• Læs mere om:
  • Miljø og sikkerhed
  • Marked og mærker
  • Nye modeller
  • Konceptbiler
27. januar 2006 - Pressemeddelelse - FDM

Vinterdæk er ikke nok

Mange vinterferielande har regler for ekstra vinterudstyr

Skal du på vinterferie i egen bil, skal du være opmærksom på reglerne for vinterkørsel. Nogle lande kræver vinterdæk og snekæder, mens du i andre lande kan klare dig med snesokker. Skal du på vinterferie i egen bil, skal du være opmærksom på reglerne for vinterkørsel. Nogle lande kræver vinterdæk og snekæder, mens du i andre lande kan klare dig med snesokker.

Pressemeddelelse - FDM
Januar og februar er nogle af de måneder, hvor flest danskere pakker bilen og begiver sig mod de sneklædte landskaber i udlandet. Men inden turen er det en god idé at undersøge, hvilke regler der er for vinterkørsel i det pågældende land.

FDM anbefaler, at der er vinterdæk på bilen, hvis man skal af sted i egen bil. Desuden er det en god idé at medbringe snekæder eller snesokker, når man skal på vinterferie. Det kan også være en god idé at tjekke bilens dækmønsterdybde, hvis man vil have et godt vejrgreb. Selv om mange lande kun kræver 1,6 mm mønsterdybde på vinterdæk, så anbefaler FDM, at man har mindst 3,0 mm mønsterdybde.

Obligatorisk sikkerhed
"I lande som Østrig, Schweiz og Frankrig er det obligatorisk at montere snekæder på sin bil på steder, hvor det er markeret med et blåt skilt med snekæder. Det er midlertidige skilte, der sættes op i vejsiden de steder, hvor det helt klart er nødvendigt at montere kæderne. Det kan bl.a. være på vejene op til hoteller, der ligger væk fra dalene. Derfor kan man med fordel kontakte hotellet, hvor man skal bo på, for at høre, om der er sandsynlighed for at skulle bruge snekæder i lokalområdet," siger feriekonsulent Randi Voldbakken.

Det er muligt at købe snekæder og bestille de såkaldte snesokker hos FDM. Ønsker man blot at leje snekæder, kan man f.eks. henvende sig til en forhandler af biludstyr.

"Vi anbefaler, at man har snekæder med i bilen, trods den ekstraudgift, det giver. Man har snekæder med for sin egen sikkerheds skyld, det skal man ikke glemme," siger bilteknisk redaktør på Motor, Søren W. Rasmussen.

Reglerne for de typiske vinterferielande er følgende:

Sverige
Svenskere skal fra den 1.12 til den 31.3 køre med vinterdæk. Denne regel gælder ikke for danskere. Pigdæk er tilladt fra den 1.10 til den 30.04, men kun ved vinterføre. Pigdæk skal monteres på alle hjul samt på eventuel anhænger.

Norge
I Norge skal bilen have monteret dæk, som giver et tilstrækkeligt vejgreb - det vil sige vinter- eller pigdæk. Snekæder kan blive påbudt og skal derfor medbringes. Det er tilladt at bruge pigdæk fra den 1.11 til den første mandag efter påske. Hvis man har helårsdæk på bilen (skal være M+S mærket), kan man bruge dem i kombination med snekæder. Hvis helsårsdækkene er stærkest i sommerdisciplinerne i forhold til vinterdisciplinerne, må man påregne, at snekæderne skal tidligere i brug - selvfølgelig afhængig af føret. Tyskland
visse bjergveje er kun fremkommelige med snekæder, men det er ikke påbudt. Den anbefalede hastighed er da 50 km/t. Det er forbudt at køre med pigdæk.

Østrig
I vintermånederne anbefales på det kraftigste at køre med vinterdæk i Østrig, minimumsdybde 4,0 mm. Pigdæk er tilladt i perioden 15.11 til 1. mandag efter påske. Den højst tilladte hastighed er da 100 km/t på motorvej og 80 km/t på landevej. Hos ÖAMTC købes et mærkat, der viser, at bilen er monteret med pigdæk. Snekæder kan blive påbudt, og skal derfor medbringes. Den anbefalede hastighed med snekæder er 40 km/t.

Schweiz
I Schweiz er vinterdæk ikke påbudt, men hvis bilen forsinker den øvrige trafik, kan føreren blive idømt en bøde. Pigdæk er forbudt på motor- og motortrafikveje, men tilladt på andre veje samt San Bernardino og St. Gotthard vejtunneler i perioden fra 1.11 til 30.4. Snekæder kan blive påbudt og skal derfor medbringes. I det tilfælde skiltes der med ''Ketten Obligatorisch''. Snekæder monteres på de trækkende hjul.

Frankrig
Pigdæk er tilladt fra 11. nov. til sidste søndag i marts for køretøjer under 3,5 tons. Max. hastighed 90 km/t. Snekæder er påbudt på vejstrækninger med et rundt blåt skilt med ''et hvidt dæk med snekæder''. Vinterdæks minimumsdybde skal være 1,6 mm hele vejen rundt. Hvis der er fare for sikkerheden, kan bilen inddrages.

Italien
Pigdæk er tilladt fra 15/11 til 15/3 for køretøjer under 3,5 ton. Maks. hastighed motorvej 120 km/t, landevej 90 km/t. Pigdæk/snekæder kan blive påbudt i bjergene. I Aostadalen skal bilen være udstyret med enten vinterdæk eller man skal medbringe snekæder i perioden 15/10 til 15/4.

Spanien
Pigdæk må benyttes, hvis piggene ikke er længere end 2 mm. Det anbefales at medbringe snekæder ved kørsel i bjergene om vinteren. Visse steder kan de blive påbudt ved skiltning.

BILPRISER.DK'S NYHEDSBREV

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag.

Nyhedsbrev

Nyt fra Bilpriser.dk

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag


Siden 1999 har Bilpriser.dk været danmarks førende kilde til vurdering af brugte biler. Alle vurderinger er baseret på BilpriserPro Prisberegning, bilbranchens uafhængige værktøj til bilvurdering.