• Læs mere om:
  • Miljø og sikkerhed
  • Marked og mærker
  • Nye modeller
  • Konceptbiler
7. juni 2006 - Pressemeddelelse - FDM

Private bilkøbere gambler

FDM advarer om at privat brugtbilkøb kan koste dyrt

FDM advarer om at privat brugtbilkøb kan blive en dyr affære. FDM advarer om at privat brugtbilkøb kan blive en dyr affære.

Pressemeddelelse - FDM
De høje danske bilpriser får mange til at finde alternative måder at få en billigere bil på. Det har blandt andet medført, at det er blevet populært at købe bil den brugte bil privat. Over hver tredje dansker (38 %) vælger i dag at købe deres brugte bil privat. Det viser tal fra en ny Gallup-undersøgelse, som FDM har fået foretaget.

"Alt for mange gambler, når de køber brugt bil privat. Køber du bilen som beset og uden reklamationsret, står du dårligt, hvis du efterfølgende oplever fejl og mangler ved bilen. Derfor opfordrer vi altid til, at man får undersøgt bilen, inden man skriver under på kontrakten. Desuden bør man sikre sig, at man får aftalen på skrift og sørge for at få skrevet særlige aftaler ind i kontrakten," siger juridisk chef hos FDM, Lars Ellegaard.

Undersøgelsen viser, at de fleste (86 %) vælger at prøvekøre bilen og selv kontrollere bilens tilstand (73 %), inden de køber bilen. Men herefter begås der mange fejl, der kan koste rigtig mange penge, hvis bilen viser sig ikke at være i orden.

Kun hver anden (50 %) beder om at se servicebogen, mens 46 % kræver at se de seneste synsrapporter. Kun hver tredje (33 %), vælger at få en mekaniker til at se på bilen og endnu færre (5 %) får foretaget en brugtbilstest. 42 % undersøger, hvornår tandremmen sidst er blevet skiftet, 41 % undersøger om der har været skader på bilen, mens lidt over hver tredje (37 %) undersøger behovet for kommende reparationer. Disse ting kan ellers ende med at gøre en billig bil dyr, hvis det efterfølgende viser sig, at der er ting, der skal repareres.

"Mange angiver, at de har tillid til sælgeren som årsag til, at de ikke får bilen undersøgt inden købet. Men selv om man køber bilen af en nær slægtning, bør man sikre sig, at bilen har den stand, som man betaler for, da selv små reparationer løber op. Vores erfaringer er, at stort set alle brugte biler har større eller mindre fejl, og da mange vælger at sælge deres brugte billigt, før den skal til større serviceeftersyn, så det er en god idé at få bilen undersøgt, inden man skriver under på købet," siger Jørgen Jørgensen, afdelingsleder i FDMs tekniske rådgivning.

Når det kommer til selve købsaftalen er det kun lidt over hver sjette (15 %), der sørger for at få skrevet særlige aftaler ind i salgskontrakten, og to ud af tre glemmer at undersøge, om der er restgæld i bilen. Hele 7 % oplyser, at de ikke tager nogle forholdsregler, før de skriver under på købsaftalen.

Når det gælder sælgeren af bilen, er der også god grund til at være påpasselig, når købsaftalen udfyldes. Som sælger er du nemlig ansvarlig for de oplysninger, der fremgår af slutsedlen. Derfor kan en enkel uklar formulering komme køberen til gode.

BILPRISER.DK'S NYHEDSBREV

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag.

Nyhedsbrev

Nyt fra Bilpriser.dk

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag


Siden 1999 har Bilpriser.dk været danmarks førende kilde til vurdering af brugte biler. Alle vurderinger er baseret på BilpriserPro Prisberegning, bilbranchens uafhængige værktøj til bilvurdering.