• Læs mere om:
  • Miljø og sikkerhed
  • Marked og mærker
  • Nye modeller
  • Konceptbiler
15. november 2020 - Applus Bilsyn

Størst risiko for cyklister

Cyklister ligger øverst på listen over udsatte.

Særligt trafikkryds er farlige, oplyser Vejdirektoratet. Ikke mindst i efteråret hvor det bliver tidligere mørkt og endnu sværere at se. Særligt trafikkryds er farlige, oplyser Vejdirektoratet. Ikke mindst i efteråret hvor det bliver tidligere mørkt og endnu sværere at se.

Applus Bilsyn

Glem alt om fræsende knallerter, batteridrevne elcykler og unge mennesker, der kommer susende på løbehjul. Det er såmænd cyklisterne, som har den gule førertrøje på, når det kommer til risiko for at blive påkørt i trafikken.

Det viser en ny undersøgelse foretaget af Applus Bilsyn blandt 1.601 bilister. I undersøgelsen blev bilisterne spurgt, hvilke bløde trafikanter de mener, der er størst risiko for at påkøre.

- Her peger tre ud af fire bilister - og klart flest - på cyklister, mens hver tredje - og næstflest - peger på folk på løbehjul. Herefter følger el-cyklister og fodgængere. Færrest, altså hver femte, sætter kryds ved knallertkørere og motionsløbere, siger Per V. Rasmussen, adm. direktør hos Applus Bilsyn.

Cyklister har flest personskader
Ifølge Danmarks Statistik var der sidste år 919 registrerede personskader blandt cyklister, mens samme skadestal for fodgængere og knallertkørere var henholdsvis 420 og 263. Tallene repræsenterer personskader, der bl.a. sker ved påkørsel af et personkøretøj. Blandt de alvorligste cykelulykker - der koster tab af menneskeliv - sker hver tredje på elcykel, oplyser Vejdirektoratet.

Så hvorfor er så relativt mange cyklister involverede i trafikuheld?

Kommer til skade i kryds
- Cyklisterne kommer alvorligt til skade i byerne. Særligt i kryds, hvor det kan være svært at orientere sig. Der er mange fodgængere, cyklister og biler, og tingene går hurtigt. Ringe sigtbarhed eller mørke er en af årsagerne til påkørsler på landeveje.

- Vores råd til cyklister og bilister er: vær synlige, orienter jer grundigt og sæt farten ned. Bilister må gerne løfte foden en gang ekstra fra speederen, især når det regner. Regn og modlys gør det svært at se ud af forruden, forklarer Marianne Foldberg, talsperson for trafikområdet i Vejdirektoratet.

Rigspolitiet: Sådan er du synlig

Hos Rigspolitiets nationale færdselscenter anbefaler man, at cyklister gør sig synlige ved hjælp af lys, reflekser og trafikvest, f.eks. i neongul. Cykelhjelmen er også obligatorisk.

- Og så skal cyklister forstå, at de ikke er udødelig og ikke skal tage chancer i trafikken. For man risikerer at blive overset.

- Rådene til dem bag bilrattet er at holde god afstand, passe på hastigheden og være opmærksomme på det uventede. Brug gerne et sekund ekstra på at orientere jer, siger politiassistent Christian Berthelsen hos Rigspolitiets.

Ikke mindst i efteråret hvor det bliver tidligere mørkt og endnu sværere at se.

BILPRISER.DK'S NYHEDSBREV

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag.

Nyhedsbrev

Nyt fra Bilpriser.dk

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag


Siden 1999 har Bilpriser.dk været danmarks førende kilde til vurdering af brugte biler. Alle vurderinger er baseret på BilpriserPro Prisberegning, bilbranchens uafhængige værktøj til bilvurdering.