• Læs mere om:
  • Miljø og sikkerhed
  • Marked og mærker
  • Nye modeller
  • Konceptbiler
15. januar 2004 - Bilpriser.dk

Månedens bilkøb

Køb den nye bil inden forårets prisstigninger

En ny Fiat Panda er en billigere løsning end en større brugt til samme pris. En ny Fiat Panda er en billigere løsning end en større brugt til samme pris.

Verden ifølge Grøftehauge Redigeret af:
Jeppe Lykke Hansen
Hvis der skal købes ny, brugt bil, er januar og februar årets allerbedste måneder. Når det er koldt, vådt og mørkt vintervejr, er det ikke sjovt besøge brugtvognsforhandlere, hvilket vil sige, at de ikke har mange kunder i butikken. Som bekendt er det bedst at købe, når forhandlerne er mest ivrige efter at sælge, og det er de nu.

Vi vil derfor ikke pege på nogen konkret brugtbil i denne måned, da priserne generelt set er fornuftige for øjeblikket. Men når forårstemperaturen snart begynder at stige, følger brugtpriserne med. Det er altså bedre at købe nu end at vente. Udvalget er bedre; priserne mere fornuftige.

Ny eller brugt bil
Hvis bil-budgettet dikterer en bil i prislejet omkring 125.000 kr., og du er lidt i tvivl, om du er til ny eller brugt bil, har vi netop lavet nogen spændende beregninger. I beregningerne sammenligner vi værditabet på et par populære brugtvogne med værditabet på den nye Fiat Panda, der netop er blevet kåret som Car of the Year 2004 af 58 motorjournalister fra 23 europæiske lande. Bilerne til Car of the Year bedømmes udfra design, komfort, sikkerhed, brændstoføkonomi, køreegenskaber, præstationer, anvendelighed, miljøhensyn og værdi for pengene. Og det er netop værdi for pengene, som er interessant for sådan nogen som os. Men hvordan ser det ud med værditabet - Vinder den lille ny over de lidt større brugte?

Fiat Panda 1,2, nypris 123.496 kr. vil ifølge Bilpriser.dk's beregninger tabe 63.516 kr., hvis den sælges igen om fire år med 75.000 kilometer på tælleren. Det er selvfølgeligt en ordentlig udskrivning svarende til 1.323 kr. om måneden i værditab alene, men faktisk slår den de lidt større biler i værditab. Her kan du se tallene for fire populære brugtvogne købt som fire år gamle med 75.000 kilometer på tælleren. Også disse biler sælges igen om fire år efter at have kørt 75.000 kilometer - Altså otte år gamle med 150.000 kilometer på bagen.

Værditab, brugte biler
VW Golf 1,4, brugtpris 130.597 kr. værditab 64.727 kr.

Peugeot 306 1,6, brugtpris 95.112 kr. værditab 65.089 kr.

Opel Astra 1,6, brugtpris 127.448 kr. værditab 68.856 kr.

Ford Focus 1,6, brugtpris 128.686 kr. værditab 76.586 kr.
(Bilpriser.dk, brugtpris 2004, værditab ved salg i 2008)

Disse tal viser, at det faktisk kan være billigere med en ny bil end med en brugt. Du får selvfølgeligt mere bil for pengene med de lidt større brugte, men husk også at udgifterne til brændstof, ejerafgift, forsikring og især reparationer vil spille ind og trække omkostningsniveauet yderligere i den forkerte retning for de lidt større brugte.

Værditaberegningerne er interessante for de bryder med den gængse opfattelse af afskrivning- og udgiftsniveau på henholdsvis nye og brugte biler, men nogen gange betaler det sig altså at tænke småt.

Husk på, at den pris, du reelt betaler for en bil, er værditabet. Ud over små-udgifter til renter på lånet og andre finansieringsomkostninger, er det faktisk ligegyldigt om en bil er dobbelt så dyr, hvis kun den taber halvt så meget i værdi. Bemærk, at den 35.000 kroner dyrere Golf faktisk slår den billige Peugeot!



BILPRISER.DK'S NYHEDSBREV
Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag. KLIK HER

BILPRISER.DK'S NYHEDSBREV

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag.

Nyhedsbrev

Nyt fra Bilpriser.dk

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag


Siden 1999 har Bilpriser.dk været danmarks førende kilde til vurdering af brugte biler. Alle vurderinger er baseret på BilpriserPro Prisberegning, bilbranchens uafhængige værktøj til bilvurdering.