• Læs mere om:
  • Miljø og sikkerhed
  • Marked og mærker
  • Nye modeller
  • Konceptbiler
4. oktober 2020 - Ford

200 hk i ny Puma ST

Fords første performance-SUV i Europa.

Ford Puma ST lanceres i Danmark i dag og kan bestilles allerede nu. Puma ST fås fra 382.230 kr. Ford Puma ST lanceres i Danmark i dag og kan bestilles allerede nu. Puma ST fås fra 382.230 kr.

Ford

Ford løfter sløret for den splinternye Ford Puma ST. Modellen bringer for første gang nogensinde Ford Performances berømte og knivskarpe køredynamik til den kompakte SUV-klasse i Europa.

Den nye Puma ST kombinerer en bred vifte af Ford Performances kompromisløse sportsteknologier med den komfort og de praktiske egenskaber, som den almindelige Ford Puma er blevet synonym med. Sportsoptimeringerne inkluderer bl.a. spærredifferentiale (ekstraudstyr), patenteret affjedring og køreprogrammer, der både inkluderer programmerne Sport og – som den første Ford Performance-bil nogensinde – Eco.

Drivlinjen i Puma ST består af en 1,5-liters EcoBoost-benzinmotor med 200 hk, der kan klare 0-100 km/t på bare 6,7 sekunder. Dertil følger et optimeret chassis med specialudvikledestøddæmpere og krængningsstabilisator. Resultatet er et styretøj og bremser, der reagerer henholdsvis 25 og 17 procent hurtigere end i den almindelige Ford Puma.

“Hårdkogte bilentusiaster vil ikke nøjes med mindre spænding i hverdagen, når livet kalder på en fornuftig bil. Derfor leverer vi i Puma ST specialudviklet sportsteknologi, der giver knivskarp køreglæde uden at gå på kompromis med Pumas praktiske egenskaber. Vi mener at, vi har skabt den skarpeste bil i crossover-klassen,” udtaler Stefan Muenzinger, chef for Ford Performance hos Ford Europa.

Crossover-køredynamik på et nyt niveau

Ford Performance har i tæt samarbejde med Michelin udviklet unikke dæk til Puma ST, der komplementerer sportsmodellens optimerede chassis uden at give afkald på den komfortable køredynamik, som kompakt-SUV’er er værdsat for.

Michelin Pilot Sport 4S-dækkene udnytter til fulde Puma ST’s større trækkraft, som hjælpes på vej af et mekanisk spærredifferentiale fra specialistvirksomheden Quaife (ekstraudstyr). Puma ST er den eneste kompakt-SUV i Europa, der tilbydes med spærredifferentiale.

Det mekaniske spærredifferentiale overfører automatisk drejningsmoment til hjulet med mest trækkraft, der med sit Torque Vectoring Control-system (TCS) reducerer hjulspind og understyring og giver langt bedre vejgreb i sving ved at bremse det inderste af de to forhjul. Ford Performance har fintunet balancen mellem TCS-systemet og spærredifferentialet, så vejgrebet er optimeret i både tørt og glat føre.

Puma ST forstærker også Fords B-arkitektur ved at yde modvægt til kompakt-SUV’ens høje tyngdepunkt. Puma ST’s bagerste ophæng er affjedret til 2000 Nm krængningsstivhed – en stigning på mere end 40 procent sammenlignet med Fiesta ST og 50 procent sammenlignet med den almindelige Puma.

For endnu bedre stabilitet i sving er en 28 mm krængningsstabilisator integreret i bagbroen, mens fronten har en 24 mm krængningsstabilisator. Derudover har Puma ST også patenteret affjedring, der optimerer både stabiliteten, smidigheden og reaktionstiden.

Affjedringsteknologien arbejder sammen med Hitachi-støddæmpere både foran og bagtil, der giver den nødvendige stivhed for optimal styring. Puma ST har også kortere bærearm og hurtigere gearskift end den almindelige Puma, der resulterer i næsten 25 procent hurtigere styretøj.

