• Læs mere om:
  • Miljø og sikkerhed
  • Marked og mærker
  • Nye modeller
  • Konceptbiler
4. november 2021 - Vejdirektoratet

Droner arbejder på broerne

Autonome droner holder øje med de store broer.

Autonom drone på inspektion inde i Vejlefjordbroen Autonom drone på inspektion inde i Vejlefjordbroen

Vejdirektoratet


Som nogle af de første i verden anvender Vejdirektoratet avancerede droner med kunstig intelligens til at efterse tilstanden på statens broer
 
Det har altid været forbundet med udfordringer at kontrollere tilstanden på de store broer, fordi de hænger højt oppe og rækker ud over vand.

Derfor er Vejdirektoratet som nogle af de første i verden begyndt at benytte autonome droner med kunstig intelligens til at løse den opgave.

Dronernes intelligens gør dem i stand til at planlægge en rute med en unik bane rundt om broerne, og der-med kan de på egen hånd flyve hele vejen rundt om dem – og også indvendig i broens indre kamre – og optage 3D-billeder i ekstra høj opløsning med deres scanningskameraer.

”Vi er yderst tilfredse med de resultater, vi har opnået ved hjælp af den autonome drone og de scanninger, som den foretager for os,” siger projektleder ved Vejdirektoratet, Rasmus Bang. ”Den autonome drone kan blive en kæmpe hjælp i vores arbejde med at efterse og vedligeholde de store broer herhjemme.”

De nye droner benytter sig af en teknisk softwareløsning, som hedder Skydio 3D Scan™. Det er den første adaptive scanningssoftware, der er bygget oven på Skydio Autonomy, som er den autonome flymotor bag den amerikanske drone fra Skydio.

Høj præcision med autonome droner
Forsøget med de nye droner sker i samarbejde med danske Easyinspect og tyske Birdpilot. Indtil videre er de nye droner blevet anvendt ved Vejlefjordbroen, Kronprinsesse Marys Bro, Kronprins Frederiks Bro, Silkeborg Langsø Bro, Ny Lillebæltsbro og Næstved Svingbro. Og resultaterne er efter Rasmus Bangs opfattelse banebrydende.

"Vi har tidligere prøvet at arbejde med mere traditionelle droner. Men her havde vi udfordringer i form af en ineffektiv og risikabel arbejdsproces for selv de mest dygtige dronepiloter, lange behandlingstider for foto-grammetri og i sidste ende dårlig kvalitet af 3D-modellen."

3D-modellering af broer baseret på manuelle droner kræver, at dronepiloten flyver langt fra bygværket for at undgå kollisioner, og i et forsøg på at opnå tilstrækkelige mængder data i en fornuftig kvalitet sker flyvningen tættere på broen ofte ved et mangelfuldt flyvemønster udført på bedste beskub.

Med den autonome drone kan eftersynsingeniører udføre inspektioner af højere kvalitet på kortere tid og med minimal pilotuddannelse. Dronen kan ydermere navigere autonomt i vanskeligt tilgængelige områder af en motorvejsbro fx indvendigt i broen og tæt på lejer ovenpå brosøjlerne.
 
Ligeledes kan Vejdirektoratet konstatere, at den autonome drone leverer højere præcision end GPS-baserede metoder, når der anvendes brugerdefinerede grænser og et tilpasset scanningsvolumen omkring broen.

BILPRISER.DK'S NYHEDSBREV

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag.

Nyhedsbrev

Nyt fra Bilpriser.dk

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag


Siden 1999 har Bilpriser.dk været danmarks førende kilde til vurdering af brugte biler. Alle vurderinger er baseret på BilpriserPro Prisberegning, bilbranchens uafhængige værktøj til bilvurdering.