• Læs mere om:
  • Miljø og sikkerhed
  • Marked og mærker
  • Nye modeller
  • Konceptbiler
24. maj 2011 - Volvo

Induktiv oplader til el-biler

Volvo med i nyt projekt.

Nyt projekt i gang om induktiv oplader til el-biler. Nyt projekt i gang om induktiv oplader til el-biler.

Volvo

Volvo deltager i et projekt, hvis formål er at udvikle induktiv opladning til el-biler. Sammen med bl.a. belgiske Flanders' Drive skal Volvo udvikle systemer og metoder, der hverken kræver stikkontakter eller ladekabler.

Nyt projekt skal gøre det lettere for ejere af el-biler
Med induktiv opladning overføres energi trådløst til bilens batteri fra en opladningsplade i vejbanen.

"Målet er naturligvis, at det skal være så bekvemt som muligt at eje og køre en el-bil," forklarer Johan Konnberg, projektchef i Volvo Cars' afdeling for specialkøretøjer.

Foruden Volvo og Flanders' Drive, som ejes af den belgiske stat, deltager busproducenten Van Hool og sporvognsproducenten Bombardier i projektet.

Trådløs energioverførsel
Ved induktiv opladning er en opladningsplade lagt ned i underlaget, f.eks. i indkørslen ved hjemmet, hvor bilen holder parkeret. Opladningspladen består af en spole, som generer et magnetfelt. Når bilen parkeres over pladen, ledes energi fra denne - uden fysisk kontakt - til bilen. Den energi, der overføres er vekselstrøm.

Vekselstrømmen omdannes til jævnstrøm i en spændingskonverter i bilen, som så oplader batteripakken.

Hvis batteriet er helt fladt, forventer man, det vil tage omkring én time og tyve minutter at oplade en batteripakke af den størrelse, der sidder i Volvo C30 Electric (24 kWh). Ladesystemet, der skal vurderes, er dimensioneret til 20 kW.

Udvikling og ny viden
Adskillige bilproducenter og teknologiske virksomheder forsker inden for dette område, men hidtil har ingen kunnet tilbyde et færdigt produkt.

"Der er endnu ingen fælles standard for induktiv opladning," siger Johan Konnberg.

Han understreger vigtigheden af at være med i udviklingen og høste viden om teknologien med henblik på at opbygge ekspertise på området.

"Et aspekt i projektet er at integrere teknologien i vejbanen og hente energi direkte derfra til at drive bilen. Det er en smart løsning, der dog ikke er lige på trapperne," konkluderer Johan Konnberg.

Volvo C30 Electric er en del af Volvo's ambitiøse strategi for eldrift. Den er lige så veludstyret, komfortabel, sportslig og sikker som standardbilen, samtidig med at den giver føreren mulighed for at køre op til 150 kilometer på en opladning helt uden udledning af CO2. Volvo begynder at sende de første 250 biler til test hos udvalgte kunder i Europa senere i år.

BILPRISER.DK'S NYHEDSBREV

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag.

Nyhedsbrev

Nyt fra Bilpriser.dk

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag


Siden 1999 har Bilpriser.dk været danmarks førende kilde til vurdering af brugte biler. Alle vurderinger er baseret på BilpriserPro Prisberegning, bilbranchens uafhængige værktøj til bilvurdering.