• Læs mere om:
  • Miljø og sikkerhed
  • Marked og mærker
  • Nye modeller
  • Konceptbiler
18. september 2010 - B. T.

Helt elektrisk i København

Elbiler er dyre pendlerbiler. Gratis strøm og parkering hjælper dog på regnskabet.

Mitsubihi iMiev - kan konkurrere med en benzinpendlerbil under visse omstændigheder. Mitsubihi iMiev - kan konkurrere med en benzinpendlerbil under visse omstændigheder.

B. T. / Bilpriser.dk
Helt elektrisk i København
Det er hundedyrt at være pendler med arbejde i København City. Ikke alene skal man betale for driften af sin bil, man skal også betale dyrt for parkering. Hvis man da ikke har en elbil. Enten skal man betale for eksempel 2.700 kr. om måneden for at have en plads i et parkeringshus i dagtimerne, eller også skal man 20-22 dage om måneden holde på en offentlig p-plads. Det koster fra nytår 45 kr. i timen, har borgerrepræsentationen besluttet.

Gratis p-pladser og gratis strøm til elbiler

Dagbladet B. T. fik derfor den idé at få Bilpriser.dk til at regne på, om en elbil er løsningen. Nu er der jo kommet priser på de første seriefremstillede elbiler, så man kan regne på, hvad den vil koste i drift. Og desuden er der jo gratis p-padser til elbiler hist og her i hovedstaden plus gratis strøm nogle steder. Nogle p-huse er også på vej med gratis strøm til elbilister.

Svært for elbilerne at konkurrere med brændstofbilerne
Bilpriser.dk udvalgte fire elbiler til minianalysen, der går over 5 år og 75.000 km: Mitsubshi iMiev til 275.995 kr., Fiat 500 E fra Elbil Danmark til 448.750 kr., Fiat Qubo fra samme leverandør til 442.500 kr. og en brugt Tesla Roadster fra P. Christensen A/S til 825.000 kr. (nypris 950.000 kr.). De sammenlignes med brændstofudgaver af de samme biler. For Teslas vedkommende har vi valgt Lotus Elite til 753.000 kr. plus levering som sammenligningsbil.
Ingen af elbilerne kan konkurrere med benzin- og diesel-pendanterne, hvis man selv skal betale for strøm og holder ved sit arbejde på en gratis parkeringsplads. Så koster det for eksempel 3,95 kr. pr. km at køre i en Mitsubishi iMiev i stedet for en nogenlunde sammenlignelig Mitsubishi Colt, som det kun koster 2,60 kr. at køre i. Men hvis man er tvunget til at holde på en offentlig parkeringsplads i City, ændrer billedet sig. Så falder udgiften for iMiev til 3,15 kr., hvis ellers der hører gratis strøm med til pladsen. Og så stiger totaludgiften for Colt’en  til 7,89 kr. pr. km på grund af de skyhøje parkeringssatser på 45 kr. i timen , svarende til 7.200 kr. for 20 arbejdsdage á 8 timer om måneden.

P-hus billigere end gadeparkering
De færreste pendlere vil dog parkere på offentlige parkeringspladser. De vil i stedet vælge et p-hus. Bilpriser.dk tager udgangspunkt i et Q Park-parkeringshus i Adelgade. Her koster det 2.700 kr. om måneden at parkere i dagtimerne. P-huset planlægger at forsyne elbilister med gratis strøm, og det er den situation, vi tager udgangspunkt i. Og så lander iMiev på 5,31 kr., mens Colt’en lander på 4,76 kr. Det er en forskel på kun 880 kr. om måneden. Så benzinprisen skal ikke stige meget, før der er balance. Man kommer også tættere på balance, hvis man kører mere end de 15.000 km om året eller 75 km pr. arbejdsdag, som analysen går ud fra. For da vil udgiften til benzin stige, men det vil udgiften til strøm ikke, hvis man har adgang til gratis strøm.

Leasing en god idé ved erhvervelse af en elbil

I analysen indgår der både købte elbiler og privatleasede elbiler. Det sidste kan være  fornuftigt, da man så som forbruger ikke kommer til at hænge på en ukendt risiko på de meget dyre batterier. For eksempel koster batterierne til trillingerne iMiev, Citroën C-Zero og Peogeot iOn 125.000 kr., fik dansk presse at vide på et besøg hos Peugeot i sidste uge.

Den totale analyse kan downloades her

BILPRISER.DK'S NYHEDSBREV

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag.

Nyhedsbrev

Nyt fra Bilpriser.dk

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag


Siden 1999 har Bilpriser.dk været danmarks førende kilde til vurdering af brugte biler. Alle vurderinger er baseret på BilpriserPro Prisberegning, bilbranchens uafhængige værktøj til bilvurdering.