• Læs mere om:
  • Miljø og sikkerhed
  • Marked og mærker
  • Nye modeller
  • Konceptbiler
24. april 2017 - Michelin

Skift til sommerdæk nu

Derfor bør du skifte til sommerdæk nu.

Mange bilister er faktisk ikke klar over, at vinterdæks egenskaber bliver så dårlige i varmen, som det er tilfældet. Mange bilister er faktisk ikke klar over, at vinterdæks egenskaber bliver så dårlige i varmen, som det er tilfældet.

Michelin

Godt hver fjerde danske bilejer skifter først fra vinter- til sommerdæk i maj. Dermed presser de deres vinterdæk til den yderste grænse og gør sig selv en økonomisk bjørnetjeneste.

Maj rimer for alvor på forår, tocifrede varmegrader og en længe ventet afsked med det tidlige forårs ustadige vejr. Men maj er også måneden, hvor den sidste store andel af bilejerne trækker sommerdækkene ud af vinterhiet og lægger vinterdækkene på hylden.

Tal fra Michelins årlige bilistundersøgelse[1] viser, at ca. 20 pct. af ”sæsonskifterne” først siger farvel til vinterdækkene i maj. Og selv om det er positivt, at vinterdækkene kommer af bilen, har det sene dækskifte i maj nogle ofte ukendte konsekvenser for pengepungen og trafiksikkerheden.

En dårlig cocktail

Vinterdæk og temperaturer over 7 varmegrader er nemlig en dårlig cocktail. For når temperaturen ryger op, bliver gummiet i vinterdæk gradvist blødere. Det går ud over egenskaber som vejgreb, bremselængde og rullemodstand, som bliver væsentligt forringet.

- I maj sidste år var gennemsnitstemperaturen 12,9 grader, for nætterne kan stadig være kolde i maj. Men temperaturen toppede altså med 26,9 grader i dagtimerne – der, hvor allerflest bilister kører i deres bil. Ved så høje temperaturer bliver vinterdæk risikable. Særligt, hvis du skal lave en undvigemanøvre eller en katastrofeopbremsning, forklarer Claus Chouhan, salgsdirektør for Michelin i Danmark.

- Mange bilister er faktisk ikke klar over, at vinterdæks egenskaber bliver så dårlige i varmen, som det er tilfældet. Det skyldes sikkert, at dæk er et notorisk lavinteresseområde for bilister. Men der er altså både en sikkerhedsmæssig og økonomisk konsekvens ved at køre for længe på sine vinterdæk, tilføjer han.

Fire huskeråd

For at hjælpe bilisterne har Michelin fire huskeråd, som slår fast, hvorfor det er smart at skifte fra vinter- til sommerdæk, inden termometeret viser tocifrede varmegrader.

1. Ved 7 plusgrader og derover øges slitage af dine vinterdæk markant og dine dæk får et kortere liv.

2. Når temperaturen stiger, følger bremselængden med, hvis du kører på vinterdæk. Det skyldes, at gummiet i vinterdækkene bliver blødere i varmen og så mister vinterdækket sine gode bremseegenskaber.

3. Bilens styreegenskaber bliver forringet, når varmen blødgør gummiet i vinterdækkene. Høje temperaturer kan få dækmønsteret til at smuldre ved belastning. På varme dage i forår eller sommer vil en bil, som kører 70 km/t med vinterdæk, have svært ved at klare en undvigemanøvre.

4. Når forårsvarme blødgør gummiet i vinterdæk stiger rullemodstanden. Dermed stiger brændstofforbruget og prisen ved at have bil. På en varm forårsdag vil et vinterdæk have ca. 15 pct. højere rullemodstand end et gennemsnitligt sommerdæk.
140.000 kører vinterdæk hele året

Ifølge Michelins bilistundersøgelse kører ca. 6 pct. eller godt 140.000 personbiler i Danmark, trods anbefalingerne, på vinterdæk hele året. Til sammenligning vælger 4 pct. af bilejerne den modsatte løsning – altså sommerdæk hele året.

- Det er en relativt lille andel, som trodser anbefalingerne, når det kommer til at skifte dæk efter sæsonen. Men, uanset om du kører vinterdæk om sommeren eller sommerdæk om vinteren, så er det en dårlig ide. Vores vurdering er, at det forringer sikkerheden på vejene, siger Claus Chouhan.

[1] Seneste bilistundersøgelse er udført online af TNS SIFO i juni 2016. Her deltager 1.004 danske bilister.

 
 

BILPRISER.DK'S NYHEDSBREV

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag.

Nyhedsbrev

Nyt fra Bilpriser.dk

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag


Siden 1999 har Bilpriser.dk været danmarks førende kilde til vurdering af brugte biler. Alle vurderinger er baseret på BilpriserPro Prisberegning, bilbranchens uafhængige værktøj til bilvurdering.