Ford fører i sikkerhed
Ford har sat sig i sikkerhedens førersæde.
Ford
Godt 10.000 danske Ford-ejere kører rundt på vejene med en sikkerhedsteknologi, som, ultimativt, kan redde deres liv. Dermed er Ford SYNC med automatisk nødopkald det suverænt mest udbredte bil-nødopkaldssystem i Danmark. Det skyldes først og fremmest, at Ford, modsat andre bilproducenter, har valgt at gøre teknologien til standardudstyr på tværs af en række Ford-modeller.
"Sikkerhed spiller en helt central rolle for Ford og som sådan har vi fundet det naturligt, at gøre SYNC med automatisk nødopkald så tilgængeligt som overhovedet muligt. Der er jo ingen idé i, at opfinde et potentielt livreddende nødopkaldssystem, hvis det blot havner på hylden for dyrt ekstraudstyr, for dér gør det helt sikkert ingen gavn", siger Lene Dahlquist pressechef hos Ford Motor Company Danmark.
I dag er SYNC med automatisk nødopkald standardudstyr i 9 Ford-modeller og 16 modelvarianter. Systemet er for eksempel standardudstyr i alle modelvarianter af Ford Focus, som gennem flere år har været én af de mest populære Ford-modeller i Danmark.
Flere bilproducenter har udviklet egne nødopkaldssystemer vel vidende at automatisk nødopkald snart bliver et sikkerhedskrav til nye biler. Fra oktober næste år skal alle nye biler i EU være udstyret med et automatisk nødopkaldssystem, baseret på én fælles standard kaldet eCall. Indtil da forsøger bilproducenterne at give hver deres bud på det bedste system.
Et prisvindende åbent system
Ford har høstet flere priser for SYNC med automatisk nødopkald, blandt andet en speciel sikkerhedspris fra Euro NCAP, først og fremmest fordi det er et ’åbent’ system, som hverken involverer abonnements-ordninger eller nødopkald via producent-styrede call-centre.
Ford SYNC med automatisk nødopkald – eller Emergency Assistance - fungerer via mobiltelefonen og det almindelige mobilnetværk. I tilfælde af en ulykke, hvor én eller flere af bilens airbags bliver udløst – eller brændstoftilførslen bliver afbrudt – ringer systemet automatisk 112 og afgiver en alarm-melding med angivelse af position (GPS-koordinater).
Føreren får besked om – via display og bilens audiosystem – at alarmsystemet er aktiveret og at opringningen vil blive foretaget i løbet af 10 sekunder med mindre, at føreren selv afbryder opkaldet. Når alarmmeldingen er afgivet, forbliver linjen åben. Dermed kan føreren – eller eventuelle passagerer – kommunikere direkte med alarmcentralen via SYNC og bilens audiosystem. Hvis man forlader bilen under opkaldet, vil opkaldet automatisk blive viderestillet til selve mobiltelefonen således, at kommunikationen med alarmcentralen ikke bliver afbrudt.
Ingen sproglige forviklinger
Systemet vil altid afgive en alarmmelding på det relevante sprog. Fords automatiske nødopkald er kodet med mere end 30 europæiske sprog og vil selv finde den sprogvariant, der passer til bilens specifikke, geografiske position. Dermed opstår der ingen sproglige forviklinger – og tab af kostbar tid – hvis ulykken er ude på ferieturen eller forretningsrejsen. Systemet fungerer på de fleste mobiltelefoner med Bluetooth og som sådan er systemet i princippet tilgængeligt for alle og i hele bilens levetid.
I 2012 blev der registreret cirka 1,1 million bilulykker på de europæiske veje. Ulykkerne medførte godt 28.000 dræbte og 1,5 millioner kvæstede. Ud over de menneskelige omkostninger, anslår EU-Kommissionen, at den samlede regning for de mange ulykker løb op i over 130 milliarder Euro.
BILPRISER.DK'S NYHEDSBREV
Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag.