• Læs mere om:
  • Miljø og sikkerhed
  • Marked og mærker
  • Nye modeller
  • Konceptbiler
8. maj 2007 - FDM

Leasing på vej

Hver sjette dansker overvejer at lease den næste bil

Leasing kan være vejen til en lækker bil - men der er rigeligt med faldgruber advarer FDM. Leasing kan være vejen til en lækker bil - men der er rigeligt med faldgruber advarer FDM.

FDM
En ny undersøgelse fra FDM viser, at mere end hver sjette (17,6 %) dansker overvejer at lease den næste bil. Men FDM advarer mod at lease bil uden omtanke og juridisk bistand.

Privat leasing er et relativt nyt fænomen i det danske bilfarvand, men alligevel er det ved at gøre sit indtog blandt bilisterne. I en undersøgelse, som Catinet har foretaget for FDM, svarer mere end hver sjette (17,6 %), at de overvejer at lease, dvs. langtidsleje, deres næste bil. Populariteten kan forklares med, at det - i første omgang – kan være en adgangsbillet til en større og mere sikker bil. Men man skal være på vagt, lyder det fra FDM.

"Mange bliver overrasket over, at leasingprisen er beregnet ud fra et bestemt kilometerantal om året. Flytter man bopæl eller skifter job i løbet af kontraktperioden, kan der komme en regning for de ekstra kørte kilometer. Derfor skal man sikre sig, at kontrakten kan genforhandles. Man bør også kigge på opsigelsesmuligheder, og hvem der må køre bilen. Tit er det kun lejeren eller personer i husstanden, som må køre bilen," siger advokat i FDM, Lennart Fogh.

De økonomiske konsekvenser ved privat leasing kan være svære at gennemskue. Ofte varierer det, hvem der hæfter for de defekter og mangler, som kan opstå undervejs. Ligesom bilens stand ved tilbagelevering vil være et fortolkningsspørgsmål. Nogle leasingselskaber kan eksempelvis kræve betaling for ridser i lakken. Skal leasing være et realistisk alternativ til at eje sin bil, kræver det acceptable vilkår for forbrugeren, og det skal fremgå klart, hvilke udgifter der skal betales af lejer og udlejer. 

"Undersøgelsen bekræfter, hvad vi oplever i juridisk rådgivning, hvor vi får mange spørgsmål om leasing. Skiftet fra ejer til lejer virker fristende, fordi mange tror, at leasing er ensbetydende med en fast månedlig udgift, hvilket det dog sjældent er. Som leasingkontrakter ser ud i dag, skal de gennemlæses grundigt, og man bør ikke kun kigge på de månedlige udgifter", siger Lennart Fogh.

Ifølge FDM er privat leasing kun en god adgangsbillet til en ny bil, hvis kontrakten indeholder en balance mellem lejer og udlejers rettigheder og forpligtelser. Endelig anbefaler FDM, at man undersøger, hvad bilen koster at købe, da det ikke er ualmindeligt, at man kan forhandle sig til rabatter af varierende størrelser i forhold til listeprisen.

Der deltog 710 bilister i undersøgelsen.

BILPRISER.DK'S NYHEDSBREV

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag.

Nyhedsbrev

Nyt fra Bilpriser.dk

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag


Siden 1999 har Bilpriser.dk været danmarks førende kilde til vurdering af brugte biler. Alle vurderinger er baseret på BilpriserPro Prisberegning, bilbranchens uafhængige værktøj til bilvurdering.