• Læs mere om:
  • Miljø og sikkerhed
  • Marked og mærker
  • Nye modeller
  • Konceptbiler
19. juni 2007 - FDM

Flyvende læger redder liv

FDM anbefaler danske lægehelikoptere ved trafikulykker

FDM's tyske søsterklub ADAC har næsten 40 års erfaring med lægehelikoptere. FDM's tyske søsterklub ADAC har næsten 40 års erfaring med lægehelikoptere.

FDM
Danmark er det eneste nordeuropæiske land, der ikke allerede har lægehelikoptere. Det mener FDM bør ændres. Lægehelikoptere kan redde liv, når uheldet er ude, lyder det fra bilisternes organisation.

Tiden er en afgørende faktor, når der sker et uheld på vejene. Derfor kan fremkommeligheden være afgørende, når det gælder om at redde liv eller forhindre alvorlige men efter en trafikulykke. Erfaringerne fra mange europæiske lande viser, at lægehelikoptere er et vigtigt supplement til lægebiler, akutbiler og ambulancer. Hollandske undersøgelser viser, at chancen for at overleve er op til 20 pct. større, hvis redningsindsatsen sker via en lægehelikopter. Tyske erfaringer viser, at patienterne typisk kan udskrives syv dage tidligere. Derfor anbefaler FDM, at der indføres lægehelikoptere i Danmark, som bl.a. kan bruges ved alvorlige trafikuheld.

"Med udsigt til tættere trafik og hospitaler, som bliver mere specialiserede, mener vi, at det er vigtigt at indføre lægehelikoptere i Danmark. FDM støtter derfor, at der indføres lægehelikoptere, da disse kan spille en afgørende rolle, når der sker alvorlige trafikuheld langt væk fra et traumecenter", siger FDMs adm. direktør Thomas Møller Thomsen.

I Danmark medfører planerne om at nedlægge skadestuer og samle den lægefaglige ekspertise på få, højt specialiserede traumecentre, at der på mange vejstrækninger vil være mere end 100 km til det nærmeste traumecenter. Derfor vil behovet for en hurtig og kompetent behandling på skadestedet og efterfølgende hurtig patienttransport øges, og her spiller lægehelikopterne en afgørende rolle.

"Hurtig og kvalificeret lægehjælp vil alt andet lige forbedre overlevelseschancerne og muligheden for helbredelse efter alvorlige trafikulykker. Tilmed har helikopteren den ultimative fordel frem for ambulancen, at den meget hurtigt kan bringe patienten til det hospital, der har det rette behandlingstilbud. Derfor mener vi, at det er en god idé at indføre lægehelikoptere i Danmark", siger Thomas Møller Thomsen.

Erfaringerne fra bl.a. Tyskland viser, at lægehelikopterne redder liv i trafikken. Antallet af trafikdræbte i Tyskland er siden indførslen af lægehelikoptere faldet til en fjerdedel, og det vurderes, at helikopterne har en vigtig andel i dette fald.   

Lægehelikopterne vil ikke kun kunne bruges i trafikken. Erfaringerne fra bl.a. Tyskland viser, at helikopterne i stigende omfang anvendes ved kritisk sygdom og akut overflytning mellem hospitaler. Helikopterne bliver dermed en naturlig del af det præhospitale beredskab.  

BILPRISER.DK'S NYHEDSBREV

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag.

Nyhedsbrev

Nyt fra Bilpriser.dk

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag


Siden 1999 har Bilpriser.dk været danmarks førende kilde til vurdering af brugte biler. Alle vurderinger er baseret på BilpriserPro Prisberegning, bilbranchens uafhængige værktøj til bilvurdering.