• Læs mere om:
  • Miljø og sikkerhed
  • Marked og mærker
  • Nye modeller
  • Konceptbiler
12. januar 2012 - FDM

Snekæder af stål er bedst

Husk snekæder hvis vinterferien går syd- eller nordpå.

Det er en god idé at prøve at montere snekæder hjemmefra. På den måde har man øvelsen, hvis det bliver nødvendigt på ferien. (Foto: FDM) Det er en god idé at prøve at montere snekæder hjemmefra. På den måde har man øvelsen, hvis det bliver nødvendigt på ferien. (Foto: FDM)

FDM

Test af snekæder
Går vinterferien syd- eller nordpå, skal man huske, at snekæder er lovpligtige i flere lande. Der er dog stor forskel på de forskellige kæder. De velkendte af stål er bedst, viser ny test.
Med få uger til vinterferien og store mængder sne i både Alper og fjelde, kan årets skiferie blive en udfordring for flere bilister.

Skulle bilen ende med at sidde uhjælpeligt fast i sneen, og hjulene køre rundt uden at kunne få fat, er snekæder ofte eneste vej frem. Der er imidlertid stor forskel på de mange forskellige produkter, og langt fra alle klarer sig lige godt, viser en ny test fra FDMs tyske søsterklub ADAC.

12 forskellige deltog
ADAC har testet 11 forskellige snekæder, otte traditionelle af stål og tre såkaldte traktionskæder i kunststof, samt en dækspray. Og selv om ingen af produkterne klarer sig rigtig godt, er resultatet alligevel entydigt: Kun klassiske snekæder af stål fungerer.

”Det er et resultat, vi i FDM kan nikke genkendende til. Gennem årene har vi testet alternativer til de klassiske snekæder, og selv om de er nemme at montere, er de altid dumpet, når det gælder holdbarhed og deres evne til at få vejgreb,” siger leder af FDMs tekniske rådgivning Jørgen Jørgensen.

Stålkæderne klare sig bedst
I ADACs test er snekæderne blevet vurderet ud fra, hvor nemme de er at håndtere, deres egenskaber på henholdsvis sne og is samt på deres slidstyrke. Bedst klarer stålkæderne sig, mens de alternative traktionskæder falder igennem på både sne og is, og ikke mindst når det gælder deres slidstyrke. Værst klarer dæksprayen Snow Grip sig. Den er ganske enkelt ikke pengene værd.

”Det er sjældent, at vi i Danmark får brug for snekæder, og i øjeblikket er der lange udsigter til, at det bliver aktuelt. Alligevel anbefaler vi, at man prøver at montere snekæderne på sin bil. På den måde har man øvelsen, hvis det skulle blive nødvendigt at sætte dem på en dag. Det er især aktuelt for de mange, der skal på skiferie. I flere lande er der ligefrem krav om, at man ikke bare har snekæder med, men også at de er godkendt af de nationale myndigheder,” siger Jørgen Jørgensen.

Testresultatet ser således ud:
1. PEWAG Servo
2. Walmec Klack & Go New
3. Thule-10
4. RUDmatic Hybrid
5. RUD Centrax
6. ALPIN Mountain 9mm
7. PEWAG Snox Pro
8. MICHELIN Easy Grip
9. Autosock
10. RUDmatic Soft Spike
11. THULE K-Summit
12. Snow Grip

På FDM.dk/biludstyr kan man se en video om, hvordan man nemmest monterer snekæder på bilen. Her kan man desuden finde gode råd i forhold til køb og brug af snekæder og se en oversigt over, i hvilke lande snekæder er lovpligtige at have i bilen.

 
 

BILPRISER.DK'S NYHEDSBREV

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag.

Nyhedsbrev

Nyt fra Bilpriser.dk

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag


Siden 1999 har Bilpriser.dk været danmarks førende kilde til vurdering af brugte biler. Alle vurderinger er baseret på BilpriserPro Prisberegning, bilbranchens uafhængige værktøj til bilvurdering.