• Læs mere om:
  • Miljø og sikkerhed
  • Marked og mærker
  • Nye modeller
  • Konceptbiler
10. august 2021 - Applus Bilsyn

Forældre blæser på reglerne

Skolestart i august: Curlingforældre blæser på trafikregler.

Trafikken ved skoler kan være farlig for skolebørn. Men paradoksalt nok er det sjældent andre bilister, som udgør den største fare, men derimod forældrene selv. Trafikken ved skoler kan være farlig for skolebørn. Men paradoksalt nok er det sjældent andre bilister, som udgør den største fare, men derimod forældrene selv.

Applus Bilsyn
 
Politiet udsteder flere bøder til forældre, der kører hasarderet ved skoler. Samtidig lukker flere skoler ned for kørsel til skolen, fordi far og mor ser stort på regler for parkering og standsning.

Trafikken ved skoler kan være farlig for skolebørn. Men paradoksalt nok er det sjældent andre bilister, som udgør den største fare ved skolerne, men derimod forældrene selv.

Det oplyser Færdselspolitiet, som oplever en stigning i antallet af forældre, der kører hasarderet ved skoler og ignorerer simple forbud mod kørsel og parkering. Forbud der vel at mærke skal gøre det mere sikkert for skolebørnene at færdes i trafikken.

- I forbindelse med skolestart hvert år udfører vi kontroller ved skoler, og her ser vi et voksende problem. Forældre blæser i stigende grad på regler for parkering og standsning. Curlingforældre kræver deres ret og kører for eksempel helt hen til døren for at aflevere eller hente, fortæller Christian Berthelsen, talsmand for færdselspolitiet.

En ny undersøgelse foretaget blandt 1.835 bilister af Applus Bilsyn, der løbende beskæftiger sig med sikkerhed i trafikken, viser, at mere end hver anden bilist i løbet af det seneste år har oplevet biler ved skoler med en hastighed over de tilladte 40 km/t. Lige så mange har set bilister med både en mobiltelefon i hånden og en fod på speederen samtidig.

Udsteder flere trafikbøder
Det billede kan man godt nikke genkendende til hos Færdselspolitiet.
- Vi noterer desværre også, at forældre kører for hurtigt eller med en mobiltelefon i hånden ved skoler. Derfor har vi i de seneste par år udstedt flere bøder til forældre, der ikke overholder trafikreglerne ved skoler. Folk respekterer en bøde, og derfor har kontant afregning generelt en dæmpende effekt på uhensigtsmæssig kørsel i trafikken, siger Christian Berthelsen.

Skoler forbyder forældrekørsel
Ifølge Christian Berthelsen er bringe og hente-trafikken så omfattende, at flere skoler frabeder sig, at forældrene kører deres børn til og fra skole. Årsagen er, at mange forældre ikke følger skiltningen ved skolerne.

- Det er helt almindeligt i dag, at forældre standser og parkerer, hvor de har lyst, også selvom der er tydelig skiltning, der viser, at det ikke er lovligt. Det komplicerer skolernes egen taxakørsel eller skaber farlige situationer. Tendensen er vokset de seneste to-tre år, siger Christian Berthelsen, der anbefaler, at forældre tænker over, at de først og fremmest er rollemodeller for deres børn, fordi børn kopierer deres forældres adfærd i trafikken.

Færdselspolitiets trafikråd til skolebørn og forældre
Skal dit barn til at begynde i skole, bør du afsætte ekstra tid til, at I sammen gennemgår skolevejen. Forklar gerne om de forskellige køretøjer, så det bliver nemmere for dit barn at forstå trafikken. Sørg for at dit barn får cykelhjelm på og ikke kigger på mobiltelefonen i trafikken. Brug et par sekunder ekstra på orientering i trafikken - det er, når man tager chancer, at det bliver farligt. Afleverer du dit barn i bil, så sænk farten og tal aldrig i mobiltelefon under kørslen, lyder anbefalingerne fra Færdselspolitiet.

”Hvilke af følgende har du oplevet ved skoler i løbet af det seneste år?”
Bilister der taler i mobiltelefon: 57 %
Bilister der kører mere end de tilladte 40 km/t: 55%
Børn der cykler på fortovet: 36 %
Børn der cykler eller går, og som krydser gaden uden at se sig for: 34 %
Børn der cykler eller går og pludseligt krydser gaden: 28 %
Andet: 7 %

Kilde: Applus Bilsyn-undersøgelse fra juni 2021 blandt 1.835 respondenter.

BILPRISER.DK'S NYHEDSBREV

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag.

Nyhedsbrev

Nyt fra Bilpriser.dk

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag


Siden 1999 har Bilpriser.dk været danmarks førende kilde til vurdering af brugte biler. Alle vurderinger er baseret på BilpriserPro Prisberegning, bilbranchens uafhængige værktøj til bilvurdering.