Pas på dyrevildt på vejene
Jægere presser dyrevildt ud på vejene i oktober.
Mange dyr på vejene
Jagtsæsonen er netop begyndt, og det får mange kronhjorte, dådyr og rådyr ud på vejene i oktober. Det sker samtidig med, at dyrevildt fra oktober og frem krydser vejene for at finde føde til deres kid i skovene og på landmændenes bygmarker.
Danske bilister skal være opmærksomme, især i landområder, oplyser Falck. Et sammenstød kan totalskade en bil.
Sammenstød kan være livsfarlige
”I de kommende dage vil vi bogstavelig talt se rådyr, dådyr og andet vildt, der krydser vejene med en jagthund i halen, på flugt fra krudt og kugler. Det resulterer i påkørsler. Herudover begynder vildtet i oktober at vandre for at finde ny føde til vinteren. Her skal bilisterne holde ekstra øje omkring daggry og skumring, hvor risikoen for at ramme et dyr er forhøjet. Et sammenstød med en kronhjort på 3-400 kg kan være livsfarligt både for dyr og mennesker. Men de alvorligste ulykker sker ofte i forsøget på at undgå at ramme dyrene,” forklarer vildt- og dyrekonsulent hos Falck, Allan Bruun Rasmussen.
25.000 påkørsler
Ifølge tal fra Skov- og Naturstyrelen påkørtes der i 2006 25.000 rådyr, kronhjorte, dådyr og andet vildt. Det tal vurderes i dag at være endnu højere, fortæller man hos Falck, fordi vildtbestandene vokser, og der kommer flere biler på landet
Smadrede biler
Applus+ Bilsyn får hvert år tilbagemeldinger om påkørsler af kronvildt, der har været så voldsomme, at bilen bagefter skal genopbygges.
”Sådanne påkørsler resulterer som regel i materielle skader på bilens lygter, blinklys, kofanger, kølerhjelm og forrude. Påkører man en kronhjort, kan den ryge ind over køleren og gennem forruden. Det udsætter bilens fører og passagerer for en ekstrem fare, og kan totalskade en bil. Sammenstød med dådyr og råvildt, der kun vejer mellem 20 og 40 kilo, påfører normalt kun bilen mindre skader,” siger adm. direktør hos Applus+ Bilsyn, Per V. Rasmussen.
32.000 kr. i reparationer
På grund af dyrenes manglende erfaring med at begå sig i trafikken reagerer de sjældent på trafikkens faremomenter, forklarer Falck. Falck skønner, at reparationsudgifterne i forbindelse med påkørsel af vildt i gennemsnit koster bilejeren ca. 32.000 kr.
Faktaboks: Hold øje med farlige, stressede lam
Ifølge Falck betyder et svindende antal af brakmarker, der er et af vildtets naturlige opholdssteder, at vildt bliver nødt til at finde andre ”spisesteder”, hvilket får dem til at vandre. Ca. 50 procent af sammenstødene er med lam fra forrige forsommer. De efterlades af deres mødrene ophav, når mødrene har fået nye lam, og det gør de ét år gamle lam stressede.
Faktaboks: Sådan kan du sikre dig og din bil
• Sørg for at bilen kan klare en undvigemanøvre under alle forhold uden at skride ud
• Undersøg om dækkene er i orden og egnede til årstiden. Kontroller at mønsterdybden er mindst 2mm og montér vinterdæk i god tid, da de styrer bedre på rim- eller isglatte veje.
• Kontrollér om bilens bremser inklusive antiblokér-systemet (ABS) og stabilitetssystemet (ESP) fungerer. Få eventuelt en TilstandsAttest i din synshal. Hvis hjulene blokerer under bremsning, kan du ikke styre bilen i en situation, hvor du skal undvige.
Tips hvis du er ved at køre ind i vildt
• Hold godt fast i rattet
• Forsøg at sænke farten og kør udenom. Vær opmærksom på modkørende trafik, grøfter og vejtræer samt andre forhindringer.
• Har du for høj fart, bør du ikke dreje skarpt for at undgå. Det øger risikoen for, at bilen forulykker og evt. ruller rundt.
BILPRISER.DK'S NYHEDSBREV
Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag.