• Læs mere om:
  • Miljø og sikkerhed
  • Marked og mærker
  • Nye modeller
  • Konceptbiler
5. december 2022 - Skoda

Škoda Enyaq iV er årets firmabil

Det er 17. gang, at Business Danmark kårer årets firmabil.

Škoda Enyaq iV er kåret som årets firmabil 2023, efter at en jury med bl.a. professionelle firmabilister har testet et felt på 11 biler. Foto: Jonas Ahlstrøm Škoda Enyaq iV er kåret som årets firmabil 2023, efter at en jury med bl.a. professionelle firmabilister har testet et felt på 11 biler. Foto: Jonas Ahlstrøm

Skoda
 
Danmarks mest solgte elbil i år kan smykke sig med endnu en titel. Škoda Enyaq iV er kåret som Businessbilen 2023. Ifølge juryen er den rummelig, praktisk og solid med lang rækkevidde og pænt udstyr til en fornuftig pris.

Danskerne knuselsker Škoda Enyaq iV, som er den mest solgte elbil i år. Det gælder også firmabilfolket, for ENYAQ iV er samtidig den mest solgte firmabil på el. Nu er Škoda Enyaq iV 80 kåret som Businessbilen 2023. 

Det er sket efter to dages dyst mod en halv snes andre elektriske modeller i firmaklassen, da Business Danmark og Jyllands-Posten kårede årets firmabil. Arrangementet foregik ved Middelfart, hvor en jury bestående af otte professionelle firmabilister, en fysioterapeut og to motorjournalister testede bilerne.

Her blev Škoda Enyaq iV 80 sammenlignet med Nissan Ariya, BMW i4, VW ID.5, Audi Q4 e-tron Sportback, Polestar 2, Kia EV6, Ford Mustang Mach-E, Tesla Model Y, Toyota bZ4x og Volvo C40 Recharge. Det er andet år i træk, at feltet kun består af elbiler. Sidste år vandt Audi Q4 e-tron.

Udmærker sig ved god ergonomi og masser af plads
I årets test fik vinderen især point for sine hverdagspraktiske egenskaber. Škoda Enyaq iV 80 har en elmotor med 204 hk, et batteri på 82 kWh (77 kWh netto) og en rækkevidde på op til 542 km (WLTP). Batteriet kan lynlades fra 10 til 80 procent på en halv time med 135 kW (DC), så ikke alene kommer man langt omkring med fuldt batteri – man kommer også relativt hurtigt videre, når det er nødvendigt at lade undervejs.

Derudover udmærker Škoda Enyaq iV 80 sig ved sin gode ergonomi og rummelige kabine. Den 13 tommer store touchskærm er kombineret med fysiske knapper til nem betjening af udvalgte funktioner, og der er god plads både ved forsæderne, bagsædet og i bagagerummmet, hvor sidstnævnte rummer hele 585 liter. 

Kan bruges til både arbejde og fritid
Lars Bundgaard, som er formand for Trafikpolitisk Udvalg i Business Danmark, lægger vægt på den daglige oplevelse.

”Årets vinder er en bil med fine praktiske egenskaber. Her er god plads og en overskuelig betjening. Den har godt med udstyr og en lang elektrisk rækkevidde i forhold til prisen. Man sidder godt bag rattet, og bilen har kvaliteter til at kunne bruges til både arbejde og fritid,” siger Lars Bundgaard.

I vurderingen går juryen også tæt på bilernes økonomi. Det gælder ikke alene pris og beskatningsværdi, hvor Škoda Enyaq iV 80 har en beskatningsværdi fra 389.146 kr. Der bliver også set på den meget omtalte genberegning, hvor firmabilers beskatningsværdi genberegnes efter fire måneder. Hvis der er stor forskel på beskatningsværdi og vejledende pris, eller hvis brugtpriserne for den pågældende model er meget høje, kan det give en større beskatning. 

Jesper Lyndberg, som er landechef for Leasingselskabet Alphabet Denmark, ser også valget som et udtryk for tidsånden.

”Škoda Enyaq iV er det snusfornuftige valg, som meget godt afspejler en tid med udsigt til recession. Det er ikke en bil, som er flashy, men den er et stykke arbejdsværktøj, hvor man har lagt vægt på det praktiske. Samtidig er det en bil, der ikke bliver så hårdt ramt ved genberegning.” siger Jesper Lyndberg.

Fakta
Årets firmabil 2023
Det er 17. gang, at Business Danmark kårer årets firmabil.
Juryen bestod af otte professionelle firmabilister fra Business Danmark, to motorjournalister og en fysioterapeut, som bedømmer ergonomi.
 
Testen foregik over to dage i Middelfart, hvor køreegenskaber, komfort, sæder, økonomi og udstyr blev vurderet. I år deltog 11 biler, som alle er elektriske SUV’er i mellemklassen. 
Škoda blev også årets firmabil i 2014. Dengang var det Škoda Octavia 2.0 TDI.

BILPRISER.DK'S NYHEDSBREV

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag.

Nyhedsbrev

Nyt fra Bilpriser.dk

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag


Siden 1999 har Bilpriser.dk været danmarks førende kilde til vurdering af brugte biler. Alle vurderinger er baseret på BilpriserPro Prisberegning, bilbranchens uafhængige værktøj til bilvurdering.