• Læs mere om:
  • Miljø og sikkerhed
  • Marked og mærker
  • Nye modeller
  • Konceptbiler
2. november 2022 - Dækbranchen Danmark

Udfordring med kasserede dæk

Der er udfordringer med indsamlingen af kasserede dæk.

De stigende energiomkostninger påvirker alle dele af samfundet og erhvervslivet. Det gælder også for indsamling og genanvendelse af kasserede dæk. De stigende energiomkostninger påvirker alle dele af samfundet og erhvervslivet. Det gælder også for indsamling og genanvendelse af kasserede dæk.

Dækbranchen Danmark

 
De stigende energiomkostninger påvirker alle dele af samfundet og erhvervslivet. Det gælder også for indsamling og genanvendelse af kasserede dæk.
 
Siden 1995 har vi i Danmark haft en ordning som via et gebyr på nye dæk finansierer indsamlingen af kasserede dæk. Ordningen er en stor succes, da så godt som alle kasserede dæk indsamles og genanvendes.

De øgede energiomkostninger til indsamling og genanvendelse sætter nu ordningen under pres, idet både indsamlere af kasserede dæk og de to danske genanvendelsesvirksomheder for dæk ikke kan få økonomien til at hænge sammen længere.

Det betyder, at der i et vist omfang ikke indsamles kasserede dæk i øjeblikket. 
 
Manglende indsamling medfører ophobning af de udtjente dæk, som udskiftes hos dækcentre og værksteder. Såfremt der ikke hurtigst muligt igen kommer gang i genanvendelsen af dæk, frygter Dækbranchen Danmark, at der kan opstå et miljøproblem. Det skyldes, at mange dækcentre og værksteder formentlig vil aflevere de kasserede dæk til de kommunale ordninger, som derefter leverer dækkene til forbrænding, uden nogen form for genanvendelse af dækkenes materialer.

”For at imødekomme udfordringerne i branchen, har vi hos Dækbranchen Danmark rettet henvendelse til miljøminister Lea Wermelin for at forelægge problematikken. På baggrund af vores henvendelse oplyser ministeren, at hun har forståelse for udfordringerne, og at hun har sat ministeriet i gang med at finde en løsning. Det forlyder, at der arbejdes på en løsning i form af en regulering af gebyrerne, som opkræves ved salg af nye dæk, samt regulering af tilskudssatserne, som udbetales til dækindsamlere der indsamler de kasserede dæk,” oplyser Volker Nitz, direktør i Dækbranchen Danmark. 

”På nuværende tidspunkt kan det ikke oplyses, hvornår en regulering vil træde i kraft, men det er vores klare overbevisning, at der arbejdes på højtryk i Miljøministeriet og Miljøstyrelsen for at løse udfordringerne, hvilket vi i dækbranchen naturligvis værdsætter. Vi vil dog fortsat nøje følge udviklingen og løbende informere alle berørte aktører i branchen,” siger Volker Nitz.

BILPRISER.DK'S NYHEDSBREV

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag.

Nyhedsbrev

Nyt fra Bilpriser.dk

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag


Siden 1999 har Bilpriser.dk været danmarks førende kilde til vurdering af brugte biler. Alle vurderinger er baseret på BilpriserPro Prisberegning, bilbranchens uafhængige værktøj til bilvurdering.