• Læs mere om:
  • Miljø og sikkerhed
  • Marked og mærker
  • Nye modeller
  • Konceptbiler
25. marts 2021 - Michelin

Nu skal der sommerdæk på bilen

Godt råd: Kør sommerdækkene helt ned og spar.

Beregninger viser, at en for tidlig udskiftning af dæk kan koste en bilejer, det der svarer til et ekstra, nyt dæk - om året. Beregninger viser, at en for tidlig udskiftning af dæk kan koste en bilejer, det der svarer til et ekstra, nyt dæk - om året.

Michelin


Cirka to millioner danske biler vil den næste måned gå fra vinter- til sommerdæk. Et vigtigt ritual for trafiksikkerheden, fastslår Michelin, der samtidig kommer med et budgetvenligt dæktip: Kører du på kvalitetsdæk, så gør dig selv og klimaet en tjeneste og slid dækkene ned til 1,6 mm. 

Hvert år kasseres titusinder af fuldt ud brugbare sommerdæk, når landets bilejere valfarter til værksteder og dækcentre for at få sommerdæk på bilen. For i steder for, at kvalitetsdæk bliver kørt ned til lovgrænsen på 1,6 mm, er der herhjemme tradition for at kassere dæk, selv om der stadig er 3-4 mm lovligt mønster tilbage. Men ifølge Claus Chouhan, salgsdirektør i Michelin i Danmark, er det en dyr misforståelse - for bilisterne og for klimaet. Slider man sine kvalitetssommerdæk helt ned, skåner det nemlig både miljøet og pengepungen - uden, at det går ud sikkerheden på vejene.

Se vores udbud af Billån her! 

- Skiftet til sommerdæk er en oplagt anledning til, at vi bilister bruger lidt tid på bilens dæk. Men desværre er det også et tidspunkt, hvor dæk, der sagtens kunne have flere tusind km mere i sig, for en sikkerheds skyld bliver udskiftet. Det er et problem, som vi gerne skulle gøre noget ved, da det koster unødigt for bilisterne og belaster miljøet og klimaet, når fuldt funktionelle og sikre dæk kasserers for tidligt, forklarer han.

Kør sommerdækkene helt ned og spar
Michelins test af slidte dæk viser, at kvalitetsdæk i vid udstrækning bevarer deres bremseegenskaber selv på våd vej. Faktisk kan et kvalitetsdæk med 1,6 mm mønster være på niveau med et spritnyt lavprisdæk. Alligevel anbefaler nogle dækproducenter og mange værksteder fortsat, at sommerdæk bliver udskiftet ved 3-4 mm mønsterdybde.

Beregninger viser, at en for tidlig udskiftning af dæk kan koste en bilejer, det der svarer til et ekstra, nyt dæk - om året. Og konsulenthuset EY har regnet på konsekvenserne af, hvis alle europæiske bilister skiftede dæk allerede ved 3 mm. Tallene er overvældende: Ekstra 128 millioner dæk skulle produceres, CO2-udledningen ville stige med ni mio. tons og forbrugerne ville få en ekstraregning på ca. 45 mia. kr., hvert eneste år.

Vurder gratis din nuværende eller kommende bil på bilpriser.dk

Derfor har Michelin de seneste år sat fokus på, at kvalitetsdæk reelt bør slides helt ned, inden de udskiftes og at test af dæk også omfatter test af dækkene i slidt tilstand. Samtidig har Michelin udviklet nye typer af sommer-, vinter- og helårsdæk, der forlænger levetiden og bevarer gode egenskaber helt ned til 1,6 mm mønsterdybde. Et eksempel er det nye sommerdæk Michelin Primacy 4, der i test vist sig at holde ca. 18.000 kilometer længere end konkurrerende kvalitetsmærker[1]. 

- Vi skubber hele tiden grænserne for, hvor lang levetid vores dæk har og hvor gode de er, når de bliver slidt. Selv om det kan lyder lidt paradoksalt, så er lang levetid for vores dæk, og dermed et mindre behov for nye dæk, en central del af Michelins bæredygtighedsstrategi, siger Claus Chouhan.

Michelins huskeråd til dækskiftet:
o Tjek, at dækmønsteret er på den gode side af lovens minimumskrav på 1,6 mm - er der flere kilometer i dit kvalitetsdæk, så vent med at udskiftet dækket
o Tjek dækkets alder på dæksiden, fx (0221), som angiver produktionsdato i form af ugenummer og årstal - her uge 2, 2021.
o Tjek lufttrykket. Korrekt dæktryk sparer brændstof, reducerer slitage og sikrer optimalt vejgreb
o Er dækket retningsbestemt, viser en pil rulleretningen på den sidevæg, der skal vende udad
o Husk at løsne hjulmøtrikkerne inden du løfter bilen op
o Monter dæk med mest mønster bagerst. Det reducerer risiko for, at bilens bagende skrider ud
o Spænd med rigtigt moment – fast, men ikke så fast, at du hopper på skiftenøglen
o Efterspænd hjulmøtrikker efter 50-100 km kørsel, både hvis du installerede det selv eller hos en forhandler
o Opbevar dine vinterdæk, som en god flaske vin - liggende, mørkt og ved kølig, stabil temperatur.

BILPRISER.DK'S NYHEDSBREV

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag.

Nyhedsbrev

Nyt fra Bilpriser.dk

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag


Siden 1999 har Bilpriser.dk været danmarks førende kilde til vurdering af brugte biler. Alle vurderinger er baseret på BilpriserPro Prisberegning, bilbranchens uafhængige værktøj til bilvurdering.