• Læs mere om:
  • Miljø og sikkerhed
  • Marked og mærker
  • Nye modeller
  • Konceptbiler
5. juli 2004 - Bilpriser.dk

Sælgers tjekliste

Ny guide: Undgå faldgruberne ved salg af brugt bil

Sørg altid for en ordentlig kontrakt, når du sælger en bil. Det er nemlig også i din interesse. Sørg altid for en ordentlig kontrakt, når du sælger en bil. Det er nemlig også i din interesse.

Af Niels Gorm Larsen, advokat (L) og Martin Sandager, advokatfuldmægtig ms@bisgaardmaare.dk
Når man sælger en brugt bil, bør man i egen interesse være meget omhyggelig for at undgå reklamationer. Ved at følge nedennævnte anvisninger kan reklamation naturligvis ikke helt elimineres, men mange problemer vil kunne undgås.

1. Lav en købekontrakt.
Det er i såvel købers som sælgers interesse, at der indgås en skriftlig aftale. Begge parter bør naturligvis have et eksemplar af købekontrakten, der kan tjene som bevis, såfremt der efterfølgende måtte opstå tvivlsspørgsmål mellem sælger og køber.

2. Oplys aldrig mere end du er sikker på og kan dokumentere.
Som sælger hæfter man for alle oplysninger, man giver om bilen. Hvis du ikke er helt sikker, så undlad at oplyse om forholdet. Det kan f.eks. være bilens årgang, antal hestekræfter, kørte kilometer, tidligere skader, udstyr mv.

3. Giv ikke kredit.
Sørg for at få købesummen betalt senest ved udlevering af bilen til køber. Overlad kreditgivning til de professionelle forhandlere, banker mv.

Husk at checks kan være falske eller uden dækning. Såfremt der betales med check bør denne være noteret eller udstedt af en bank.

4. Sørg for at der ikke er pant eller lignede ved levering til køber.
Du er selvfølgelig ansvarlig for, at der ikke er pant i bilen.

Selvom den tidligere ejer har oplyst om, at der ikke er pant i bilen, har du som sælger ansvaret for, at der ikke er pant eller lignende i bilen. Dette kan undersøges ved at ringe til Bilbogen på telefonnummer 86 12 91 45 på hverdage mellem 11 og 14. Når du ringer skal du oplyse bilens stelnummer (står på registreringsattesten).

5. Fejl og mangler.
Oplys køber om alle fejl og mangler ved bilen, som du kender til. Sørg for at disse oplysninger skrives ind i købekontrakten.

6. Generelle ansvarsfraskrivelser.
I købekontakten bør man ikke benytte udtryk som "købt som beset", "uden ansvar for sælger" eller "uden garanti", idet sådanne udtryk ofte er virkningsløse. Sørg i stedet for at alle fejl og mangler du kender skrives i kontrakten.

7. Omregistrering og forsikring.
Aftal i købekontrakten, hvem der skal betale og sørge for omregistrering af bilen, og hvem der i givet fald skal foretage den lovpligtige omregistrering. Desuden bør sælger afmelde bilens forsikring og køber bør sørge for at forsikre bilen.

8. Lovlighed - syn.
Oplys i købekontrakten, hvornår bilen sidst har været til syn og vedlæg eventuelt som bilag udskrift fra seneste periodiske syn.

9. Købers undersøgelse.
Det bør skrives ind i købekontrakten, såfremt køber har haft lejlighed til at undersøge bilen såvel indvendigt som udvendigt, og om bilen har været prøvekørt og i givet fald, hvornår og antal gange. Herved begrænses købers mulighed for at påberåbe sig fejl og mangler, som burde være opdaget under prøveturen.

10. Garanti.
Som sælger er du ikke forpligtet til at yde køber nogen former for garanti, men derfor kan man godt være ansvarlig for fejl og mangler. Opmærksomheden henledes i den forbindelse på, at den omvendte bevisbyrde indenfor de første 6 måneder alene er gældende ved forbrugerkøb og altså ikke, hvis du sælger som privatperson.

11. Levering.
Det bør fremgå af kontrakten, hvor og hvornår bilen skal leveres.

12. Servicebog.
Såfremt der mangler servicebog, instruktionsbog eller andet tilbehør, bør der tages forbehold i købekontrakten.

Udarbejdet af Advokatfirmaet C. Bisgaard Larsen & Ole Maare den 30. juni 2004.

Denne artikels forfattere
Advokat Niels Gorm Larsen og advokatfuldmægtig Martin Sandager er fra Advokatfirmaet C. Bisgaard Larsen & Ole Maare, Odense.




Såfremt du har et spørgsmål til ovenstående, et juridisk spørgsmål i forbindelse med køb eller salg af en bil eller har du problemer med en bil, du har købt eller solgt, kan advokatfuldmægtig Martin Sandager kontaktes på e-mail: ms@bisgaardmaare.dk eller på telefon 66 11 80 00.

BILPRISER.DK'S NYHEDSBREV
Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag. KLIK HER

BILPRISER.DK'S NYHEDSBREV

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag.

Nyhedsbrev

Nyt fra Bilpriser.dk

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag


Siden 1999 har Bilpriser.dk været danmarks førende kilde til vurdering af brugte biler. Alle vurderinger er baseret på BilpriserPro Prisberegning, bilbranchens uafhængige værktøj til bilvurdering.