• Læs mere om:
  • Miljø og sikkerhed
  • Marked og mærker
  • Nye modeller
  • Konceptbiler
8. februar 2006 - Pressemeddelelse - FDM

Nul fusk med Yaris

Euro NCAP: Toyota fuskede ikke ved sikkerhedstest

Euro NCAP: Toyota fuskede ikke ved sikkerhedstest, som FDM ellers havde skrevet i januar-nummeret af Motor. Euro NCAP: Toyota fuskede ikke ved sikkerhedstest, som FDM ellers havde skrevet i januar-nummeret af Motor.

Pressemeddelelse - FDM
Toyotas beslutning om at markedsføre en Yaris uden det sikkerhedsudstyr, der gav bilen fem stjerner i en Euro NCAP-test, var ikke imod testprocedurerne som fremført af FDM. Men nu skal reglerne revurderes.

Bilproducenter må gerne sælge en model med mindre sikkerhedsudstyr end den variant, som er blevet testet af Euro NCAP. Det havde Motor ellers rejst tvivl om i januar-nummeret under overskriften "Toyota fusker med sikkerhedstest". FDM har siden Euro NCAP-testens start i 1997 læst de skrevne regler sådan, at den laveste sikkerhedsversion skal lægges til grund for kollisionstesten. Sådan er reglerne også blevet administreret.

Indrømmelse
Den undersøgelse, som FDM efter artiklen udbad sig fra Euro NCAP, affødte imidlertid, at crash test-organisationen måtte indrømme, at reglerne - der bl.a. siger, at den mest solgte variant skal testes - ikke er tidssvarende og bør laves om. Derfor nedsættes der nu et udvalg, som hurtigt skal bringe orden i sagerne. Men konklusionen indebærer også, at der ikke var belæg for at sige, at Toyota har fusket med eller på anden måde overtrådt reglerne.

Når fabrikkerne selv tager initiativ til og selv betaler for en test hos Euro NCAP, er bilerne typisk ikke på markedet endnu. Derfor ved ingen reelt, hvad der bliver den mest solgte model. Uklarheden går i høj grad også på, om testbilen have det laveste sikkerhedsudstyr fra den mest solgte variant, eller skal det være det laveste sikkerhedsudstyr i det hele taget.

Toyota har med Euro NCAPs accept valgt den mest lempelige fortolkning. Selve kollisionstesten har FDM ikke sat spørgsmålstegn ved. Derimod er FDM og andre europæiske bilklubber uenige i måden, bilfabrikkerne får lov at udnytte stjernerne på. FDM vil ikke acceptere, at en mindre sikker model markedsføres under det femstjernede banner, og her hører det med til historien, at Toyota i Danmark agter at informere om forskellen på sikre og mindre sikre Yaris'er.

Færdselsstyrelsen er også kommet på banen og vil sikre, at den lavt udstyrede model skal typegodkendes separat og mærkes med "ikke testet" på den lovpligtige miljø- og sikkerhedsmærkning.

BILPRISER.DK'S NYHEDSBREV

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag.

Nyhedsbrev

Nyt fra Bilpriser.dk

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag


Siden 1999 har Bilpriser.dk været danmarks førende kilde til vurdering af brugte biler. Alle vurderinger er baseret på BilpriserPro Prisberegning, bilbranchens uafhængige værktøj til bilvurdering.