• Læs mere om:
  • Miljø og sikkerhed
  • Marked og mærker
  • Nye modeller
  • Konceptbiler
21. februar 2022 - Applus Bilsyn

Fugtigt vejr giver rust på bilen

Mange bilister får ikke bilen regelmæssig rustbeskyttet.

Mange bilister får ikke bilen regelmæssig rustbeskyttet, viser ny undersøgelse, og det øger risikoen for rust - især i et regnfuldt og fugtigt vintervejr. Mange bilister får ikke bilen regelmæssig rustbeskyttet, viser ny undersøgelse, og det øger risikoen for rust - især i et regnfuldt og fugtigt vintervejr.

Applus Bilsyn

 
Senvinterens ustabile vejr med masser af regnbyger, vand på vejene, tøsne og hagl kombineret med løbende nattefrost og måske vejsalt, får også biler til at ruste. Hovedparten af rustskader grundlægges i vintermånederne.

Imidlertid har et flertal af bilejerne ikke fokus på at rustbeskytte bilen, viser en ny undersøgelse foretaget af Applus Bilsyn i februar blandt 1.379 bilejere.
Så sjældent rustbeskyttes biler

Heraf fremgår det, at mindre end hver sjette bilejer rustbeskytter bilen hvert fjerde år, mens hver femte giver bilen sort rustbeskyttende olie en enkelt gang i bilens levetid. 
Næsten hver tredje får aldrig bilen rustbeskyttet, viser tallene.

Ældre biler ruster
- Betingelserne for rustskader på bilen er ekstra gode i fugtigt vejr, som det vi har nu. Fugten trænger gerne ind i alle hulrum, især under bilen, og rust opstår typisk på bilens for- og bagskærme, hjulophæng, samlinger og sammensvejsninger, bagklap, døre og i undervognen. 
 
- Sjælden eller slet ingen rustbeskyttelse behøver ikke at blive et problem, hvis ens bil er ny, eller man løbende skifter ud. Men gennemsnitsalderen på danske biler er knap ni år ifølge Danmarks Statistik, og er ens bil oppe i årene, så anbefaler vi, at man rustbeskytter den hvert andet år. Ældre, ubehandlede biler ruster, siger teknisk konsulent hos Applus Bilsyn, John Gantzhorn.

Rustbeskyttelse er, påpeger John Gantzhorn, den mest effektive måde at forebygge rust på en bil. Ikke desto mindre har bilejere ”mange andre værktøjer til at forebygge rust”, forklarer han, og dem er de flittige til at benytte, viser Applus-tallene. 
 
For grundig vask kan fjerne rustbeskyttelse
Seks ud af ti i undersøgelsen vasker bilen løbende, men er bilens rustbeskyttelse under to år gammel, bør man imidlertid fravælge undervognsskyld, fordi vandstrålerne kan spule rustbeskyttelsen af. Vask i stedet kun undervognen én enkelt gang, nemlig når vinteren er forbi, så alt saltet kommer af.
 
Samtidig fjerner hver fjerde bilejer skidt med en vaskeklud f.eks. ved karme og døre. Det er vigtigt. Rust opstår ofte under snavs, der får lov at sidde, oplyser bileksperten.
Medmindre du har forstand på biler, og i øvrigt har en donkraft til at løfte bilen, kan det være svært at vurdere, om din bil ruster, og om rusten udgør et sikkerhedsproblem. Et godt råd er at vende det med din synsmand, når bilen skal til syn. 

Effektive gør det selv-råd til at undgå rust

1. Er din bil over seks år, så få kontrolleret bilens rustbeskyttelse hvert eller hvert andet år - også selvom beskyttelseslaget normalt holder i tre-fire år.

2. Vask bilen flere gange i løbet af vinteren, fordi det renser undervognen og lakken for urenheder, der ellers ville kunne blive til rust. Men pas på hvis beskyttelsen er ny.

3. Tør snavs af ved gummilister og særligt der, hvor passagererne stiger ind.

BILPRISER.DK'S NYHEDSBREV

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag.

Nyhedsbrev

Nyt fra Bilpriser.dk

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag


Siden 1999 har Bilpriser.dk været danmarks førende kilde til vurdering af brugte biler. Alle vurderinger er baseret på BilpriserPro Prisberegning, bilbranchens uafhængige værktøj til bilvurdering.