• Læs mere om:
  • Miljø og sikkerhed
  • Marked og mærker
  • Nye modeller
  • Konceptbiler
18. oktober 2020 - Dækbranchen Danmark

Behøver vi egentlig vinterdæk?

Spørgsmålet og debatten kommer op forud for hver vinter.

En firecifret kode på dækkets side som f.eks. 3610 betyder produceret i uge 36 i 2010. Så er dækket altså mere end ti år gammelt. En firecifret kode på dækkets side som f.eks. 3610 betyder produceret i uge 36 i 2010. Så er dækket altså mere end ti år gammelt.

Dækbranchen Danmark

”Vinterdæk, er for mig ikke et spørgsmål om de skal på, men snarere hvornår,” siger Erik Neuberg Rasmussen, formand i Dæk Specialisternes Landsforening. ”Med flere end 50 vintres erfaring uden skader og på vinterdæk, er spørgsmålet kun, hvornår det skal ske og hvem der skal skifte dem på bilen."

Vinterdæk er ikke kun nødvendige, når der er sne på vejene, hvilket udviklingen af vinterdæk de senere år også i høj grad bærer præg af. Behovet for sikkerhed skal også være til stede, når vejene er kolde og våde. Og det bliver de snart.

Hvorfor vinterdæk?
Med efteråret følger mere regn og temperaturen falder. Især i løbet af natten og i de tidlige morgentimer, kan kolde, våde og rimfrostglatte veje pludselig være en faktor, som man skal være opmærksom på. Her er det så, at vinterdækkene helt klart er at foretrække fremfor sommerdæk, som er bedst ved tocifrede varmegrader. Sommerdækkets gummi og fleksibilitet begynder at være anstrengt på de kolde veje, og dermed højnes sikkerheden med vinterdækkets smidigere gummi og bedre vejgreb. Dette sikrer både kortere bremselængde, bedre stabilitet og især hvis sneen pludselig falder, fremkommelighed.

Skift i tide – hos ”en rigtig dækspecialist”
”Omskiftning af sommer- og vinterdæk kan og bør allerede klares nu og ikke først, når sneen ligger på vejene. Det højner sikkerheden generelt også selvom sneen skulle udeblive, ” siger Erik Neuberg Rasmussen, formand i Dæk Specialisternes Landsforening.

"Sidste år lancerede vi kampagnen ”en rigtig dækspecialist” for at gøre opmærksom på, at der er forskel på, hvor man får udført sit dækarbejde. Dæk er ikke bare dæk og hos vores medlemmer er højeste fokus på kunderne og bilernes dæk. Det er nemlig ikke ligegyldigt, hvilken dæktype der kommer på køretøjet," betoner Erik N. Rasmussen.
Han fortsætter: "Dækvalg og kvalitet er en vigtig ting, men det kan ikke stå alene. Den enkelte kundes behov skal også tages med i ligningen og hvilket køretøj der er tale om.

Det skal nøje afstemmes, så kunden får det maksimale ud af bilens sikkerhedsudstyr og dækkets egenskaber. Og det er her vores medlemmer adskiller sig fra de almindelige værksteder. En rigtig dækspecialist har stort fokus på dækket som bilens vigtigste sikkerhedskomponent, ser på helhedsoplevelsen og vejleder kunden, hvilket både har betydning for kundens køreoplevelse, økonomi og fremfor alt sikkerhed."

Formanden anbefaler, at man allerede nu besøger www.enrigtigdækspecialist.dk, hvor det landsdækkende net af rigtige dækspecialister kan findes. "Husk på, at der som oftest bliver rigtig travlt, når de første snebyger kommer og så vil det være rigtig fornuftigt, at man har været ude i god tid med omskiftningen fra sommer- til vinterdæk. Og nu er faktisk slet ikke for tidligt. Inden længe kommer de første nætter med frost, og så er vejene våde og glatte i morgentimerne,” lyder det afslutningsvis fra Erik Neuberg Rasmussen.
En rigtig dækspecialist ta´r dæk alvorligt – gør du også det?
---------------
Noter:

Dækimportørforeningens anbefalinger
Dækimportørforeningen anbefaler, at man kører på sommerdæk om sommeren og vinterdæk om vinteren. Dermed benytter man de bedste dæk til årstiden. Helårsdæk er stadig et kompromis, hvis man ikke stiller høje krav til fremkommelighed, manøvredygtighed og bremseevne om vinteren. Sommerdæk anbefales ikke om vinteren og bør kun anvendes, når føret tillader det. Er vejret vinterligt, bør man således lade bilen stå.

