• Læs mere om:
  • Miljø og sikkerhed
  • Marked og mærker
  • Nye modeller
  • Konceptbiler
5. juli 2022 - Applus Bilsyn

Dyrt brændstof giver sikkerhed

Dyre brændstofpriser gavner indirekte trafiksikkerheden.

De dyre brændstofpriser er indirekte med til at gavne trafiksikkerheden, fordi flere bilister kører langsommere, vurderer Applus Bilsyn. De dyre brændstofpriser er indirekte med til at gavne trafiksikkerheden, fordi flere bilister kører langsommere, vurderer Applus Bilsyn.

Applus Bilsyn

 
Ny undersøgelse fra Applus Bilsyn blandt 1.279 bilister viser, at de fleste sænker hastigheden for at reducere brændstofforbruget. – Mindre fart er altid positivt for trafiksikkerheden, lyder vurderingen.

De rekordhøje benzin- og dieselpriser får bilister til at justere deres køreadfærd, fremgår det af ny Applus Bilsyn undersøgelse blandt 1.279 bilister.

57 procent svarer, at de reducerer farten på motorvejen for at sænke brændstofudgifterne, mens 35 procent også kører langsommere på landeveje. Effekten er også at spore i byområder, hvor 18 procent træder mere varsomt på speederen.

- Brændstofpriserne er det sidste år steget med cirka 40 procent, og med henholdsvis 16 og knap 18 kroner for en liter diesel og benzin ser vi altså nu, at hovedparten af bilisterne reducerer hastigheden, så de aktivt selv kan sænke brændstofudgifterne. Jeg tror, at tendensen er et udtryk for, at de private forbrugere er pressede og vil have mere kontrol over de stigende udgifter, de møder fra snart sagt alle sider, lyder vurderingen fra John Gantzhorn, teknisk konsulent hos Applus Bilsyn.

Spar brændstof på motorvejen
- Det mest åbenlyse er naturligvis at køre mindre, og hvis det ikke er muligt, er det næste skridt at tage toppen af hastigheden. Des færre omdrejninger motoren kører med, des mindre forbrænder den, og sænker man motorens omdrejninger blot en smule, vil det give en mærkbar besparelse i det lange løb, siger John Gantzhorn.
 
Ifølge John Gantzhorn giver det god mening, når bilisterne især sænker farten på motorvejen. Bilister på motorvejen kører længere distancer og har forholdsmæssig større mulighed for at reducere farten – og dermed brændstofforbruget - sammenlignet med inde i byen, hvor man højest må køre 50 km/t.
 
Sænker man farten på motorvejen til 100 km/t eller mindre, vil man automatisk komme til at køre med bilisterne i de to langsomste spor til højre. Resultatet bliver færre overhalinger og en mere rolig og overskuelig kørsel.

Lavere hastighed godt for trafiksikkerheden
En anden positiv gevinst ved, at bilister bogstavelig talt giver den mindre gas i trafikken, er, at lavere hastighed i udgangspunkt altid vurderes at reducere antallet af alvorlige trafikulykker. 

- For høj fart skaber flere alvorlige trafikulykker, viser undersøgelser, og når så mange bilister kører lidt langsommere på motorvejen, landevejen og i byerne, giver det alt andet lige bilisterne mere reaktionstid, f.eks. ved lyskryds, fodgængerfelter, sving med mange bløde trafikanter samt ved opbremsninger. På den måde kan det, at mange bilister kører en smule langsommere, skabe en lidt mere sikker trafik, og det er da bestemt værd at tage med, vurderer John Gantzhorn. 

Bruger også andre metoder
Mindre fart i trafikken er dog ikke det eneste redskab, som bilisterne bruger til at sænke tankstationernes indhug i de private midler.
 
22 procent undgår, at motoren kører i tomgang, for eksempel i lyskryds, og 17 procent har pumpet dækkene for at reducere bilens modstand på asfalten. 5 procent laver af og til kørselsaftaler med naboen eller venner, mens 29 procent i Applus-undersøgelsen slet ikke gør noget for at spare på brændstoffet. 

BILPRISER.DK'S NYHEDSBREV

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag.

Nyhedsbrev

Nyt fra Bilpriser.dk

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag


Siden 1999 har Bilpriser.dk været danmarks førende kilde til vurdering af brugte biler. Alle vurderinger er baseret på BilpriserPro Prisberegning, bilbranchens uafhængige værktøj til bilvurdering.