Bremseevnen er ligeledes optimeret til at være Ford Performance-navnet værdigt. Puma ST’s forreste skiver er vokset til 325 mm, mens de bagerste måler 271 mm. Bilens bremseforstærker er fintunet til at give en mere forbundet, sikker og konsistent bremsefornemmelse, der for alvor kommer til sin ret under sportskørsel.

Stærk og responsiv benziner med 200 hk

Den nye Puma ST har samme 1,5-liters EcoBoost-benzinmotor med 200 hk under kølerhjelmen, som først blev introduceret i Fords prisbelønnede Fiesta ST. Motoren har avanceret turbolader med højtryksindsprøjtning og dobbelt uafhængig ventilstyring (Twin-independent Variable Cam Timing), der giver sportsperformance med optimeret brændstofforbrug.

Motorens trecylindrede aluminiumsarkitektur sikrer et naturligt højt moment fra lave omdrejninger, og ydelsen er yderligere boostet af en ny turbolader og fuldt integreret udstødningsmanifold. Det tillader hurtigere opbygning af turbotrykket ved at udstødningsgasserne skal tilbagelægge kortere afstand mellem cylindre og turbolader.
Med denne avancerede opbygning yder motoren 200 hk ved 6.000 omdrejninger i minuttet og 320 Nm over et bredt omdrejningsområde, der spænder fra 2.500-3.500 omdrejninger i minuttet.

Ud over det skræddersyede luftindtag og udstødningssystem har Puma ST også nye motorophæng, der begrænser uønskede bevægelser i skarpe sving.

Aktiv teknologi i udstødningsventilen forstærker den naturlige, sprøde lyd fra Puma ST’s trecylindrede motor og skaber det perfekte soundtrack til den dynamiske køreoplevelse. Ford Performance har indstillet udstødningslyden til at være 1 decibel lavere end den, man finder i Fiesta ST, så lyden passer til Puma ST’s mere raffinerede SUV-egenskaber.

Da Fords 1,5-liters EcoBoost-benzinmotor først blev introduceret i Fiesta ST, var den den første trecylindrede motor i bilindustrien med cylinderfrakobling. Teknologien fortsætter i Puma ST, der giver en markant øget effektivitet og et lavere forbrug uden at give afkald på hverken respons eller kraftoverskud. Cylinderfrakoblingen stopper automatisk brændstoftilførslen og ventilstyringen for én af motorens tre cylindre, når den fulde kapacitet ikke er nødvendig (fx ved kørsel ligeud og med konstant fart).

Teknologien aktiveres og deaktiveres i løbet af 14 millisekunder – 20 gange hurtigere end et menneske kan blinke med øjet – og sparer betydeligt på brændstoffet. Samtidig hjælper et benzinpartikelfilter med at holde emissionsniveauet nede. Det giver Puma ST et gennemsnitligt brændstofforbrug på 14,5 km/l og en CO2-udledning på 155 g/km (WLTP).

Den nye Puma ST fås med samme manuelle 6-trins gearkasse som Fiesta ST. Accelerationstiden fra 0-100 km er blot 6,7 sekunder, mens topfarten er 220 km/t.

Et køreprogram til hvert humør
Nøglen til Puma ST’s bredtfavnende praktiske egenskaber ligger i dens køreprogrammer (Drive Modes), der indstiller bilens køredynamik alt efter behov, humør og køreforhold.
Udvalget af køreprogrammer spænder fra Track til nyheden Eco, der for første gang fås i en af Fords ST-modeller. Køreprogrammerne inkluderer:

•    Normal, der er til almindelig kørsel. Her er trækkontrol, elektronisk stabilitetsstyring (ESC), aktiv udstødningsventil og elektrisk servostyring (EPAS) konfigureret til at give naturlig respons.

•    Eco, der konfigurerer gasreponsen til at give maksimal brændstofeffektivitet.

