• Læs mere om:
  • Miljø og sikkerhed
  • Marked og mærker
  • Nye modeller
  • Konceptbiler
8. juli 2015 - FDM

Forkert olie kan give motorskader

Der er stor forskel på motorolier

Vær særligt opmærksom i ferietiden, på hvilken olie din bil skal have. Vær særligt opmærksom i ferietiden, på hvilken olie din bil skal have.

FDM Pressemeddelelse

Olietjek er en vigtig rutine for alle bilejere, men hvad mange ikke ved er, at der er meget forskel på motorolier.


Det kan have stor betydning, hvilken olie man vælger, for bruger man den forkerte, kan det på sigt resultere i motorskader.

Når oliepinden afslører, at niveauet er ved at være lavt, kan det være fristende, at købe en tilbudsolie fra supermarkedet. Men at finde den rigtige olie til bilen, er ikke så lige til. Der er mange egenskaber at tage højde for, når man vælger olie. Det kan være alt fra rensende egenskaber til oliens smøreevne, og det er forbrugerens ansvar, at det er den rigtige olie, der bliver brugt. Det er mange ikke klar over, og det kan i værste tilfælde give motorhaverier, skriver FDMs medlemsmagasin Motor.

”Når olie på et værksted kan koste op til 350 kroner literen, kan man få lyst til at gribe den første og bedste tilbudsdunk på tanken. Men selvom oliens specifikkation ifølge dunken umiddelbart burde være den samme, er det ikke nødvendigvis tilfældet,” siger afdelingsleder for FDMs tekniske rådgivning Lone Otto.

Betegnelser som eksempelvis 5W-30 refererer til oliens flydeevne ved henholdsvis lav og høj temperatur, men de øvrige egenskaber olien har, er mindst lige så vigtige, hvis ikke vigtigere. Det kan være egenskaber som en rensende effekt, oxidering, antibundfald, smøreevne ved lav temperatur eller lavt indhold af svovl.

Når olien er så vigtig, skulle man tro, at det er let at finde den rigtige olietype, men det er ofte ikke tilfældet. Er man i tvivl, er det derfor en god ide at spørge efter den rigtige olie på sit værksted. Men det betyder ikke, at man ikke selv kan efterfylde.

”Man kan sagtens selv købe olie, men det bør ikke være et impulskøb. Hvilken olie en bil skal have, og hvor ofte den skal skiftes, kan man se i bilens instruktionsbog, og det skal så vidt muligt følges meget bogstaveligt. Kører man mange små ture og har mange koldstarter, er det en rigtig god ide at skifte olien oftere end anbefalet,” forklarer Lone Otto.

Bruger man en forkert olie, kan det resultere i motorskader. Dermed kan det blive en dyr besparelse, at købe det forkerte slagtilbud.

Derfor anbefaler Lone Otto. især her til ferietiden, at man altid har en liter motorolie i bilen, der lever op til køretøjets specifikationer.

Er man i tvivl om, hvilken olie man skal vælge, står dette i bilens manual. Finder man det ikke her, kan man spørge på sit værksted eller kontakte FDM.

Læs mere om, hvordan man vælger den rigtige olie her

 
 

BILPRISER.DK'S NYHEDSBREV

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag.

Nyhedsbrev

Nyt fra Bilpriser.dk

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag


Siden 1999 har Bilpriser.dk været danmarks førende kilde til vurdering af brugte biler. Alle vurderinger er baseret på BilpriserPro Prisberegning, bilbranchens uafhængige værktøj til bilvurdering.