• Læs mere om:
  • Miljø og sikkerhed
  • Marked og mærker
  • Nye modeller
  • Konceptbiler
15. december 2021 - FDM

Billige elbiler har ringe sikkerhed

Der er nul stjerner til den populære elbil Renault Zoe.

Der er skandaløse nul stjerner til Renault Zoe i ny Euro NCAP-test. Det dårligste resultat i en Euro NCAP-test siden 2018. (Foto: FDM (Euro NCAP) Der er skandaløse nul stjerner til Renault Zoe i ny Euro NCAP-test. Det dårligste resultat i en Euro NCAP-test siden 2018. (Foto: FDM (Euro NCAP)

FDM

 
Der er nul stjerner til den populære elbil Renault Zoe i ny Euro NCAP-test. Også den billige elbil Dacia Spring falder igennem med bare én stjerne. Pinligt ringe, mener FDM, som helt fraråder at købe de to biler.
 
December plejer af være lig med juletravlhed hos Euro NCAP, og i år er ingen undtagelse. Heller ikke selvom kravene til nye bilers sikkerhed forbliver uændrede i 2022.
 
I alt 15 biler er med i årets sidste? test, heraf er de fire såkaldte genberegninger, da bilerne tidligere er testet i andre versioner. Af de øvrige 11 biler, som har mødt testmuren, klarer de syv sig til de maksimale fem stjerner, mens to biler får fire stjerner.
 
Opmærksomheden samler sig dog om de to billige elbiler, Renault Zoe og Dacia Spring, der begge dumper med henholdsvis nul og en enkelt Euro NCAP-stjerne. Det ringeste resultat i en Euro NCAP-test i flere år.
 
Renault Zoe, der fås fra 225.000 kr., er ellers en populær bil i mange kommuner, hvor den bl.a. bruges i hjemmeplejen. Renault Zoe blev tilbage i 2013 ganske vist testet til fem Euro NCAP-stjerner, men selvom bilen kom i en ny generation i 2019, er sikkerheden stort set ikke blevet forbedret siden.
 
”Nul stjerner er ganske enkelt en skandale. Kollisionssikkerheden i Renault Zoe er pivringe og afslører stor belastning af både fører og passagerer. Derudover mangler den stort set alle de sikkerhedssystemer, der for længst er blevet standard i nye biler, men som til Zoe skal tilkøbes. Eksempelvis automatisk nødbremse. Selvom Renault Zoe ikke er mere usikker i dag, end den var i går, er det stadig et pinligt ringe resultat. Særligt når Renault i andre modeller har vist, at de godt kan lave sikre biler. Det er sjældent, at FDM fraråder, at man køber en bil, men i dette tilfælde går vi direkte ud og siger til kommende bilkøbere, at de skal se sig om efter en anden bil,” siger FDMs repræsentant i Euro NCAP, Søren W. Rasmussen.
 
Også den lille elbil Dacia Spring, der fås fra 130.000 kr., dumper med bare én stjerne.
 
”Ideen om at lave en billig elbil er tiltalende, men hvis det betyder, at man ser stort på sikkerheden, som tilfældet er her, er det uholdbart. Dacia Spring klarer sig kun marginalt bedre end Renault Zoe, men stadig markant dårligere end andre nye biler. Det er beskæmmende, at Renault-koncernen, som ejer Dacia, lancerer en ny bil med så lavt et sikkerhedsniveau i 2021. Igen kan FDM kun fraråde køb af bilen,” siger Søren W. Rasmussen. 
 
At en lav pris ikke nødvendigvis betyder en dårlig sikkerhed, er testen af den nye Skoda Fabia et eksempel på. Skoda Fabia har gennem årene været en populær bil blandt danskerne, og bilen opnåede i denne test topkarakteren fem stjerner.
 
”Pris og sikkerhed hænger ikke nødvendigvis sammen. Det viser Skoda med den nye Fabia. Prismæssigt ligger den mellem Dacia Spring og Renault Zoe, men den har ingen problemer med at køre alle fem Euro NCAP-stjerner i hus. Både kollisionssikkerheden og sikkerheden for bløde trafikanter er god, og alle de vigtige sikkerhedssystemer er standard, helt som de bør være. Et flot resultat, som Renault og Dacia godt kunne lære af,” siger Søren W. Rasmussen.  
 
Testens biler: 
Audi A6 – plugin-hybrid:      5 Euro NCAP-stjerner (2018)
BMW iX:                               5 Euro NCAP-stjerner
Dacia Spring:                         1 Euro NCAP-stjerne
Fiat 500e:                               4 Euro NCAP-stjerner
Genesis G70:                         5 Euro NCAP-stjerner
Genesis GV70:                      5 Euro NCAP-stjerner
Mercedes-EQ EQB – eludgave af GLB: 5 Euro NCAP-stjerner (2019)
Mercedes-EQ EQS:               5 Euro NCAP-stjerner
MG Marvel R:                       4 Euro NCAP-stjerner
Nissan Townstar – samme som Renault Kangoo: 4 Euro NCAP-stjerner (2021)
Nissan Qashqai:                    5 Euro NCAP-stjerner
Range Rover Evoque - plugin-hybrid: 5 Euro NCAP-stjerner (2019)
Renault Zoe:                         0 Euro NCAP-stjerner
Skoda Fabia:                         5 Euro NCAP-stjerner
VW Caddy:                           5 Euro NCAP-stjerner

BILPRISER.DK'S NYHEDSBREV

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag.

Nyhedsbrev

Nyt fra Bilpriser.dk

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag


Siden 1999 har Bilpriser.dk været danmarks førende kilde til vurdering af brugte biler. Alle vurderinger er baseret på BilpriserPro Prisberegning, bilbranchens uafhængige værktøj til bilvurdering.