• Læs mere om:
  • Miljø og sikkerhed
  • Marked og mærker
  • Nye modeller
  • Konceptbiler
2. januar 2007 - FDM

Dyrt blik

Danske nummerplader Europas dyreste

Danske nummerplader Europas dyreste . Danske nummerplader Europas dyreste .

FDM
1.180 kr. for to stykker blik med rød kant og sorte bogstaver og tal til at sætte på bilen virker urimeligt, og følelsen bliver kun stærkere, når man kigger ud over landets grænser. I Sverige koster et sæt "registreringsskyltar" kun, hvad der svarer til 99 danske kroner, og i Tyskland er prisen 224 kr. for to "nummernschilder".

Motor har undersøgt prisen på et sæt nummerplader i en række europæiske lande, og her ligger prisen typisk under 200 kr. Tilmed betaler danskerne for nye nummerplader, næsten hver gang en bil skifter ejer, mens en udenlandsk nummerplade ofte følger bilen i hele dens levetid.

De mange ejerskifter og nye biler er en god forretning for staten. I 2005 solgte Rigspolitiet 575.000 sæt nummerplader og fik 646,4 mio. kr. ind på salget. Til gengæld koster det kun politiet 70 kr. plus moms for at få lavet et sæt nummerplader. Dertil skal lægges udgifterne til at drive motorkontorerne, så politiets samlede udgift for et sæt er knap 200 kr. Bilisterne betaler altså en merpris på 1.000 kr. direkte ned i statskassen.

Overprisen er en høj ekstra skat, som tidligere har stået for skud i den såkaldte gebyrsag i 1993. Siden er gebyret for nummerplader kommet ind i færdselsloven, og politikerne lægger ikke skjul på, at bilisterne må punge ud.

"I Danmark beskatter vi bilisterne meget højt, og vi har valgt at have en lang række afgifter for at have bil. Man kan derfor ikke lave en fornuftig sammenligning med priserne i udlandet og sige, at vores nummerplader skal være lige så billige. Vores bilpriser er jo også højere end i udlandet, og dem sætter vi heller ikke ned," siger skatteminister Kristian Jensen (V) til Motor.

Han kan godt forstå, hvis bilisterne ærgrer sig over, at nummerpladerne er for dyre, men man skal ikke regne med lavere priser: "Hvis vi havde penge til at lette beskatning af bilerne, så kommer gebyret for nummerplader langt nede på min prioriteringsliste."

I FDM ser direktør Thomas Møller Thomsen de høje priser som et eksempel på, at bilisterne igen må holde for: "Det er endnu en illustration af, hvor hårdt belastede de danske bilister er. Det er på tide, at regeringen får omlagt registreringsafgiften, så det bliver billigere at købe en miljøvenlig og sikker bil. Bilen er i dag ikke et luksusgode, men en basal forudsætning for, at samfundet og ikke mindst arbejdsmarkedet fungerer, derfor er det ikke rimeligt, at bilisterne fungerer som skatteskrue."

BILPRISER.DK'S NYHEDSBREV

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag.

Nyhedsbrev

Nyt fra Bilpriser.dk

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag


Siden 1999 har Bilpriser.dk været danmarks førende kilde til vurdering af brugte biler. Alle vurderinger er baseret på BilpriserPro Prisberegning, bilbranchens uafhængige værktøj til bilvurdering.