige puder

FDM: Undgå selepuder uden rygstøtte

Placeret på en selepude uden sidebeskyttelse, slår barnet hovedet hårdt imod bilen ved en påkørsel fra siden. Placeret på en selepude uden sidebeskyttelse, slår barnet hovedet hårdt imod bilen ved en påkørsel fra siden.

FDM
Det er ikke uden grund, at fabrikanterne frygter den årlige test af barnestole. Billederne fra en crashtest er afslørende og uden nåde. Testen, som FDM deltager i, forestås af den tyske bilistorganisation ADAC, og testen viser heldigvis, at fabrikanterne har lært lektien.

Blandt årets 39 testede stole får fire det røde kort. Det gør de, fordi de ikke har rygstøtte. Tyskerne går endda så vidt som at dumpe selepuder, hvor rygstøtten kan afmonteres.

"FDM opfordrer bilisterne til kun at købe selepuder med rygstøtte. Også selvom de lidt større børn ikke bryder sig om, at kammeraterne kan se, at de sidder i en barnestol", siger FDMs motorredaktør Leif Nielsen.

Er stolen godkendt af EU, har det svenske T-mærke eller den danske DS-godkendelse, kan den købes i butikkerne – også selvom den har fået det røde kort i forbrugerundersøgelsen. Det gør det svært for forbrugerne at vælge den rigtige stol til deres barn. Lovens krav er laveste fællesnævner og fortæller ikke noget om, hvor god stolen er. 

Typisk finder man de billige barnestole i supermarkeder og indkøbscentre, men de kan være dårlige, så det anbefales at holde sig fra dem. Det skyldes, at mange af disse barnestoles oprindelse er umulig at identificere, så man kan ikke undersøge, hvordan de klarer sig i en test.

Årets test viser også, at det sikkerhedsmæssigt ikke er nogen god ide med barnestole, der dækker aldersgrupperne bredt.

"Det koster selvfølgelig penge at skulle udskifte stolen under barnets opvækst, men så kan man i stedet overveje at leje barnestolen. FDM anbefaler i øvrigt, at man køber eller lejer barnestolen i en specialbutik, hvor man samtidig kan få rådgivning med på vejen", siger Leif Nielsen.

Især rådgivning og vejledning om montering af stolen er vigtigt. Mange barnestole er ikke monteret korrekt, og det kan være meget farligt, hvis bilen er ude for et sammenstød. Selv de nye Isofix-stole, som skulle give nem og sikker fastspænding, er ikke nemme at montere. Det er på den baggrund, at FDM råder forbrugerne til at købe stolen et sted, hvor de kan få den nødvendige hjælp og rådgivning.

Fakta – test
33 af de testede stole med rygstøtte opnår i sidekollision karakterer fra ’særdeles god’ (3) og til ’tilfredsstillende’ (14)
I frontaltesten er der ingen, der får det røde kort
34 af de testede stole er som minimum ’tilfredsstillende’

Barnestole, hvor rygstøtte og hovedstøtte kan fjernes, får dumpekarakter af ADACs teknikere, men FDMs råd til forbrugerne er, at de blot skal lade være med at fjerne dem

Testen gennemføres hvert år i maj måned af FDMs tyske søsterklub ADAC i samarbejde med andre europæiske bilistorganisationer og forbrugerorganisationer.

BILPRISER.DK'S NYHEDSBREV

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag.

Nyhedsbrev

Nyt fra Bilpriser.dk

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag


Siden 1999 har Bilpriser.dk været danmarks førende kilde til vurdering af brugte biler. Alle vurderinger er baseret på BilpriserPro Prisberegning, bilbranchens uafhængige værktøj til bilvurdering.