• Læs mere om:
  • Miljø og sikkerhed
  • Marked og mærker
  • Nye modeller
  • Konceptbiler
5. juni 2022 - Applus Bilsyn

Lavt bilsalg fortsætter

Sådan giver du din brugte bil ekstra år at køre i.

Stadig flere biler holder stille hos bilforhandlerne, viser tal fra Danmarks Statistik, og det ringe salg bliver nu forstærket af dårlige økonomiske konjunkturer. Stadig flere biler holder stille hos bilforhandlerne, viser tal fra Danmarks Statistik, og det ringe salg bliver nu forstærket af dårlige økonomiske konjunkturer.

Applus Bilsyn
 
Fortsatte leveringsproblemer hos bilproducenterne og på det seneste også recessionsfare vil forlænge et dykkende nybilssalg. Bilejere bør holde fokus på at vedligeholde deres brugte bil, forklarer Applus Bilsyn.

Salget af nye biler kører bogstavelig talt i laveste gear i øjeblikket.
 
Det samlede sæsonkorrigerede antal registreringer af nye biler i februar til april 2022 var 22,4 procent mindre end i perioden november 2021 til januar 2022, viser tal fra Danmarks Statistik, og for husholdningernes vedkommende var faldet på 38,8 procent. Antallet af nyregistrerede biler i perioden maj 2021 til april 2022 var 13,6% lavere end i de foregående 12 måneder. 

Og det fodslæbende salg af nye biler fortsætter, tyder alt på.
Flere af de store producenter, blandt andet VW, Hyundai og Skoda, har meldt ud, at produktionen mere eller mindre står stille i øjeblikket. Og udover global chipmangel og forsyningsuro på grund af Ukraine-krigen vil de kogende forbrugerpriser og stigende renter, ligesom ved alt andet forbrug, også reducere bilejernes købelyst resten af året. 

- Nedgangen i antallet af nyregistreringer, som vi har set indtil nu, har hovedsageligt skyldtes bilproducenternes udfordringer med at levere biler til køberne. Det nye er, at bilejernes privatøkonomi og købelyst i de kommende måneder også vil blive påvirket negativt af krigen i Ukraine, et voksende rentemiljø og stigende forbrugerpriser, siger John Gantzhorn, teknisk konsulent hos Applus Bilsyn. 

Sådan vedligeholder du bilen
Vælger man at sætte det ellers ventede bilkøb i bero til et mere gunstigt tidspunkt, gør man samtidig klogt i at rette fokus mod vedligeholdelsen af den nuværende bil, vurderer Applus Bilsyn. Kort og godt så bilen også er driftssikker det næste år eller to år, og så man sikrer bilens gensalgsværdi.
 
De mest almindelige lakskader opstår i forbindelse med stenslag på f.eks. skærmkanter, døre og kofangere, hvor der ofte opstår ridser i lakken. For at undgå at lakken forringes yderligere, bør man give nyopståede ridser en overfladebehandling med det samme.

- Skal bilen pludselig holde et par år mere, bør man investere tid i at vedligeholde den ordentligt. Her kommer man ikke uden om knofedtsopgaver som vask, olieskift, udbedring af lakskader og generelle rutiner, som sikrer bilens drift. En vigtig del af dette er, at man overholder sine synstider og får foretaget alle nødvendige småreparationer og udbedringer, så bilen ikke forfalder. 

- Det gælder også rustbeskyttelse, hvis det er to år siden sidste behandling. Det er typisk de udskudte reparationer af f.eks. begyndende rust i karosseriet eller hjulophænget, som ender med at blive dyrest, fordi de ofte vokser i omfang, siger John Gantzhorn. 
 
Har man spørgsmål til sin bil, og hvad der eventuelt skal repareres, kan man booke et bilsyn, hvor man får en uafhængig gennemgang af bilens tilstand. Her en får en kunde hos Applus Bilsyn rådgivning om behovet for rustbeskyttelse.

Herudover, forklarer John Gantzhorn, kan bilejere overveje, om den brugte bil fortsat opfylder ens kørselsbehov og hvis ikke, om der er behov for ekstraudstyr til bilen. Det kan f.eks. være bedre navigationsudstyr med skærm i bilen for at lette kørslen, nye dæk eller anhængertræk.

- Får man andre kørselsbehov, giver det god mening, dog bør man vide, at det kun er en mindre del af udgifterne til ekstraudstyr, som kommer hjem igen, når bilen sælges, siger John Gantzhorn.
 
Applus Bilsyns grundlæggende råd til at vedligeholde bilen
1. Løbende vedligeholdelse. Biler, der løbende vedligeholdes, er i bedre stand og har en højere gensalgsværdi end biler, som ikke plejes. Tjek som hovedregel din olie for hver 5.000 km, så motoren ikke slides unødvendigt. Hold kabinen ren, tjek op på airconditionanlægget og vask bilen hyppigt i vinterhalvåret, så snavs ikke sætter sig og udvikler sig til rust. Overvej nyt luftfilter så støv og mikroorganismer ikke kommer ind i motoren. Tjek bremser, gerne ved at bremse hårdt op, fordi det fjerner belægninger på bremserne.

2. Brug din bilsagkyndige som din rådgiver. Overhold synstider og besøg på værkstedet, så du i højere grad forebygger end reparerer - eller i det mindste tager småskader i opløbet. Husk dit bilsyn yder dig uafhængig rådgivning om din bils tilstand. Vurderer din bilsagkyndige, at der f.eks. er bremsefejl, begyndende rust eller behov for rustbeskyttelse, er det en god idé at handle hurtigt herpå, fordi du på sigt vil undgå større udgifter eller en lavere salgsværdi.
Kilde: Applus Bilsyn

BILPRISER.DK'S NYHEDSBREV

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag.

Nyhedsbrev

Nyt fra Bilpriser.dk

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag


Siden 1999 har Bilpriser.dk været danmarks førende kilde til vurdering af brugte biler. Alle vurderinger er baseret på BilpriserPro Prisberegning, bilbranchens uafhængige værktøj til bilvurdering.