• Læs mere om:
  • Miljø og sikkerhed
  • Marked og mærker
  • Nye modeller
  • Konceptbiler
23. marts 2022 - Applus Bilsyn

Bilfri søndage og ’Ungarn-kørsel

Nye forslag skal sænke bilisternes brændstofforbrug.

Samkørselstjenester som GoMore og Nabogo gør det nemt at køre sammen med andre og herigennem sænke brændstofforbruget. Samkørselstjenester som GoMore og Nabogo gør det nemt at køre sammen med andre og herigennem sænke brændstofforbruget.

Applus Bilsyn


Oliemangel og høje priser
Den akutte oliemangel og de usædvanligt høje brændstofpriser afføder nye forslag til at sænke bilers brændstofkonsumering. Se dem her og hvad du selv kan gøre.

Den perfekte oliestorm er over Danmark og resten af verden lige nu. Krigen i Ukraine betyder boykot af russisk olie, der ellers tegner sig for 10 millioner tønder om dagen eller 10 procent af det globale verdensforbrug, Irans oliekilder ligger brak på grund af en manglende atomaftale med USA, og OPEC-landene holder igen med olieproduktionen. Lagt sammen med en akut og stigende olieefterspørgsel i industrien verden over driver det de globale brændstofpriser op.

Udsigten til en snarlig løsning hænger imidlertid ikke på træerne, og spørgsmålet er, hvad forbrugerne selv kan gøre for at bremse brændstofforbruget og de eskalerende priser?

Tilbagevenden til bilfri søndage
Det Internationale Energiagentur (IEA) er netop kommet på gaden med ti forslag til at reducere olieforbruget verden over, herunder bilfri søndage – ligesom det var praksis under oliekrisen i Danmark i 1973. 
 
Ifølge IEA kan hele initiativet ideelt set nedbringe efterspørgslen på olie med i alt 3 millioner tønder hver dag, vel at mærke, hvis alle de højest industrialiserede lande indfører planen.
 
Snakker man i telefon, mens man kører med en billigere offentlig transport i stedet for privatbilen, sænkes det daglige, globale olieforbrug med 330.00 tønder, vurderer IEA i forbindelse med offentliggørelsen af en ny ti-punktsplan for et lavere olieforbrug. 

- Hver dag produceres der 100 mio. tønder olie verden over, og man kan sige, at en besparelse på 3 millioner tønder ikke er meget i det samlede regnestykke. Ikke desto mindre er det vigtigt, at forbrugerne begynder et sted og selv bliver en del af løsningen, hvis de stigende oliepriser skal holdes nede. Mindre bilkørsel er samtidig godt for klimaet, siger John Gantzhorn, teknisk konsulent hos Applus Bilsyn, der de seneste uger er kommet med forslag til, hvordan bilister selv kan reducere deres benzin- eller dieselforbrug. Bl.a. via eftersyn af bilens dæktryk, motorindstillinger og afmontering af tagbagebærer. 
 
Sænkning af hastigheden kan reducere olieforbruget verden over med 430.000 tønder om dagen ifølge IEA.

Udover at gøre offentlig transport billigere foreslår IEA også, at man eksempelvis øger samkørslen, sænker hastigheden på motorvejen med ti kilometer i timen, og at man opfordrer til at arbejde hjemme tre dage om ugen. Sidstnævnte fjerner med ét hug 500.000 tønder olieforbrug om dagen.

Forslag: Kør som i Ungarn
Et andet forslag som for nylig så dagens lys, stammer fra energieksperten fra World Economic Forum, Maciej Kolaczkowski. Ifølge Kolaczkowski ville EU slet ikke have behov for at importere olie fra Rusland, hvis alle EU’s borgere justerede deres forbrug af bilkørsel til det gennemsnitlige niveau i Ungarn. 

En opgørelse fra de to samarbejdende databaser, Odyssee og Mure, der igen arbejder sammen med EU, viser, at ungarernes bilkørsel ligger 25 procent under danskernes. Ifølge Odyssee-Mure kørte rød-hvide bilister i 2019 i gennemsnit 13.157 km, mens ungarske bilister tilbagelagde 9.925 km. En væsentlig forklaring på Ungarns mindre bilkørsel er, at ungarerne kører længere via offentlig transport, viser tallene.

Kan gå ud over familien
- At køre en fjerdedel mindre er et voldsomt initiativ, der især vil ramme hårdt i familier, hvor bilen er en vigtig forudsætning for at få hverdagen til at fungere. Især i Jylland, hvor bilister kører længere på grund af de større afstande mellem bolig, skole, arbejde og fritidsaktiviteter sammenlignet med hovedstaden og de større byer.

- Vi opfordrer bilejere til at tænke over, hvordan de hver især kan køre med omtanke og den vej rundt reducere deres brændstofforbrug. Hvis vi alle gør en indsats, vil det reducere risikoen for yderligere prisstigninger, siger John Gantzhorn.
 
Cykle, gå – eller lad bilen stå
Applus Bilsyn vurderer, at bilister kan reducere deres brændstofforbrug ved at få pumpet dækkene optimalt, fjerne tagbøjler og tagbagagebærer som er en benzin- og dieselsynder på motorvejen, få bilen miljøtestet, skippe varme i bilen og undgå hurtige accelerationer. Konverter på sigt til en el- eller hybridbil. Alternativt kan man cykle og gå – eller lade bilen stå.

BILPRISER.DK'S NYHEDSBREV

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag.

Nyhedsbrev

Nyt fra Bilpriser.dk

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag


Siden 1999 har Bilpriser.dk været danmarks førende kilde til vurdering af brugte biler. Alle vurderinger er baseret på BilpriserPro Prisberegning, bilbranchens uafhængige værktøj til bilvurdering.