•    Sport, der gør motorens opsætning og gaspedalens respons skarpere, mens den elektriske servostyring giver mere feedback og skarpere styring. Samtidig forstærkes den ægte lyd fra motoren og udstødningen i både Sport og Track. Sport-indstillingen kan aktiveres med et enkelt tryk på en knap på rattet.

•    Track, der konfigurerer samtlige køreindstillinger til at give den mest sportslige køredynamik overhovedet – fx hvis man vil opnå den hurtigst mulige omgang på racerbanen.

Systemet Launch Control fås dertil som ekstraudstyr. Teknologien, der er udviklet til banebrug, giver muligheden for konsistente og gentagne igangsætninger med høj præcision. Systemet er simpelt at bruge via knapper på rattet og har ved aktivering et dedikeret grafisk display i Puma ST’s 12,3” digitale instrumentpanel.

Launch Control instruerer føreren i at koble ud og holde speederen i bund, så bilen ved, den skal opbygge omdrejninger og automatisk holde sig ved omdrejningsbegrænseren. Herefter venter man på en måler i displayet, der viser, når Puma ST er klar til at skyde afsted.

Markant ST-look med samme praktiske egenskaber

Designet på den nye Puma ST bygger videre på det allerede sportslige design, som den almindelige Puma har. Det aerodynamiske snit og de fremtrædende skærme er bibeholdt, mens forreste kofanger har fået en unik tilpasning af Ford Performance, der øger frontens downforce med næsten 80 procent. Karakteristiske ST-gitre både øverst og nederst øger afkølingen af motoren, mens bagenden prydes af en stor spoiler, der optimerer aerodynamikken.

Eksteriørfarverne inkluderer Agate Black, Desert Island Blue, Fantastic Red, Frozen White, Magnetic samt den iøjnefaldende og ST-eksklusive Mean Green.

Tagpartiet og dele af både grillen, dørsiderne og sidespejlene kommer som standard i en blank sort finish, der får Puma ST til at stå endnu mere ud end standardmodellen. Puma ST har derudover markante 19” alufælge som standard, der fås i magnetit- eller metalfinish.

Invendigt finder man opvarmede og formstøbte Recaro-sportssæder, opvarmet lædersportsrat med flad bund samt gearknop og dørtrinsbeskyttere, der alle har ST-detaljer som standard. Både sæder, gulvmåtter og gearknop har Metal Grey-farvede syninger.

SYNC 3-systemet har 8” touchskærm og B&O-lydanlæg som standard og er kompatibelt med både Apple CarPlay og Android Auto. Førerassistanceteknologier som automatisk nødbremse, nøglefri start, trådløs opladning, Quickclear-opvarmet forrude, automatisk nedblændeligt bakspejl, parkeringssensor for- og bagtil og regnsensor er alle standard.

Yderligere teknologier som Active Park Assist og Cross-Traffic Alert kan alle tilkøbes.
Puma ST’s eksklusive kabine har samme klasseledende opbevaringsplads som den almindelige Puma, der rummer op til 456 liter med sin innovative MegaBox.  Opbevaringsløsningen er et fleksibelt ekstra rum under bagagerummet, der har en udvidelseskapacitet på 80 liter, som fx kan rumme to opretstående golftasker.

Den nye Puma ST fås også med indbygget FordPass Connect-modem, der gør bilen til et mobilt wifi-hotspot med op til 10 brugere på samme tid. Modemet giver fjernbetjente funktioner til bilen gennem FordPass-appen på mobiltelefonen, som giver et overblik over bilens tilstand, placering, brændstofniveau, oliestatus og mulighed for at åbne og låse bilen på afstand.

Ford Puma ST lanceres i Danmark i dag og kan bestilles allerede nu. Puma ST fås fra 382.230 kr.

BILPRISER.DK'S NYHEDSBREV

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag.

Nyhedsbrev

Nyt fra Bilpriser.dk

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag


Siden 1999 har Bilpriser.dk været danmarks førende kilde til vurdering af brugte biler. Alle vurderinger er baseret på BilpriserPro Prisberegning, bilbranchens uafhængige værktøj til bilvurdering.