• Læs mere om:
  • Miljø og sikkerhed
  • Marked og mærker
  • Nye modeller
  • Konceptbiler
15. december 2020 - Applus Bilsyn

Mange frygter vintervejret

Bilister tror vinteren er farligst - men det er den ikke.

I forhold til bilister, der kommer til skade i trafikken, ligger vinteren noget mere ‘lunt’ i svinget sammenlignet med efteråret. I forhold til bilister, der kommer til skade i trafikken, ligger vinteren noget mere ‘lunt’ i svinget sammenlignet med efteråret.

Applus Bilsyn

Langt de fleste bilister mener, at vinteren er den farligste årstid i trafikken, fremgår det af ny undersøgelse. Men skadestal fra både Danmarks Statistik samt Forsikring & Pension viser noget helt andet.

Så er der godt nyt til bilister: Vintervejret er slet ikke så farligt, som mange af os tror.

Hovedparten af bilister er af den overbevisning, at der er størst risiko for at køre galt om vinteren, viser en undersøgelse fra Applus Bilsyn, som har spurgt 1.601 bilister om, hvilken årstid der er farligst i trafikken.

Mere end hver anden (57 procent) svarer vinter, mens hver fjerde peger på efteråret. Herefter følger sommer og forår med henholdsvis 15 og tre procent af stemmerne.

Efteråret har flest trafikskader
Bilisternes mavefornemmelsen stemmer imidlertid slet ikke overens med virkeligheden.

- Tallene overrasker. Både tal for trafikuheld og skader på køretøjer viser nemlig ret tydeligt, at vinteren ikke er det farligste tidspunkt på året at tage bilen. Det er efteråret, fortæller Per V. Rasmussen, administrerende direktør hos Applus Bilsyn, der løbende undersøger trafik- og sikkerhedstendenser blandt bilister.

12 procent flere skader på bilerne

Applus Bilsyn har sammentalt de skader, som Forsikring & Pension har takseret på privatkøretøjer og varebiler i de forrige fem år. Sammentællingen viser, at det gennemsnitlige antal køretøjsskader er højest om efteråret. Herefter kommer sommeren og først på tredjepladsen følger skader på bilen, der opstår henover vinteren.

Det gennemsnitlige antal årlige skader fra september til og med november lå på 92.903, mens det tilsvarende tal for vintermånederne fra december til og med februar kun var 83.145 - eller knap 12 procent lavere.

Færre personskader om vinteren
Også i forhold til bilister, der kommer til skade i trafikken, ligger vinteren noget mere ‘lunt’ i svinget sammenlignet med efteråret.

Ifølge Danmarks Statistik var personkøretøjer i årene 2010 til 2019 impliceret i tilsammen 23.658 trafikuheld. Flertallet - 27,4 procent - fandt sted i månederne september til november, mens færrest - 21,6 procent - skete i de kolde vintermåneder fra december til og med februar.

- Det virker som om, at mange bilister har ekstra respekt for at køre i vintermånederne sammenlignet med efteråret. Måske fordi isglatte veje, når de forekommer, reelt kan udgøre en fare. Respekt og ydmyghed overfor vintervejr er måske en medvirkende årsag til, at mange kører ekstra forsigtigt om vinteren - og de relativt færre trafik- og personskader, påpeger Per V. Rasmussen.

BILPRISER.DK'S NYHEDSBREV

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag.

Nyhedsbrev

Nyt fra Bilpriser.dk

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag


Siden 1999 har Bilpriser.dk været danmarks førende kilde til vurdering af brugte biler. Alle vurderinger er baseret på BilpriserPro Prisberegning, bilbranchens uafhængige værktøj til bilvurdering.