• Læs mere om:
  • Miljø og sikkerhed
  • Marked og mærker
  • Nye modeller
  • Konceptbiler
5. juli 2021 - Applus Bilsyn

Ondt i halsen

Derfor gør bilens aircondition dig forkølet.

Udover en lav temperatur i bilen tørrer airconditionen luften ud, og det resulterer ofte i ekstra tørre slimhinder og ondt i halsen. Udover en lav temperatur i bilen tørrer airconditionen luften ud, og det resulterer ofte i ekstra tørre slimhinder og ondt i halsen.

Applus Bilsyn

 
Skal man afsted på bilferie og køre flere timer i streg, er der risiko for at få tørre slimhinder og blive forkølet. Se hvordan du kommer problemet i forkøbet.
 
Danskernes lyst til køre selv-ferie ud i Europa spirer i sommervarmen. Knap hver anden bilist skal på bilferie i løbet af sommeren, viser undersøgelse fra Applus Bilsyn.
Imidlertid kan bilferien nemt resultere i en gedigen forkølelse på selve rejsen, især hvis man kører afsted med et tændt airconditionanlæg uden automatisk temperatur- og luftregulering.

Ondt i halsen
- Airconditionanlægget uden sensorer rundt i bilen, der kan måle og løbende kuldejustere, køler konstant. På den måde kan man hurtigt komme til at sidde i en underafkølet kabine. Selvom der er 25 eller 30 grader udenfor, er temperaturen inden for sandsynligvis 10 eller 15 grader lavere. Derudover tørrer airconditionen luften ud, og det resulterer ofte i ekstra tørre slimhinder og måske ondt i halsen, forklarer ansvarlig for teknik og kvalitet hos Applus bilsyn, Paul Christensen.
 
Sænkningen af temperaturen og den tørre luft er imidlertid ikke det største problem.
Indemiljøet i kabinen forværres, fordi der typisk dannes kondens på anlægget, når bilen slukkes. I kondensvandet kan bakterier udvikle sig, og når bilens motor starter på ny, sendes bakterierne via anlægget rundt i kabinen.

- Derfor bør man hjemmefra rense airconditionanlæggets filter, så det er frit for bakterier. Man kan selv kontrollere sit anlæg ved hjælp af et elektronisk stegetermometer og tjekke, om det køler planmæssigt. Rens og desinficer gerne luftsystemet, så dårlig luft og bakterierne fjernes, lyder rådet fra Paul Christensen.

Moderne klimaanlæg sørger selv for at holde en fastsat temperatur, og derfor kører kølefunktionen kun noget af tiden. På den måde undgår man, at bilen bliver en ”fryser” indenfor, selvom den tørre luft dog ofte vil følge med i takt med, at temperaturen daler.

Tjeklisten til bilen
Det er altid en god idé at tjekke bilen, før man triller afsted på ferie. Tjeklisten bør omfatte olie, væsker, aircondition, køleanlæg, filtre, bremser, navigationsudstyr og dæk.

Går turen via Tyskland, skal man huske miljømærket til en af de alt 58 miljøzoner. Bøden for ikke at have et korrekt mærke i forruden er 105 euro, inklusiv administrationsgebyr.

Pak bilen korrekt. I forhold til sikkerhed er det vigtigt, at alle tunge genstande, herunder kufferter, ligger nederst i bilen og tættest på bilens tyngdepunkt, så de ikke flyver gennem kabinen ved hård opbremsning. Pak lette genstande øverst, eventuelt i tagboksen. Penge, pas og andre rejsepapirer, drikkevarer, mad og underholdning til børnene skal ligge frit fremme, så de er nemme at tage frem, også under kørslen.

Tjek Udenrigsministeriets rejsevejledninger på UM.dk. Download app’en ”Re-openEU”, som indeholder flere råd og krav i forhold til corona i dine rejselande.

BILPRISER.DK'S NYHEDSBREV

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag.

Nyhedsbrev

Nyt fra Bilpriser.dk

Sidste nyt om biler på e-mail hver fredag


Siden 1999 har Bilpriser.dk været danmarks førende kilde til vurdering af brugte biler. Alle vurderinger er baseret på BilpriserPro Prisberegning, bilbranchens uafhængige værktøj til bilvurdering.