• Læs mere om:
  • Miljø og sikkerhed
  • Marked og mærker
  • Nye modeller
  • Konceptbiler
5. juli 2007 - FDM

Farligt at sidde forkert

Ny crashtest viser at det er livsfarligt at sidde forkert i bilen

Det kan være livsfarligt at sidde med fødderen oppe på instrumentbordet. Det kan være livsfarligt at sidde med fødderen oppe på instrumentbordet.

FDM
De fleste ved, at det er livsfarligt at glemme selen, men ikke alle tænker over, at det også kan få alvorlige konsekvenser at sidde forkert i bilen. En ny crashtest fra FDMs søsterklub i Tyskland, ADAC, viser hvorfor det er vigtigt både at sidde korrekt, tjekke at barnestolen er monteret rigtigt og spænde sikkerhedsselen. Blandt andet viser crashtesten, at det er livsfarligt at indtage en afslappende stilling med benene solidt plantet på instrumentbrættet.

"På billederne ser man, hvordan passagerens ben kastes igennem forruden med risiko for dybe snitsår og forblødninger. Desuden vrides bækkenpartiet rundt, så selens hoftedel skærer sig ind i bughulen og ødelægger de bløde organer. Den liggende stilling betyder, at passageren kurer fremad i sæde. Derfor kan airbaggen ikke beskytte brystet, og hovedet brækkes forover, så der er store risiko for mén, hvis passageren overlever sammenstødet", siger FDMs motorredaktør Leif Nielsen.

Crashtesten giver flere eksempler på, hvilke konsekvenser det får, når den ellers så livreddende airbag ikke kan fungere rigtig, fordi passageren sidder forkert eller selen ikke er spændt korrekt.

"Airbaggen er et ekstra sikkerhedselement, men den fungerer kun efter hensigten, hvis personen, den skal opfange, sidder korrekt fastspændt i sikkerhedsselen. Det er vigtigt altid at spænde selen, tjekke at barnestolen er monteret korrekt med barnet korrekt fastspændt, og sidde rigtigt, inden man begiver sig ud i trafikken", siger Leif Nielsen.

Testen er foretaget ved at crashteste to identiske biler i fire forskellige situationer: uden og med sele, forkert og rigtig monteret barnestol, barnestol med og uden ryglæn på selepuden samt en situation, hvor forsædepassageren henholdsvis ikke sidder rigtigt og sidder korrekt.

Videoklip fra de forskellige crashtestsituationer kan ses på FDM's hjemmeside under biler og trafiksikkerhed.

BILPRISER.DK'S NYHEDSBREV

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag.

Nyhedsbrev

Nyt fra Bilpriser.dk

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag


Siden 1999 har Bilpriser.dk været danmarks førende kilde til vurdering af brugte biler. Alle vurderinger er baseret på BilpriserPro Prisberegning, bilbranchens uafhængige værktøj til bilvurdering.