• Læs mere om:
  • Miljø og sikkerhed
  • Marked og mærker
  • Nye modeller
  • Konceptbiler
27. februar 2007 - FDM

Fokus på fodgængerne

FDM: Test af fodgænger-sikkerhed bør være et krav

Citroën C6 får topkarakter for dens fodgængerbeskyttelse. Citroën C6 får topkarakter for dens fodgængerbeskyttelse.

FDM
Kun få biler tager højde for fodgængernes sikkerhed. Det viser en ny undersøgelse fra FDMs tyske søsterklub, ADAC. På baggrund af resultaterne fra Euro NCAP's crashtest har ADAC analyseret fodgængernes chance for at overleve en bilpåkørsel. Undersøgelsen viser, at kun ganske få biler lever op til de krav, man burde forvente af en ny bil.

EU vil frem til 2015 stramme kravene, men kun således at personbiler under 2,5 ton yder en bedre beskyttelse for fodgængere. FDM opfordrer EU til at ændre reglerne, så de også omfatter de tunge biler.

"Der er i dag ikke tilstrækkelig fokus på fodgængernes beskyttelse. Fokus er som regel rettet mod bilisternes chance for at overleve et uheld. Vi ser gerne, at bilfabrikanterne i højere grad tager et medansvar for de bløde trafikanter og satser på at udvikle biler, der også tager hensyn til fodgængernes sikkerhed. Det gælder også biler, der ikke direkte er omfattet af lovkravet", siger FDMs adm. direktør, Thomas Møller Thomsen.

I undersøgelsen klarer de små familiebiler sig generelt bedre end de store biler, men i gennemsnit er der ingen biler, der får mere end to ud af fire stjerner, og nogle får slet ingen. Det er på trods af, at det er muligt at konstruere en bil, der tager hensyn til fodgængernes sikkerhed. Forbilledet er Citroëns store familiebil C6. Her er der udviklet en speciel eftergivende motorhjelm for at undgå de sværeste hovedskader. Denne teknologi har betydet, at C6-modellen som den eneste har fået topkarakter i Euro NCAP's fodgængertest.

"Bilfabrikanterne bør i højere grad satse på at udvikle fodgængervenlige motorhjelme som fx hæver motorhjelmen eller udløser airbags, hvis bilen påkører en person. Teknologien findes, så i sidste ende handler det om bilproducenternes vilje. Når de kryber uden om, er det, fordi en forgængervenlig konstruktion kan være svær at opnå på et ønsket design", siger FDMs repræsentant i Euro NCAP samarbejdet, Leif Nielsen.

BILPRISER.DK'S NYHEDSBREV

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag.

Nyhedsbrev

Nyt fra Bilpriser.dk

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag


Siden 1999 har Bilpriser.dk været danmarks førende kilde til vurdering af brugte biler. Alle vurderinger er baseret på BilpriserPro Prisberegning, bilbranchens uafhængige værktøj til bilvurdering.