• Læs mere om:
  • Miljø og sikkerhed
  • Marked og mærker
  • Nye modeller
  • Konceptbiler
2. maj 2012 - Michelin

Mangelfuld viden om dæk

Videnshuller om dæk er dårlige for trafiksikkerheden.

Undersøgelsen er gennemført af PFM Research i sidste uge i marts 2012 på vegne af Michelin. Den bygger på 1.000 bilisters svar om dæk og dækskifte. Undersøgelsen er gennemført af PFM Research i sidste uge i marts 2012 på vegne af Michelin. Den bygger på 1.000 bilisters svar om dæk og dækskifte.

Michelin

Manglende viden om dæk
Danske bilister ved for lidt om dæk. Fire ud af ti kender ikke den lovpligtige mønsterdybde og kun 11 procent ved, at de bedste dæk altid skal monteres bagerst. Og så mener næsten hver femte bilist, at vinterdæk giver større sikkerhed i regnvejr uanset årstiden.

Undersøgelsen viser bl.a., at 40 procent af bilisterne er ubekendte med lovens minimumskrav til mønsterdybden på sommerdæk, som er 1,6 mm. Værst ser det ud blandt kvinderne, hvor over halvdelen svarer forkert, når de skal angive lovens krav. Blandt mænd er tallet 31 procent.
Nordjyder har det bedste kendskab til den lovpligtige mønsterdybde. Her svarer 83 procent rigtigt. Derimod halter bilister i det midtjyske (45 procent kendskab) og i Hovedstaden (52 procent kendskab) bag efter.

Samtidig viser undersøgelsen, at blot 11 procent af bilisterne kender anbefalingen om, at de mindst slidte dæk altid monteres bagerst – det uanset om bilen er forhjuls- eller baghjulstrukket.
"Når de mest slidte dæk sidder forrest, kan bilens fører ofte mærke, når vejgrebet begynder at slippe. Så kan man nå at sænke hastigheden og minimere risikoen for udskridning. Når de bedste dæk sidder foran kommer denne advarsel senere og vejgrebet for bagenden af bilen kan allerede være tabt," siger Lotta Wrangle, pressechef for Michelin.

Vurdér din brugte bil her!

Sommerdæk tjekkes – reservehjulet glemmes
80 procent af bilisterne svarer i undersøgelsen, at de enten selv eller værkstedet tager trykket på sommerdækkene, når foråret står for døren og vinterdækkene igen kan pakkes væk. Kun seks procent sørger aldrig eller sjældent for at køre ind i foråret med frisk luft i dækkene.

"Lufttrykket har stor betydning for bilens bremse- og styreegenskaber. Samtidig er lavt lufttryk den hyppigste årsag til punkteringer. Selv om mange benytter skiftet til sommerdæk til også at tjekke deres dæktryk, er det vigtigt at gøre det til en fast rutine hele året. Vi anbefaler, at man kontrollerer dækkene en gang om måneden. Det bidrager til trafiksikkerheden, og så får bilisterne også en økonomisk gevinst, da optimalt dæktryk sparer brændstof," siger Lotta Wrangle.

Selv om mange bilister er gode til at få kontrolleret deres sommerdæk i foråret, er der stadig sorte huller. Hele 42 procent svarer således, at de sjældent eller aldrig kontrollerer dæktrykket på deres reservehjul. Værst står det til i Hovedstaden, hvor halvdelen af bilisterne overser reservehjulets tilstand i forbindelse med skiftet til sommerdæk.
"Er uheldet ude og bilen punkterer, er reservehjulet garant for den videre rejse i langt de fleste biler. Derfor er det vigtigt at sørge for, at bilen har fem velholdte dæk og løbende tjekke reservehjulets dæktryk," siger Lotta Wrangle.

 
 

BILPRISER.DK'S NYHEDSBREV

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag.

Nyhedsbrev

Nyt fra Bilpriser.dk

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag


Siden 1999 har Bilpriser.dk været danmarks førende kilde til vurdering af brugte biler. Alle vurderinger er baseret på BilpriserPro Prisberegning, bilbranchens uafhængige værktøj til bilvurdering.