• Læs mere om:
  • Miljø og sikkerhed
  • Marked og mærker
  • Nye modeller
  • Konceptbiler
26. marts 2014 - Dækbranchens Fællesråd

Sommerdæk på inden påske

Der er både sikkerhed og økonomi i at skifte dæk nu.

Få friske sommerdæk på bilen nu og kør foråret i møde med god samvittighed og masser af køreglæde. Få friske sommerdæk på bilen nu og kør foråret i møde med god samvittighed og masser af køreglæde.

Dækbranchens Fællesråd

Efter den mildeste vinter i mange år er det nu tid til at finde sommerdækkene frem.
"Når nattefrosten er væk og dagtemperatuerne kommer over 10 grader, er der mange fordele ved at køre på sommerdæk," slår Dækimportørforeningens formand Kenneth Saust fast.
"Jo varmere det bliver, jo bedre kører sommerdæk i forhold til vinterdæk, både når det gælder bremselængde og svinghastighed," siger Kenneth Saust.

Dækimportørerne advarer om, at kører man sommeren over på sine vinterdæk, er de slidt ned, når man får brug for dem til næste vinter. Derfor er der ifølge god mening i at skifte nu.
På en ny hjemmeside, dæklabel.dk, skabt af Dækbranchens Fællesråd og Dækimportørforeningen, støttet af Trafikstyrelsen, kan man indtaste bilens indregistreringsnummer og straks se, hvilke dæk der kører mest økonomisk og giver størst sikkerhed på våd vej.

"Alle dæk har i dag en økonomilabel lige som et køleskab, og vælger man et dæk, der ruller let på vejen, kan man spare brændstof. Dog er det en god ide at tage en snak med sin dækforhandler, så man er sikker på at få et dæk, der samlet set passer til ens behov," anbefaler Kenneth Saust.

"Det klogeste og mest sikre er at køre med vinterdæk om vinteren og sommerdæk om sommeren samt at skifte i november og marts/april. Så er man godt dækket ind," slutter Dækimportørforeningens formand Kenneth Saust.

NOTER

Er de billige dæk gode nok?

På markedet kan man udover højkvalitetsdæk fra de kendte dækfabrikanter også købe ukendte dækmærker fra mere eksotiske egne af verden samt discountdæk fra de store fabrikanter, som på den måde ønsker at være med i det billige segment.
Dækimportørforeningens konklusion er, at man bør være på vagt over for de meget billige tilbud, man kan møde på sommerdæk. Kvalitet koster.
Kilde: Dækimportørforeningen

Hvem har mest glæde af www.dæklabel.dk?
Rullemodstand er en af de tre faktorer, man kan se på dækkets label. Jo lavere rullemodstand, jo bedre brændstoføkonomi. Det er interessant for ejere af små biler, hvor økonomiske hensyn spiler en rolle. I Danmark kommer 75 procent af alle nye personbiler fra de to mindste klasser. Lille klasse, hvor Volkswagen Up er mest solgt, står for 60 procent af markedet, mens mellemklasse 1, hvor VW Golf er mest solgt, tegner sig for 15 procent af markedet. Det er de to klasser, hvor et besøg på dæklabel.dk er mest interessant.
Kilde til bilsalget: De Danske Bilimportører

Bremsning
På tørre, sommerlige veje bremser sommerdæk bedre end vinterdæk.
Men hvad nytter det, hvis bilisten ikke er i stand til at udnytte bilens bremseevne fuldt ud i en nødsituation?
Man kan tage et kursus på et køreteknisk center eller selv øve en nødbremsning. Find en absolut øde vej uden nogen form for trafik eller sideveje og udkørsler. Sæt farten op til 80 i timen. Nu skal der ikke bremses let, nej, man hamrer foden ned på bremsen og holder den der, til bilen holder stille. Selv om det rykker og rusker i pedalen, skal man ikke flytte foden, det er bilens ABS-system, man kan mærke. Mange ulykker sker, fordi bilisterne ikke aner, hvor kraftigt deres bil kan bremse.
Kilde: Dækbranchens Fællesråd

