• Læs mere om:
  • Miljø og sikkerhed
  • Marked og mærker
  • Nye modeller
  • Konceptbiler
23. juni 2005 - Pressemeddelelse - Toyota

Miljøbil mod toldmur

Toyota tvunget til at reeksportere miljøbilen Prius

Toyota Danmark ser sig nu nødsaget til at reeksportere deres lager af den miljøvenlig Toyota Prius på grund af det høje afgiftsniveau. Toyota Danmark ser sig nu nødsaget til at reeksportere deres lager af den miljøvenlig Toyota Prius på grund af det høje afgiftsniveau.

Pressemeddelelse - Toyota
Mens det forlyder, at et stadigt stigende antal engelske ministre skifter deres store benzinslugende ministerbiler ud med den super-økonomiske og miljøvenlige hybridbil Toyota Prius, er Toyota i Danmark nu tvunget til at se på mulighederne for at reeksportere deres lager af fabriksnye Toyota Prius.

Toyota Danmark A/S tog i foråret 2004 beslutning om at introducere anden generation af den benzinøkonomiske hybridbil Toyota Prius. Introduktionen blev besluttet på trods af det danske afgiftssystem, som er fjendtligstillet over for ny miljøteknik, da denne belægger den moderne teknologi med en afgift på 250%.

Tro på fremtiden
Ikke mindre end 31 af de danske Toyota-forhandlere havde ligesom Toyota Danmark troen på en stor fremtid for miljøvenlige biler i Danmark, og de valgte derfor at investerede i udstillings- og demobiler og i træning af såvel sælgere som teknikere.

Det fælles grundlag for disse investeringer var en begrundet forventning om, at den danske regering ville nedsætte eller omlægge den danske registreringsafgift, eller i det mindste lette registreringsafgiften på særligt miljøvenlige biler i lighed med mange andre miljøansvarlige lande i Europa.

Flere politikere stod i forbindelse med introduktionen af bilen i Danmark frem og gav deres fulde opbakning til en særlov, der skulle fritage særligt miljøvenlige biler for dele af den høje danske registreringsafgift, og i forbindelse med det seneste folketingsvalg slog flere højtstående politikere til lyd for en ændring af registreringsafgiftssystemet, som skulle tilgodese de særligt miljøvenlige- og trafiksikre biler.

Ingen handling fra politikerne
Halvandet år efter bilens introduktion må danskerne imidlertid konstatere, at absolut ingenting er sket, og på trods af en stor interesse for dette miljøinitiativ er det umuligt at sælge særligt miljørigtige biler på de betingelser, der er gældende i Danmark.

Konsekvensen er nu, at en del af de danske Prius-forhandlere har set sig nødsaget til at eksportere deres lager af Prius til Tyskland eller Sverige, hvor mere gunstige beskatningsforhold gør det muligt at sælge og gøre anvendelse af den nye miljørigtige teknologi.

"Det er en fuldstændig absurd situation, vi står i. Toyota har brugt milliarder af kroner på at udvikle et miljørigtigt alternativ til den motorteknologi, vi kender i dag. Teknologien kommer alle til gode i form af en mindre forurening af vores fælles miljø, men ny teknologi er samtidig dyr, og tillagt danske bilafgifter er den mere end tre gange så dyr, og det gør desværre bilen umulig at sælge i Danmark," forklarer René Mouritsen, Informationschef hos Toyota Danmark A/S.

"Vi har gjort en stor indsats for at råbe politikerne op om denne problemstilling, og vi er kommet med konkrete forslag til, hvordan man kan indrette afgiftssystemet, så der er plads til særligt miljøvenlige biler i det danske afgiftssystem. Vores mission har ikke været at få lavet en særlov, der kun er beregnet for vores biler. Vores mission er at få lavet en afgiftslov, som påskønner de ansvarlige bilfabrikker, som udvikler, forsker og investerer i særligt miljøvenlige biler, og som derfor medvirker til den nødvendige forbedring af miljøet," fortsætter han.

Toyota Danmark og de 31 Prius-forhandlere opgiver ikke håbet om, at den danske regering snart vil finde en løsning, og Toyota Prius vil derfor fortsat blive markedsført i Danmark. Bilen vil dog kun blive lagerført i meget beskedent omfang, og der vil derfor fortrinsvis være tale om salg mod bestilling.



BILPRISER.DK'S NYHEDSBREV
Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag. KLIK HER

BILPRISER.DK'S NYHEDSBREV

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag.

Nyhedsbrev

Nyt fra Bilpriser.dk

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag


Siden 1999 har Bilpriser.dk været danmarks førende kilde til vurdering af brugte biler. Alle vurderinger er baseret på BilpriserPro Prisberegning, bilbranchens uafhængige værktøj til bilvurdering.