• Læs mere om:
  • Miljø og sikkerhed
  • Marked og mærker
  • Nye modeller
  • Konceptbiler
6. november 2023 - Dækbranchen Danmark

Så kom frosten – var du klar?

Det er ikke for sent at få skiftet til vinterdæk.

Har du allerede et sæt vinterhjul liggende fra sidste vinter, så find dem frem og få dem tjekket i forhold til mønsterdybde, skader og naturligvis lufttryk. Har du allerede et sæt vinterhjul liggende fra sidste vinter, så find dem frem og få dem tjekket i forhold til mønsterdybde, skader og naturligvis lufttryk.

Dækbranchen Danmark


Hvis du måtte skrabe bilens ruder efter nattens frost, men stadig kører på sommerdæk, så er der ekstra god grund til at tænke på hastighed og bremselængder. Det er ikke for sent at få skiftet til vinterdæk – det er faktisk en rigtig god idé – både for andres og din egen sikkerhed.
 
Hører du til dem, der synes at det er unødvendigt, så tag lige spørgsmålstesten, hvor tre simple facts kan hjælpe dig til at træffe den rigtige beslutning om valget af dæk. 

Tre spørgsmål 
Kører du ofte ud om morgenen eller de sene aftentimer, når det er koldt og fugtigt på vejene? 
 
Vil du have højest mulige sikkerhed ved opbremsning og kørsel i kurver?
Skal du kunne bruge bilen alle dage i vinterperioden – uanset føret? 
Har du svaret ja til blot to ud af de tre spørgsmål, bør du ikke være i tvivl – så er vinterdæk til bilen det sikreste valg, men hvad med helårsdæk, spørger du måske? 

Vinter-, helårs-, eller sommerdæk? 
Har du allerede et sæt vinterhjul liggende fra sidste vinter, så find dem frem og få dem tjekket i forhold til mønsterdybde, skader og naturligvis lufttryk. Hvis alt er ok, er det bare et spørgsmål om at få aftalt tid til hjulskiftet. Og er du det mindste i tvivl, så få dækspecialisten til at tjekke dem. Det handler om din, og alle andres sikkerhed. 

Hører du til de bilister, som har et mindre kørselsbehov og kan lade bilen stå de dage, hvor vejen er dækket af sne og is, så kan et sæt gode helårsdæk være det rigtige valg for dig. Men rådfør dig med en fagmand, da der også er stor forskel på helårsdæks kvaliteter, så du får det helt rigtige dækvalg til din bil og dit behov. Har du allerede helårsdæk på bilen, så få dem set efter, så du er klar til den kolde og våde sæson. 
 
Vælger du at tage chancen og fortsætter på sommerdæk, så vær opmærksom på, at der allerede på våde og kolde veje, skal regnes med en væsentlig længere bremselængde. Vinterdækket har op til 30 % kortere bremselængde end sommerdækket og på snedækkede vinterveje standser biler med vinterdæk op til 44 % tidligere end biler med sommerdæk. Det betyder i praksis, at der med en hastighed på blot 50 km/t på snedækket vej, er en dræbende forskel på over 20 meter i vinterdækkets favør.
 
Elbiler og plugin kræver vinterdæk
Ejere af elbiler, og for den sags skyld også ejere af plugin hybrid biler, skal være ekstra opmærksomme på det rigtige dækvalg. Det er en noget anderledes oplevelse at accelerere fra fuldt stop, sammenlignet med de fleste tilsvarende benzin- og dieselbiler. Dermed kræves også dæk, som kan gribe godt fat i asfalten og endnu vigtigere, bringe køretøjet til hurtig standsning. I langt de fleste tilfælde har mange elbilsejere fået et væsentligt tungere køretøj, som skal håndteres og derfor er det ekstremt vigtigt, at der sidder de rigtige dæk på bilen til årstiden – og det er uomtvisteligt vinterdæk.
 
Brug en rigtig dækspecialist
Er du stadig i tvivl, er det en god idé at besøge www.enrigtigdækspecialist.dk, hvor du finder det landsdækkende net af rigtige dækspecialister. Her kan du få gratis rådgivning om den rigtige dækløsning til dit behov og sikre, at du og dine medtrafikanter har de bedste forudsætninger for at komme sikkert gennem vinteren. 

BILPRISER.DK'S NYHEDSBREV

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag.

Nyhedsbrev

Nyt fra Bilpriser.dk

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag


Siden 1999 har Bilpriser.dk været danmarks førende kilde til vurdering af brugte biler. Alle vurderinger er baseret på BilpriserPro Prisberegning, bilbranchens uafhængige værktøj til bilvurdering.