• Læs mere om:
  • Miljø og sikkerhed
  • Marked og mærker
  • Nye modeller
  • Konceptbiler
1. maj 2013 - Michelin

Flere skifter til sommerdæk

En voksende andel skifter dæk passende til årstiden.

Tests har vist, at vinterdæk har 60 pct. længere bremselængde end de bedste sommerdæk ved nedbremsning fra 80 km/t  på våd vej. Tests har vist, at vinterdæk har 60 pct. længere bremselængde end de bedste sommerdæk ved nedbremsning fra 80 km/t på våd vej.

Michelin

Flere vælger at skifte dæk
For få år siden lå andelen af danske bilister, som skiftede mellem sommer- og vinterdæk på ca. 50 pct. En dugfrisk undersøgelse viser, at syv ud af 10 som kører på vinterdæk, i år skifter til sommerdæk. Men stadigvæk vil 4,5 pct. beholde vinterdækkene på i sommer.

Besøg forsikringsoversigten her!

Selv om Danmark er det eneste land i Norden, der ikke har indført lovpligtigt skifte mellem vinter- og sommerdæk, stiger andelen af bilister, som lader bilens dæk følge årstiderne.

I en ny undersøgelse, som Michelin har lavet blandt 1.000 danske bilister, svarer 70 pct., at de vælger at skifte til sommerdæk. Hver fjerde bilist vælger ”all-seasondæk”, mens 4,5 pct. stadig kører på vinterdæk om sommeren.

Interessant udvikling
"Vores seneste tal viser en interessant udvikling i bilisternes adfærd. Stadig flere skifter dæk afhængigt af årstiden, og det vil have en gavnlig effekt på trafiksikkerheden", siger Peter Qvist, nordisk salgschef hos Michelin.

"Vi ser også, at 26 pct. vælger all-seasondæk. Selv om denne type dæk opfører sig jævnt godt uanset årstid, er det vigtigt at huske på, at gode sommerdæk er udviklede til vejforholdene om sommeren og derfor har væsentlig bedre fat i vejen og dermed kortere bremselængde. På samme måde er det med vinterdækkene om vinteren", tilføjer han.

Vurdér gratis din bil på Bilpriser.dk

Vinterdæk er ikke gode – om sommeren
Den gode nyhed i Michelins undersøgelse er, at kun få kører på vinterdæk året rundt. Vinterdæk er nemlig betydeligt dårligere når det gælder vejgreb og bremseevne, når vej og lufttemperaturen stiger. Det skyldes, at dækmønsteret bliver blødere i varmen.
Undersøgelsen viser også, at hver fjerde bilist fejlagtigt mener, at vinterdæk giver bedre vejgreb i regnvejr om sommeren.

"Sommerdæk og vinterdæk er udviklet helt forskelligt. Alene forskelle i gummiblandingen i dækmønsteret betyder meget for, hvor godt de står fast på forskelligt underlag og ved forskellige temperaturer. Faktum er, at når temperaturen kommer over 10-15 grader, så bliver vinterdækkenes mønstergummiblanding så blød, at de reelt er mindre sikre at køre med om sommeren", forklarer Peter Qvist

Derfor er Michelins råd, at man skifter fra vinterdæk til sommerdæk, når temperaturen kommer over syv grader døgnet rundt.

 
 

BILPRISER.DK'S NYHEDSBREV

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag.

Nyhedsbrev

Nyt fra Bilpriser.dk

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag


Siden 1999 har Bilpriser.dk været danmarks førende kilde til vurdering af brugte biler. Alle vurderinger er baseret på BilpriserPro Prisberegning, bilbranchens uafhængige værktøj til bilvurdering.