• Læs mere om:
  • Miljø og sikkerhed
  • Marked og mærker
  • Nye modeller
  • Konceptbiler
9. februar 2007 - FDM

Fare i alperne

Mange navigationsanlæg bliver ulovlige i Schweiz

Mange navigationsanlæg bliver ulovlige i Schweiz. Mange navigationsanlæg bliver ulovlige i Schweiz.

FDM
Schweiz forbyder nu brug af navigationsanlæg, der har informationer om politiets fartkontroller installeret. Mange af de almindelige navigationsanlæg til bilen har som standard dette system, og bliver derfor nu ulovlige at bruge i Schweiz. Det kan få konsekvenser for de danskere, der har planer om tage bilen til Schweiz.
 

Danskere, der overvejer at tage på ferie i eller køre gennem Schweiz, bør sikre sig at deres navigationsanlæg ikke har oplysninger om fotofælder installeret. En ny lovgivning i Schweiz gør nemlig mange navigationsanlæg ulovlige, fordi de er udrustet med et system, som med stor præcision advarer bilisterne om f.eks. fotofælder. Dette system sidestiller de schweiziske myndigheder med de små advarselsradarer, som i dag er forbudt mange steder i Europa. 

"Mange er slet ikke klar over, at deres anlæg har den her funktion, men uanset om den er i brug eller ej, giver den nye lovgivning myndighederne mulighed for at give bøder og beslaglægge bilisternes navigationsanlæg. Derfor anbefaler vi, at man enten fjerner softwaren eller lægger navigationsanlægget i bagagerummet, når man kører i Schweiz, og anvender et almindeligt vejkort eller en ruteplan til at finde vej," siger chefjurist Lars Ellegaard fra FDMs juridiske rådgivning. 

Udmeldingen om den nye lovgivning kommer forud for en af de store kør-selv højsæsoner: skiferien. Alene i januar har FDM solgt 1.500 vejmærkater til Schweiz. Dette tal forventes dog at stige inden for de næste par uger, når skiferiesæsonen for alvor går i gang. 

"Schweiz er et af Europas store transitlande, når det gælder bilferier til fx Frankrig og Italien, så mange danskere vil blive berørt af den nye lovgivning, når man sammenholder det med, at navigationsanlæg til bilen også er i voldsom vækst", siger Randi Voldbakken feriekonsulent hos FDM. 

FDM har kontaktet de førende udbydere af navigationsanlæg for at gøre opmærksom på de nye regler i Schweiz, ligesom det forventes at det nye regelsæt vil blive drøftet i FIA, som er sammenslutningen af verdens bilklubber. 

I henhold til den schweiziske færdselslov må advarselssystemet, hverken sættes i omløb dvs. fremstilles, importeres, videregives eller sælges eller være indbygget eller blive anvendt i køretøjet. Er man i tvivl, om ens navigationsanlæg har systemet, anbefaler FDM, at man kontakter leverandøren.

BILPRISER.DK'S NYHEDSBREV

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag.

Nyhedsbrev

Nyt fra Bilpriser.dk

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag


Siden 1999 har Bilpriser.dk været danmarks førende kilde til vurdering af brugte biler. Alle vurderinger er baseret på BilpriserPro Prisberegning, bilbranchens uafhængige værktøj til bilvurdering.