Hvor mange kører på vinterdæk om sommeren?
At køre på vinterdæk om sommeren er at slide et godt dæk unødigt, så det er brugt op, når man får brug for dets egenskaber i november. Alligevel kører godt 350.000 personbilejere på vinterdæk sommeren over. Ved seneste sommertælling i juni 2013 kørte 85 procent af bilisterne på sommerdæk, mens 15 procent stadig havde vinterdæk på.
Kilde: Dækbranchens Fællesråd

Ulemper ved at køre på vinterdæk om sommeren
Når det bliver rigtig varmt, vokser bremselængden med vinterdæk betragteligt i forhold til sommerdæk. Ved en lufttemperatur på 35 grader kan bremselængden med vinterdæk være op til 16 meter længere ved 100 km/h. Hertil kommer, at vinterdæk er mindre stabile i kurver, når bilen er fuldt lastet, for eksempel når hele familien kører på sommerferie med bagagerummet fyldt op. Det betyder mere vaklende kørsel i de lange motorvejskurver.
Kilde: Den tyske bilklub ADAC, 2007

Vinterdæk på firehjulstrukne biler

Ejere af firehjulstrukne biler som jeeps og SUV-biler kan have den forestilling, at de takket være deres permanente træk på alle fire hjul kan køre året rundt i både sne, mudder og på tør asfalt med de samme dæk.
Kombinationen af høj vægt, højt tyngdepunkt, stor luftmængde i dækkene og ikke mindst de store SUV-bilers ofte høje motorkraft gør det stærkt anbefalelsesværdigt at køre med sommerdæk om sommeren på asfaltveje med firehjulstrukne biler af jeep- eller SUV-typen.
Kilde: Dækimportørforeningen

De bedste dæk for eller bag?
Det klare svar er: De bedste dæk skal monteres på bagakslen, med mindre man har en helt bestemt og meget veldefineret grund til at handle anderledes.
Kilde: Dækbranchens Fællesråd

Dæktryk og luftpumper

Forkert dæktryk betyder:

- Stærkt forøget slid
- Stærkt forringede køregenskaber
- Højere brændstofforbrug (typisk 5-7 procent)
Dækspecialisterne anbefaler, at man tjekker luften i sine dæk hver 14. dag. Dækkene skal være kolde, når trykket måles.
Kilde: Rådet for Større Dæksikkerhed

Mønsterdybde

Hvor meget profildybde bør et sommerdæk have?

I Danmark kræves der minimum 1,6 millimeter profildybde for såvel sommer- som vinterdæk.
Rådet for Større Dæksikkerhed anbefaler mindst 3 mm, hvis dækket effektivt skal kunne dræne vand væk fra en regnvåd vej.
Man kan sammenligne rillerne i dækket (negativprofilen) med en afvandingsgrøft eller en flod. Jo dybere, rillerne er, jo mere vand kan de aflede.
Kilde: Rådet for Større Dæksikkerhed

Kan man beholde sommerdæk på hele året?
Svar: Nej!
Fordi: Bilisten bestemmer ikke selv, hvilke morgener det er sne- eller isglat. Sommerdæk har ikke en chance på meget glatte veje.
Kilde: Rådet for Større Dæksikkerhed

Er de billige dæk gode nok?
På markedet kan man udover højkvalitetsdæk fra de kendte dækfabrikanter også købe ukendte dækmærker fra mere eksotiske egne af verden samt discountdæk fra de store fabrikanter, som på den måde ønsker at være med i det billige segment.
Dækimportør-Foreningens konklusion er, at man bør være på vagt over for de meget billige tilbud, man kan møde på sommerdæk. Kvalitet koster.
Kilde: Dækimportørforeningen

 
 

BILPRISER.DK'S NYHEDSBREV

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag.

Nyhedsbrev

Nyt fra Bilpriser.dk

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag


Siden 1999 har Bilpriser.dk været danmarks førende kilde til vurdering af brugte biler. Alle vurderinger er baseret på BilpriserPro Prisberegning, bilbranchens uafhængige værktøj til bilvurdering.