Sådan kører de danske bilister
Omkring 60 % af bilisterne skifter dæk to gange om året. De kører på sommerdæk om sommeren og vinterdæk om vinteren.

Omkring 15 % af bilisterne kører året rundt på sommerdæk.
Omkring 17 % af bilisterne kører året rundt på vinterdæk.
Omkring 8 % af bilisterne kører året rundt på helårsdæk.
Kilde: Rådet for Større Dæksikkerhed.

Hvornår skal man skifte dæk?
Loven kræver mindst 1,6 mm mønsterdybde. Vi anbefaler, at få kontrolleret dækkene hos en rigtig dækspecialist forud for sæsonen og når der er omkring 3 mm mønsterdybde tilbage. Skift fra sommerdæk til vinterdæk bør efter en tommelfingerregel foretages, når dagtemperaturen er på 7 graders celsius og derunder.
Kilde: Rådet for Større Dæksikkerhed.

Et eller to sæt dæk?

Da man af naturlige årsager kun kan slide på et sæt dæk ad gangen, vil det samlede dækforbrug blive det samme, uanset om man skifter dæk to gange om året eller kører året igennem på det samme dæk. Merprisen ved at skifte to gange årligt er derfor et sæt ekstra fælge plus to årlige hjulskift samt opbevaring. Den udgift kan dog hurtigt udlignes, hvis man får blot en enkelt bule i bilen ved at køre galt på sommerdæk på vinterlige veje.
Kilde: Dæk Specialisternes Landsforening.

Elbiler og vinterdæk
Elbiler stiller nøjagtig de samme krav til dæk som alle andre personbiler. Elbilen styrer og bremser lige så godt som en benzin- eller dieselbil, men typisk har den en noget højere kraft ved igangsætning og kan således komme fra start og accelerere hurtigere end andre biler. På glatte veje kan man derfor opleve spinnende hjul ved start eller pludselig udskridning under acceleration, hvis man kører med sommerdæk i vinterligt føre. Elbiler og vinterdæk er derfor en absolut nødvendighed i den kolde årstid.
Kilde: Dæk Specialisternes Landsforening.

Diverse tips om dæk:
Forkert dæktryk. Kører man med for lavt dæktryk, betyder det stærkt forøget slid og stærkt forringede køregenskaber samt højere brændstofforbrug (typisk 5-7 procent).
Kilde: Rådet for Større Dæksikkerhed.

Køb kvalitet. Man bør altid anskaffe sig dæk fremstillet af en anerkendt dækproducent. De meget billige dæk er som regel også de dæk med de dårligste egenskaber.
Kilde: Dæk Specialisternes Landsforening.

Gamle dæk. En firecifret kode på dækkets side som f.eks. 3610 betyder produceret i uge 36 i 2010. Så er dækket altså mere end ti år gammelt. Når dækkene er mere end fem år, anbefaler Rådet for Større Dæksikkerhed, at man jævnligt får dem tjekket af en dækspecialist. Dæk til Tempo 100-godkendte campingvogne må efter loven maksimalt være seks år gamle.

BILPRISER.DK'S NYHEDSBREV

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag.

Nyhedsbrev

Nyt fra Bilpriser.dk

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag


Siden 1999 har Bilpriser.dk været danmarks førende kilde til vurdering af brugte biler. Alle vurderinger er baseret på BilpriserPro Prisberegning, bilbranchens uafhængige værktøj til bilvurdering.