• Læs mere om:
  • Miljø og sikkerhed
  • Marked og mærker
  • Nye modeller
  • Konceptbiler
1. maj 2006 - Pressemeddelelse, FDM

Ingen børn bag airbag

Fra 1. maj er der nye regler for klip i kørekortet

Fra 1. maj er der nye regler for klip i kørekortet. Fra 1. maj er der nye regler for klip i kørekortet.

Pressemeddelelse, FDM
Fra 1. maj er der nye regler for klip i kørekortet. Børn under 135 cm skal være fastspændt, og bagudvendte stole foran passagerairbag er forbudt, hvis den ikke kan frakobles.

Der gælder nye regler for brug af sikkerhedsseler fra 1. maj. De nye regler betyder, at børn under 135 cm skal være fastspændt i godkendt sikkerhedsudstyr (babylift, barnestol, selepuder), der passer til højde og vægt. Hvis barnet ikke sidder korrekt fastspændt, koster det et klip i kørekortet. Desuden er det blevet forbudt med bagudvendte barnestole foran passagerairbag, med mindre den kan frakobles. FDM bakker op om de nye regler, men opfordrer samtidig bilisterne til primært at placerer små børn på bagsædet.

"Elektronik er ikke ufejlbarlig, ligesom langt fra alle biler har tydelig markering af, om airbaggen er til eller frakoblet. I nogle biler kan passagerairbaggen slet ikke kobles fra uden at det sker fysisk på et værksted. Så det klogeste og mest sikre er at placere børn i godkendt sikkerhedsudstyr på bagsædet," siger FDMs motorredaktør Leif Nielsen.

I de første 9 måneder bør barnet sidde i en bagudvendte barnestol, der får den bedste bedømmelse med hensyn til kollisionssikkerhed for et lille barn, hvis nakke i gennemsnit kun udsættes for en femtedel af den kraft, som barnet udsættes for, hvis det sikker i en fremadvendt barnestol. Senere vil barnet sikkert gerne følge med i, hvad der sker forude og vokser ud af babystolen, og så er den fremadvendte placering bedst.

"Indtil dit barn er 3-4 år, bør det sidde i en barnestol. De lidt større børn kan sidde på en selepude. Når barnet er ca. 8 år/25 kg og mindst 135 cm højt, er barnet som regel stort nok til at bruge bilens almindelige sele," siger Leif Nielsen.

Barnestolene bør være af et anerkendt mærke og bør købes i en specialbutik, hvor det også er muligt at få ordentlig rådgivning omkring monteringen, som især for bagudvendte stole kan være vanskelig. Det er en god idé at vælge en barnestol med Isofix-beslag. Det gør stolene langt lettere at montere, forudsat at bilen har Isofix-forankring, og alene det giver en sikkerhedsfordel.

Skal dit barn ud at køre med andre, bør sikkerhedsudstyret følge med. Det meste udstyr kan dog med fordel lejes for kortere eller længere perioder. Dette kan fx være en løsning for bedsteforældre eller venner, der ofte kører med barnet. Det kan også være en god idé at medbringe en let selepude på ferierejsen.

Loven dispenserer for børn i taxier, der ikke har særligt sikkerhedsudstyr. Dog må børn så ikke sidde på forsædet. Er barnet tre år eller derover skal taxaens almindelige sikkerhedssele anvendes uagtet, at den måske ikke passer perfekt til barnet.

BILPRISER.DK'S NYHEDSBREV

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag.

Nyhedsbrev

Nyt fra Bilpriser.dk

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag


Siden 1999 har Bilpriser.dk været danmarks førende kilde til vurdering af brugte biler. Alle vurderinger er baseret på BilpriserPro Prisberegning, bilbranchens uafhængige værktøj til bilvurdering.