• Læs mere om:
  • Miljø og sikkerhed
  • Marked og mærker
  • Nye modeller
  • Konceptbiler
9. marts 2022 - Applus Bilsyn

Sådan sænker du udgifterne

Tårnhøje brændstofpriser får bilister til at køre mindre.

"Hov, hvad sker der lige med regningen?!," tænker mange bilejere sandsynligvis i øjeblikket, når de tanker. "Hov, hvad sker der lige med regningen?!," tænker mange bilejere sandsynligvis i øjeblikket, når de tanker.

Applus Bilsyn

 
Voksende olie- og brændstofpriser, der nu forstærkes af invasionen af Ukraine, har fået mange bilister til at ændre deres kørsel, viser ny undersøgelse.
 
Prisen på olie er tæt knyttet sammen med prisen på benzin og diesel, og de galoperende oliepriser, især grundet urolighederne i Ukraine, resulterer i, at mange bilister kører mindre for at sænke kørselsomkostningerne.
 
I en ny undersøgelse foretaget af Applus Bilsyn i februar bliver 1.322 bilister spurgt, om de stigende benzin- og dieselpriser påvirker deres brug af bilen, og her svarer hver femte bilist, at de kører mindre på grund af stigende brændstofpriser. 
Undersøgelsen blev afsluttet lige inden invasionen, og derfor kan tallet blive højere i de kommende uger, hvis priserne - som forventet - stiger yderligere.
 
Falder sammen med stigende energipriser
- Jeg forstår godt, at en del bilister vælger at køre mindre, fordi der er flere hundrede kroners forskel på at tanke bilen op en, to eller tre gange om måneden. Samtidig spiller det sandsynligvis også ind, at danske forbrugere ovenikøbet oplever stigende energipriser i husstanden på både vand, varme og elektricitet. Det kan betyde, at flere leder efter steder at spare og derfor bl.a. skærer i bilkørslen, siger John Gantzhorn, teknisk konsulent hos Applus Bilsyn.

Sæt ind flere steder
At lade bilen stå i garagen er dog ikke den eneste mulighed, som bilisterne har for at sænke brændstofforbruget, fastslår bileksperten. 

Vil man reducere sine kørselsudgifter, er der overordnet to knapper, man kan skrue på, nemlig selve bilen og så førerens kørsel i trafikken.

- Universalløsningen findes desværre ikke, derimod er det at sænke brændstofudgifterne et ’mange bække små-regnskab’. Men finder man bare tre-fire steder at sætte ind, så kan det faktisk mærkes i ens forbrug, siger John Gantzhorn.
 
Billedtekst: Når mange bilejere fra april og frem skal tilbage til sommerdækkene, er det en oplagt lejlighed til at tjekke dæktrykket. Ved et optimalt dæktryk reduceres modstanden henover asfalten, og det kan være med til at spare på de dyre brændstofdråber.

Ifølge Applus Bilsyn kan man optimere sin kørsel ved blandt andet at sikre, at dækkene har det optimale tryk, så dækkenes modstand på asfalten minimeres. Husk at fjerne tagbagagebærer, der især øger vindmodstanden på motorvej, og få gerne et tjek i synshallen af motorens forbrænding, idet en forkert indstillet motor arbejder ineffektivt og bruger for meget energi.

- Endelig handler det om at køre stille, undgå Formel1-kørsel med hurtige accelerationer, og bruge det højeste gear så ofte som muligt, fordi det er her, motoren kører med færrest omdrejninger, siger John Gantzhorn.

Bilfri søndage som i halvfjerdserne er der dog stadig lange udsigter til. Ifølge undersøgelsen ser 15 procent det som en ’mulighed’ at lade bilen stå i garagen hen over vinteren, men mindre end én procent vælger aktivt helt at droppe bilen på grund af priserne. Fire ud af fem kører pt. det samme som før, viser tallene - et tal der dog kan blive mindre, hvis diesel- og benzinpriserne tager et nyt spring opad.

Råd til at bilen kører længere på literen:

Tjek om dæktrykket, som du finder ved brændstofdækslet, er korrekt. En ekstra gevinst ved rigtigt dæktryk er at dæk holder længere.

Fjern ekstra og unødig vægt fra bilen. Mange har ofte ting og sager liggende i bagagerummet, som man kan være foruden, og det koster i de samlede regnskab.

Fjern tagbøjler eller tagbagagebærer, hvis du kører rundt med dette. Det øger vindmodstanden markant.

Få en MiljøAttest af bilen, da den ofte giver et fingerpeg om korrekt forbrænding i motoren. 
Når du sætter dig i bilen, så prøv at køre efter nedenstående råd:

Kom hurtigt op til den tilladte hastighed, undgå for mange gearskifte.

Vær forudseende i trafikken, så du kan holde jævn hastighed i højest mulige gear og bruge motorbremsen til at tage fart af bilen.

Undgå kortere køreture, da motoren (især på dieselbiler) forbrænder dårligere, når den ikke er varm. Undgå at bruge sæde- og kabinevarme, som typisk forbruger fem-10 procent ekstra brændstof.

BILPRISER.DK'S NYHEDSBREV

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag.

Nyhedsbrev

Nyt fra Bilpriser.dk

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag


Siden 1999 har Bilpriser.dk været danmarks førende kilde til vurdering af brugte biler. Alle vurderinger er baseret på BilpriserPro Prisberegning, bilbranchens uafhængige værktøj til bilvurdering.