• Læs mere om:
  • Miljø og sikkerhed
  • Marked og mærker
  • Nye modeller
  • Konceptbiler
7. juni 2018 - FDM

Dyrt at glemme feriens mærkater

I mange lande- måske flere end man er klar over - kræver det et mærkat af den ene eller anden slag

De fleste mærkater kan købes hjemmefra, men enkelte mærker skal dog bestilles online. De fleste mærkater kan købes hjemmefra, men enkelte mærker skal dog bestilles online.

FDM

Flere af danskernes foretrukne ferielande har krav om enten motorvejsmærkater eller miljømærker, som det kan være dyrt at glemme på kør selv-ferien. Også bilens registreringsattest er vigtig at have med.
Et tysk miljømærke, et østrigsk motorvejsmærkat og et slovensk ditto. Alt efter hvor kør selv-ferien går hen, kommer klistermærkerne hurtigt til at fylde i bilens forrude, hvor de sjældent pynter. Der dog ingen vej uden om mærkerne, hvis ikke man vil risikere, at ferien skal blive dyrere end højst nødvendigt.
 
Eksempelvis er bøden på 120 Euro (900 kr.) i Østrig for ikke at have en gyldig motorvejsmærkat, mens den i Slovenien er på 300-800 Euro afhængig af bilens størrelse.
Også de miljømærker, som flere tyske og franske byer stiller krav om, kan være dyre at glemme. I Frankrig er bøden for manglende miljømærke til en almindelig personbil 68 Euro, mens den i Tyskland er 80 Euro.   
 
”I flere lande – måske også flere end mange er klar over – kræver det et mærkat af den ene eller anden slags, hvis man vil køre på motorvejene eller ind i de større byer. Det gælder også, selvom man kun skal køre på et kort stykke af motorvejen. Derfor er det en god idé at sætte sig ind i, hvilke regler der gælder i de forskellige lande og sørge for at have gyldige miljø- og motorvejsmærkater, inden man kører hjemmefra. Mærkerne er nu en gang langt billigere end den bøde, man nemt risikerer,” siger juridisk konsulent i FDM, Dennis Lange.
 
De fleste af mærkerne kan købes hjemmefra. Alternativt har de fleste større servicestationer omkring grænserne et sortiment af motorvejsmærkater. Enkelte mærker skal dog bestilles online og i god tid. Eksempelvis tager det op mod 30 dage, fra man bestiller det franske miljømærke, til man modtager det. Bestiller man at bestille et østrigsk e-motorvejsmærkat online, er ekspeditionstiden 18 dage.
 
Det er dog ikke kun mærkerne i forruden, der skal være i orden. Er uheldet ude, er det også vigtigt, at man kan fremvise bilens registreringsattest. Den viser, at man er ejer af bilen. Det er dog nok kun at have registreringsattestens del 1 med. Kun hvis bilen sidst er indregistreret før december 2005, skal man medbringe hele registreringsattesten.
 
”Bilens registreringsattest er et af de dokumenter, der er vigtige at huske på kør selv-ferien. Både myndigheder og vejhjælpsassistancen kan forlange at se den, før de kan hjælpe én videre. Derudover anbefaler FDM, at man henter enten Tryg Vejhjælp Europa eller Rødt Kort som app til telefonen alt efter, hvor man er forsikret. Med dem har man nødnumre lige ved hånden, ligesom mobilens GPS kan opgive ens nøjagtige position. De kan være gode at have, hvis man får brug for hjælp,” siger Dennis Lange.
 
Få fuldt overblik over europæiske miljøzoner og motorvejsmærkater på FDM.dk
  
I disse lande skal man have motorvejsmærkat/miljømærke:
Østrig - motorvejsmærkat (kan også købes online)
Slovenien - motorvejsmærkat
Schweiz - motorvejsmærkat
Tjekkiet – motorvejsmærkat
Tyskland – miljømærke
Frankrig – miljømærke (kan kun købes online på www.certificat-air.gouv.fr) 
Belgien – miljømærke (bilen skal registreres online på www.lez.brussels )
England (kun London) - miljøafgift for biler under Euro-IV norm
 
 

BILPRISER.DK'S NYHEDSBREV

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag.

Nyhedsbrev

Nyt fra Bilpriser.dk

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag


Siden 1999 har Bilpriser.dk været danmarks førende kilde til vurdering af brugte biler. Alle vurderinger er baseret på BilpriserPro Prisberegning, bilbranchens uafhængige værktøj til bilvurdering.