• Læs mere om:
  • Miljø og sikkerhed
  • Marked og mærker
  • Nye modeller
  • Konceptbiler
7. april 2022 - Ford

Grøn bølge til ambulancer

Fords nye trafiklys sikrer grøn bølge til ambulancer.

Ford har testet teknologien i samarbejde med flere private og offentlige partnere i Tyskland. Ford har testet teknologien i samarbejde med flere private og offentlige partnere i Tyskland.

Ford
 
Ford tester en teknologi, der automatisk registrerer udrykningskøretøjer som ambulancer, politibiler og brandbiler, så de røde trafiklys skifter til grøn og hjælpen dermed kommer hurtigere frem. 
 
Den genkendelige udrykningslyd af en ambulance, der kæmper sig gennem tæt trafik, er et kendt scenarie i de fleste byer. Ford tester nu en teknologi, der ikke bare gør det nemmere for udrykningskøretøjerne at komme frem, men som også mindsker risikoen for kollisioner i lyskryds, når de kører over for rødt. 
 
- Uanset om det er en brandbil, der er på vej ud for at slukke en brand eller en ambulance, der skal ud til en ulykke, så er det nødvendigt, at de kan komme hurtigt frem. Det sidste de har brug for, er at ende i trafikkaos i et lyskryds, hvor de er afhængige af et grønt lys for at kunne komme frem, siger Martin Sommer, research engineer, Automated Driving Europe, Ford Europe. 

Med Fords tests, der er en del af et større teknologisk projekt, kommunikerer Fords biler med infrastrukturen i vejnettet. Projektet er blot et af Fords mange teknologiske projekter, hvor Ford investerer i at forbedre køreoplevelsen – ikke kun for kunderne, men også fremtidens køreoplevelse generelt.
 
Datadeling mellem udrykningskøretøj og infrastruktur
Ford har indtil nu testet teknologien i otte lyskryds i den tyske by, Aachen. Her har Fords populære Ford Kuga Plug-in Hybrid simuleret udrykningskøretøj og været udstyret med en enhed, der gør det muligt at kommunikere med de pågældende lyskryds. Hver gang bilen nærmede sig et lyskryds med rødt lys, skiftede lyset til grønt, hvilket gjorde det muligt for de forankørende biler at køre frem og skabe fri passage. 
 
Teknologien, der sikrer at udrykningskøretøjer og lyskryds taler sammen, er af typen C-V2X (Celluar Vehicle-to-everything), der desuden forbinder biler med infrastruktur langs vejen, andre biler og trafikanter.- Ved at dele data mellem biler, udrykningskøretøjer og trafiklys med det nyeste indenfor mobilteknologi, bliver alle i trafikken både mere sikre og langt mere effektive. Intelligent styring af trafiklys er med til at redde liv, når hvert sekund tæller. Derudover er det med til at mindske unødig ventetid i trafikken, hvilket i sidste ende er med til at reducere CO2-udledningen, siger Michael Reinartz, Consumer Service and Innovation for Vodafone i Tyskland. 
 
Ford har testet teknologien i samarbejde med flere private og offentlige partnere i Tyskland. 

BILPRISER.DK'S NYHEDSBREV

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag.

Nyhedsbrev

Nyt fra Bilpriser.dk

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag


Siden 1999 har Bilpriser.dk været danmarks førende kilde til vurdering af brugte biler. Alle vurderinger er baseret på BilpriserPro Prisberegning, bilbranchens uafhængige værktøj til bilvurdering.