• Læs mere om:
  • Miljø og sikkerhed
  • Marked og mærker
  • Nye modeller
  • Konceptbiler
9. september 2020 - FDM

Udspil til afgiftsomlægning

Afgiftsomlægning må ikke ramme nuværende bilejere.

Den såkaldte Bilkommissionen har mandag fremlagt sine anbefalinger til, hvordan udbredelse af lav- og nulemissionsbiler kan fremmes. Den såkaldte Bilkommissionen har mandag fremlagt sine anbefalinger til, hvordan udbredelse af lav- og nulemissionsbiler kan fremmes.

FDM

Hilser udspil velkommen
Der er behov for en grundlæggende omlægning af de danske bilafgifter, og derfor hilser FDM Bilkommissionens udspil velkommen. En omlægning må dog ikke gøre det dyrere at være bilejer, mener FDM.
 
Bilkommissionens opdrag har dog haft flere indbyggede benspænd. For eksempel at en omlægning ikke må koste statskassen noget. Det afspejler sig derfor i kommissionens forskellige anbefalinger. Men den grønne omstilling er en samfundsopgave, som forsinkes og besværliggøres af, at man vil opretholde overbeskatningen af de danske bilister, mener FDM.
 
”Vi hilser Bilkommissionens rapport velkommen. Det er tiltrængt, at man tager fat på en større og langsigtet omlægning af de danske bilafgifter, der er blandt verdens allerhøjeste. Der er dog flere af kommissionens anbefalinger, FDM mener er problematiske,” siger adm. direktør i FDM, Thomas Møller Thomsen.
 
I forbindelse med Bilkommissionens rapport udtaler adm. direktør i FDM Thomas Møller Thomsen:
 
Forkert at fastholde værdibaseret registreringsafgift
 ”FDM havde gerne set, at Bilkommissionen i højere grad havde vægtet bilens tekniske egenskaber. I stedet har man valgt at fastholde en værdibaseret beskatning, der primært tager udgangspunkt i, hvad bilen koster. Problemet med den værdibaserede registreringsafgift er, at den modarbejder ny og dyrere teknologi som f.eks. lav- og nulemissionsbiler.”
 
”FDM havde hellere set en model, hvor registreringsafgiften for nye lav- og nulemissionsbiler fjernes og erstattes af en årlig, teknisk afgift baseret på bilens energieffektivitet og vægt. Afgiften bør herefter indfases i takt med, at bilerne kommer ned i pris, hvilket formodentligt vil ske frem mod 2030.”
 
Det skal ikke være dyrere at være bilejer
 ”Det er afgørende for FDM, at en omlægning ikke gør det dyrere for de nuværende bilejere. De har allerede betalt en høj registreringsafgift af deres bil og betaler løbende både ejerafgift og brændstofafgift m.m. Her lægger Bilkommissionen op til, at også nuværende bilejere kan se frem til en ekstraregning på op mod 5.900 kroner årligt. Det mener vi er skævt og urimeligt, og det vil ramme almindelige danskere hårdt. De miljøøkonomiske vismænd har da også flere gange påpeget, at de danske bilister er overbeskattede.”
 
Bilkommissionen anbefaler, at man indfører en vejskat på 1.000 kroner om året
 ”Bilisterne har igennem de høje danske bilafgifter allerede betalt mere end rigeligt for at køre på de danske veje. Derfor er FDM også modstander af den vejskat på 1.000 kroner årligt, som Bilkommissionen lægger op til, og som vil ramme alle bilejere.”
”Set med samfundsøkonomiske briller vil det give endnu højere mobilitetsomkostninger, der leder til lavere arbejdsudbud og i sidste ende lavere økonomisk udvikling i Danmark. FDM har intet imod kørselsafgifter, men de skal erstatte de eksisterende afgifter – ikke bare lægges oven på.”
 

BILPRISER.DK'S NYHEDSBREV

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag.

Nyhedsbrev

Nyt fra Bilpriser.dk

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag


Siden 1999 har Bilpriser.dk været danmarks førende kilde til vurdering af brugte biler. Alle vurderinger er baseret på BilpriserPro Prisberegning, bilbranchens uafhængige værktøj til bilvurdering.