• Læs mere om:
  • Miljø og sikkerhed
  • Marked og mærker
  • Nye modeller
  • Konceptbiler
9. december 2014 - Toyota

Toyota introducerer nye sikkerhedspakker

Allerede fra næste år introduceres nyudviklede sikkerhedspakker

Toyota introducerer allerede fra næste år helt nyudviklede aktive sikkerhedspakker under navnet Toyota Safety Sense til biler i Japan, USA og Europa - herunder også Danmark. Sikkerhedspakkerne er alle udviklet med det formål helt at undgå ulykker eller som minimum at begrænse skaderne ved et eventuelt sammenstød.

Når Toyota til næste år introducerer brintbilen Toyota Mirai i Danmark, er bilen spækket med alverdens nyudviklet sikkerhedsudstyr, der kan forhindre en ulykke eller som minimum begrænse ulykkens omfang.

Brintbilen Mirai vil dog ikke være eneste køretøj, der næste år byder på nyudviklede aktive sikkerhedssystemer. Toyota har nemlig netop offentliggjort, at man fra 2015 vil introducere nyudviklede sikkerhedspakker i flere bilmodeller i Japan, USA og Europa – herunder også i Danmark.

Der er helt konkret tale om to nye såkaldte Toyota Safety Sense sikkerhedspakker, som hver især vil blive tilgængelige afhængig af bilmodel. Den såkaldte C-sikkerhedspakke finder vej til flere af de mere kompakte biler, mens en P-sikkerhedspakke typisk vil være at finde i mellemstore og helt store Toyota-modeller.

Sikkerhedspakken med navnet Toyota Safety Sense C integrerer flere af Toyotas eksisterende aktive sikkerhedsteknologier i form af bl.a Pre-collision System (PCS), Lane Departure Alert (LDA) og Automatic High Beam (AHB).

PCS nødbremser automatisk bilen ved hastigheder op til 80 km/t for at forhindre, at en ulykke sker, mens LDA sørger for at advare, hvis man utilsigtet er ved at forlade sin vognbane. Automatic High Beam sørger for, at man i mørke altid kan have fjernlyset tændt for at sikre en ekstra god sigtbarhed, men samtidig blænder det aktive sikkerhedssystem helt automatisk lyset ned, hvis der er forankørende eller modkørende billister.

Bremser for fodgængere
Sikkerhedspakken med navnet Toyota Safety Sense P er en overbygning af C-sikkerhedspakken. Pre-collision systemet nøjes nemlig her ikke kun med automatisk at bremse for andre biler for at undgå en ulykke. Den registrerer også fodgængere og sørger for at bremse inden en eventuel påkørsel. Ved nødbremsning for fodgængere virker systemet ved hastigheder op til 80 km/t, mens det ved nødbremsning for biler virker helt op til bilens topfart.

Udover det udvidede Pre-collision System med genkendelse af fodgænger rummer P-sikkerhedspakken også Radar Cruise Control, der hjælper med hele tiden at holde en bestemt minimumsafstand til det forankørende køretøj.

Toyotas C-sikkerhedspakke benytter sig af laserradar og P-sikkerhedspakken millimeterbølge radar – hver især i kombination med et kamera for at sikre bedst mulige funktionalitet.

De to nye sikkerhedspakker, der altså allerede fra 2015 også finder vej til Toyota-biler i Danmark, er dog ikke eneste nyheder på sikkerhedsfronten fra Toyota.

Bilen kommunikerer med omgivelserne
Toyota arbejder også med intelligent trådløs kommunikation mellem bil og omgivelser samt fra bil til bil – kaldet Integrated Traffic System (ITS). Det kommer fx til nytte i et stort og uoverskueligt lyskryds, hvor sensorer over vejen registrerer modkørende trafik eller fodgængere, der krydser vejen, og sender oplysningerne til bilen. Samtidig kommunikerer bilen med andre biler i nærheden, og man vil ved behov blive advaret med lys og lyd, hvis der er fare for en ulykke for at forhindre denne i at ske.

Toyota har også udviklet en ny kommunikerende Radar Cruise Control, som i tillæg til en traditionel adaptiv fartpilot benytter kommunikation mellem biler for at gøre det endnu lettere at holde en sikker afstand mellem de kørende biler.

Sikkerhedssystemet bruger Toyotas eksisterende fremadrettede millimeterbølge radar til at overvåge afstanden til den forankørende bil, bilernes hastighed i forhold til hinanden, og om den forankørende bil accelererer eller sagtner farten. Det er med til at holde bedre styr på bilerne i forhold til hinanden, hvilket øger sikkerheden på vejene, mindsker risikoen for kødannelse og generelt forbedrer brændstoføkonomien som følge af en mere glidende kørsel.

Samarbejder med myndigheder

Toyota udvikler sine ITS-kompatible systemer i samarbejde med myndigheder og private virksomheder med det formål at kunne introducere dem i biler, så snart det er praktisk muligt. Toyota har tidligere deltaget i flere forsøg for at vurdere de sociale virkninger af sådanne systemer og vil i fremtiden deltage i andre test for at fremme en glidende introduktion og generel anvendelse af ITS-kompatible systemer.

Med et nyudviklet avanceret lygtesystem til biler kaldet LED Array Adaptive High Beam giver Toyota også sikkerheden i mørke et ekstra løft. Systemet benytter individuelt kontrollerede LED-forlygtepærer placeret på en enkelt række. Det giver et bredere og kraftigere oplyst område uden at blænde modkørende eller forankørende bilister.

Systemet dæmper nemlig automatisk lyset i lige nøjagtig den vinkel, den mod- eller forankørende befinder sig i, mens et kraftigere lys i alle andre vinkler sørger for, at det er lettere at få øje på fx fodgængere eller eventuelle forhindringer på kørebanen. En ekstra feature ved det intelligente LED-lygtesystem er kurvelys, der tilpasser det oplyste område foran bilen efter rattets position og altså drejer med, når rattet drejer.

 
 

BILPRISER.DK'S NYHEDSBREV

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag.

Nyhedsbrev

Nyt fra Bilpriser.dk

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag


Siden 1999 har Bilpriser.dk været danmarks førende kilde til vurdering af brugte biler. Alle vurderinger er baseret på BilpriserPro Prisberegning, bilbranchens uafhængige værktøj til bilvurdering.