• Læs mere om:
  • Miljø og sikkerhed
  • Marked og mærker
  • Nye modeller
  • Konceptbiler
26. september 2005 - Pressemeddelelse - De Danske Bilimportører

Afgiftens endeligt

Dansk registreringsafgift sættes under pres EU-dom

Administrerende direktør Bent Mikkelsen mener, at EU-dommen kommer på et belejligt tidspunkt. Administrerende direktør Bent Mikkelsen mener, at EU-dommen kommer på et belejligt tidspunkt.

Pressemeddelelse - De Danske Bilimportører
Den seneste dom fra EF-domstolen sætter den danske registreringsafgift under voldsomt pres. Nu må politikerne i Folketinget gøre noget for at få reformeret de danske bilafgifter, lyder opfordringen fra De Danske Bilimportører (DBI).

"Vi har modtaget dommen fra EF-domstolen med stor tilfredshed. Dommen, som går imod den danske stat, betyder nemlig, at de danske politikere nu må tage fat på markante ændringer af registreringsafgiften, som er Europas højeste. Ændres registreringsafgiften ikke, vil der fremover ske en åbenlys og helt uholdbar forskelsbehandling af de personer, som har firmabil. Mange danske bilister vil med forundring fremover kunne se, at naboen kører i en billig udenlandsk indregistreret bil," siger Bent Mikkelsen, adm. direktør De Danske Bilimportører (DBI).

Sker der ingen ændring af registreringsafgiften, vil virksomheder etableret i udlandet, i mange tilfælde kunne stille en bil til rådighed for medarbejdere i Danmark, uden at bilen pålægges de høje danske registreringsafgifter. Det betyder, at der fremover kan være en markant forskel på den måde, danske bilister beskattes på. Nogle danskere kan fuldt lovligt køre i biler, der er helt fritaget for afgift, mens andre er tvunget til at køre i biler, der er belagt med afgift. Det er den klare konsekvens af den dom, som EF-domstolen har afsagt.

I dommen fra EF-domstolen slås det klart fast, at Danmark med den nugældende lovgivning og praksis har tilsidesat sin forpligtelser i forhold til traktatens art. 39.

"En sådan situation er helt uholdbar. Et udenlandsk firma, skal fremover ikke betale afgift af den bil, der stilles til rådighed for en dansk medarbejder. Det vil naturligvis føre til, at mange danskere, der arbejder for et udenlandsk firma, vil køre i en udenlandsk indregistreret bil uden afgift. Det er glædeligt for de pågældende firmaer og deres ansatte, men for andre, som ikke kan udnytte de nye muligheder, vil det være uacceptabelt, at man fortsat skal køre i en firmabil, der er belagt med en meget høj afgift," forklarer Bent Mikkelsen.

Dommen er et resultat af EU-Kommissionens sagsanlæg mod Danmark tilbage i 2002. Med EF-traktaten i hånden lagde EU-kommissionen dengang sag an mod Danmark omkring den danske lovgivning og administrative praksis, for danske statsborgeres anvendelse af motorkøretøjer i Danmark, der er indregistreret i en anden medlemsstat. En situation der typisk forekommer i de tilfælde, hvor bosiddende i Danmark får stillet en firmabil til rådighed af deres arbejdsgiver, som er etableret i en anden medlemsstat, og derfor har indregistreret bilen i arbejdsgiverens navn i en anden stat end den danske. Det kan fx være en arbejdsgiver, som er etableret i Sverige med ansatte bosiddende i Danmark, der har stillet firmabiler indregistreret i Sverige til rådighed for sine ansatte.

"Dommen vil også medføre et stort provenutab for den danske stat og derfor kommer dommen på et meget belejligt tidspunkt, så politikerne i allerede i forbindelse med finanslovsforhandlingerne for 2006 kan tage fat på dette spørgsmål og få skabt et nyt afgiftssystem, der gør, at registreringsafgiften på biler afvikles. Jeg tror ikke, at danskerne vil finde sig i den åbenlyse skævvridning, der uden tvivl vil blive konsekvensen af EF-domstolens afgørelse. Endelig skal vi opfordre til at Regeringen ikke forsøger at undgå konsekvenserne af afgørelsen gennem nye lappeløsninger." slutter Bent Mikkelsen.



BILPRISER.DK'S NYHEDSBREV
Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag. KLIK HER

BILPRISER.DK'S NYHEDSBREV

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag.

Nyhedsbrev

Nyt fra Bilpriser.dk

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag


Siden 1999 har Bilpriser.dk været danmarks førende kilde til vurdering af brugte biler. Alle vurderinger er baseret på BilpriserPro Prisberegning, bilbranchens uafhængige værktøj til bilvurdering.